Αρχική News Νέοι γονείς: Όσα πρέπει να γνωρίζουν για τον ύπνο του μωρού

Νέοι γονείς: Όσα πρέπει να γνωρίζουν για τον ύπνο του μωρού

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί νέοι γονείς ως προς τον ύπνο του μωρού τους.

Αν ανήκετε στην κατηγορία “νέοι γονείς”, όλα όσα έχετε να αντιμετωπίσετε είναι καινούργια, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να μοιάζουν τρομακτικά… Ένα βασικό κομμάτι που μπορεί να δυσκολεύει τους νέους γονείς είναι ο ύπνος του νεογέννητου μωρού τους. Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος για την συνολική υγεία του μωρού πρέπει να αντιμετωπίζεται καθ’αυτόν τον τρόπο.

Πολλές φορές ωστόσο οι νέοι γονείς κάνουν κάποια συχνά λάθη, που καθιστούν τον ύπνο πιο δύσκολο και για το μωρό μα και για τους ίδιους. Αν θέλετε το μωρό σας να κοιμάται καλά, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα ακούσια λάθη έτσι ώστε να τα αποφεύγετε.

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για το μωρό;
Οι νέοι γονείς είναι απαραίτητο να φροντίζουν το μωρό τους να λαμβάνει αρκετές ώρες ύπνου την ημέρα για πολλούς λόγους. Αρχικά, μια καλή ρουτίνα ύπνου δίνει στα παιδιά σταθερότητα, καθώς γνωρίζουν τι πρόκειται να επακολουθήσει μέσα στην ημέρα τους και έτσι αισθάνονται ασφάλεια. Επίσης, ο καλός ύπνος παρέχει στα παιδιά αυτονομία, καθώς μαθαίνουν σταδιακά να κοιμούνται μόνα τους, χωρίς να χρειάζονται τη διαρκή επίβλεψή σας.

Τέλος, αν το παιδί έχει μια υγιή σχέση με τον ύπνο, τότε κι εσείς οι νέοι γονείς θα έχετε πολύ περισσότερο χρόνο για εσάς, το οποίο είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ψυχική σας υγεία, όσο και για την μεταξύ σας σχέση.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Αν νομίζετε ότι κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξετε τα δεδομένα, αν και πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεται υπομονή και πίστη στον εαυτό σας.

  • Δεν έχετε σταθερή ρουτίνα: Η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική ακόμη και για τα μωρά. Όσο αυτό είναι δυνατόν προσπαθήστε να αποφύγετε να αλλάζετε διαρκώς το πρόγραμμα του παιδιού και να το κοιμίζετε καθημερινά την ίδια ώρα.
  • Δεν έχετε χαλαρωτική ρουτίνα: Πριν το μωράκι κοιμηθεί είναι καλό να ετοιμαστεί καταλλήλως για να χαλαρώσει. Μπορεί αυτό να είναι ένα μπάνιο, ένα μασάζ, οτιδήποτε λειτουργεί για το μωράκι σας.
  • Κουνάτε το μωρό σας για να κοιμηθεί: Το να κουνάτε το μωρό σας είναι πολύ καλή τακτική για να ηρεμήσετε το μωράκι σας όταν είναι ανήσυχο. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε είναι καλύτερο να αφήσετε το μωρό σας να αποκοιμηθεί μόνο του για να μην εξαρτάται από κάτι για να το πάρει ο ύπνος.
  • Υπάρχουν πολλα ερεθίσματα: Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι σχεδιασμένο για ύπνο και όχι για παιχνίδι. Αν υπάρχουν πολλα ερεθίσματα είναι πιθανό το παιδί να αποσυντονίζεται από τον ύπνο. Μπορείτε να έχετε ένα λούτρινο αρκουδάκι στην κούνια του ή να παίζει ένας χαλαρωτικός ήχος, αλλά μην το παρακάνετε με τα παιχνίδια.
  • Σηκώνετε το μωρό σας με το που κλάψει: Φυσικά και δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό σας να κλαίει απαρηγόρητα, αλλά δεν χρειάζεται να το σηκώσετε από την κούνια με το που ακούσετε το πρώτο δείγμα κλάματος. Πηγαίνετε στο δωμάτιό του και κοντά στο κρεβατάκι του για να αισθανθεί την παρουσία σας και να ανακουφιστεί, αλλά αν το βγάλετε από εκεί μπορεί να χαλάσετε τη ρουτίνα του.
  • Του αλλάζετε το μέρος που κοιμάται: Αν το μωράκι σας κοιμάται το ένα βράδυ στον καναπέ, το επόμενο στο κρεβάτι σας και το τρίτο στο κρεβατάκι του, τότε θα του είναι δύσκολο να αναπτύξει μια υγιή ρουτίνα. Είναι σημαντικό να έχει ένα περιβάλλον στο οποίο αισθάνεται άνετα και γαλήνια.

Πηγή:imommy.gr