Αρχική News Νέα μελέτη: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης...

Νέα μελέτη: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης για τουλάχιστον τρία χρόνια

Επιβεβαιώνεται η ισχυρή σχέση μεταξύ των επιπέδων ρύπανσης και των μετέπειτα καταθλιπτικών συμπτωμάτων

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) ή εισπνεόμενων σωματιδίων (PM10) κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, σε σύγκριση με γυναίκες που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ατμοσφαιρικών ρύπων. Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος παραμένει για τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment.

«Αυτό που είναι πραγματικά καινοτόμο σε αυτή την έρευνα είναι ότι μπορέσαμε να επεκτείνουμε την εξέταση της κατάθλιψης πέρα ​​από τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό και δείξαμε τη διαρκή επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα συμπτώματα της κατάθλιψης μέχρι τα τρία χρόνια μετά τον τοκετό», είπε η Tracy. Bastain, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής κλινικού πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine του USC και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Το NO2 προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων σε οχήματα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το PM10, το οποίο αναφέρεται σε σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα, μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από σκόνη και γύρη μέχρι ρύπους από εργοστάσια και πυρκαγιές. Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες σε υψηλές συγκεντρώσεις ή για μεγάλες χρονικές περιόδους είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως άσθμα, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας, που ενισχύεται από την ομάδα της Ιατρικής Σχολής Keck, εξετάζει τώρα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών και άλλων χημικών εκθέσεων στην υγεία των μητέρων και των παιδιών.

Η διαχρονική μελέτη παρακολούθησε 361 μητέρες από την αρχή της εγκυμοσύνης έως τρία χρόνια μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για τα συμπτώματα κατάθλιψης των μητέρων ένα, δύο και τρία χρόνια μετά τον τοκετό και στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με εβδομαδιαίες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βρίσκοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ των επιπέδων ρύπανσης και των μετέπειτα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο NO2 κατά τις εβδομάδες 13 έως 29 της εγκυμοσύνης αντιμετώπιζαν 3,86 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης για έως και 3 χρόνια. Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στα PM10 κατά τις εβδομάδες 12 έως 28 αντιμετώπιζαν 3,88 φορές υψηλότερο κίνδυνο. Συνολικά, το 17,8% των γυναικών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης μετά από ένα χρόνο, το 17,5% μετά από δύο χρόνια και το 13,4% μετά από τρία χρόνια.

«Η μελέτη μας βρήκε στην πραγματικότητα υψηλότερο ποσοστό κλινικά σημαντικής κατάθλιψης σε σύγκριση με τα πρόσφατα δεδομένα του CDC», δήλωσε η Bastain. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό – ότι υπάρχει πιθανώς περισσότερη επιλόχεια κατάθλιψη εκεί έξω από ό,τι δείχνουν ακόμη και τα εθνικά μας δεδομένα επιπολασμού».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για συνεχή έλεγχο ψυχικής υγείας πέραν των 12 μηνών μετά τον τοκετό, είπαν οι ερευνητές, και προτείνουν ότι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Ο κίνδυνος υψηλής έκθεσης

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 361 μητέρες που στρατολογήθηκαν από το Κέντρο Μητρικών και Αναπτυξιακών Κινδύνων από το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ανισοτήτων στην Υγεία (MADRES) στο Keck School of Medicine. Το MADRES ακολουθεί κατά κύριο λόγο ισπανόφωνες/λατινικές οικογένειες στο Λος Άντζελες από την εγκυμοσύνη σε όλη την παιδική ηλικία για να μετρήσει τις επιπτώσεις διαφόρων περιβαλλοντικών εκθέσεων στη μακροπρόθεσμη υγεία.

Η Bastain και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την κλίμακα Centre for Epidemiologic Studies-Depression (CES-D) για να μετρήσουν κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης στους 12, 24 και 36 μήνες μετά τον τοκετό. Αξιολόγησαν επίσης την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση για κάθε συμμετέχοντα αντιστοιχίζοντας τη διεύθυνση κατοικίας του (συμπεριλαμβανομένων τυχόν αλλαγών διεύθυνσης) με δεδομένα ποιότητας του αέρα από εξωτερικές συσκευές παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Νότια Καλιφόρνια. Για κάθε συμμετέχοντα, υπολόγισαν τα μέσα εβδομαδιαία επίπεδα έκθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τέσσερις διαφορετικούς ρύπους: NO2, PM10, PM2,5 και όζον (O3).

Οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και στη συνέχεια ερμήνευσαν τα δεδομένα κλιμακώνοντας την επίδραση σε ένα διατεταρτημόριο εύρος έκθεσης σε κάθε ρύπο. Συνέκριναν ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο έκθεσης (το 25ο εκατοστημόριο της κοόρτης) με ένα σχετικά υψηλό επίπεδο έκθεσης (το 75ο εκατοστημόριο της κοόρτης) για να ποσοτικοποιήσουν τη διαφορά στον κίνδυνο κατάθλιψης για κάθε ρύπο.

Ένα υψηλότερο επίπεδο έκθεσης σε NO2 κατά τις εβδομάδες 13 έως 29 της εγκυμοσύνης αύξησε τον κίνδυνο για κατάθλιψη 1 έως 3 χρόνια μετά τον τοκετό κατά έναν παράγοντα 3,86. Ένα υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στα PM10 αύξησε τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης κατά 3,88. Η έκθεση σε PM2,5 και O3 δεν αύξησε τον κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη.

Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παραμένει σημαντική, είπε η Bastain, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφεύγουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους σε περιόδους υψηλής ρύπανσης, όπως πρωινές και βραδινές ώρες αιχμής ή κατά τη διάρκεια πυρκαγιών. Το καλοκαίρι, μπορεί επίσης να βοηθήσει να μείνετε μέσα (ιδανικά με αέρα κλιματισμού) και μακριά από πολυσύχναστους δρόμους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

«Μια άλλη σημαντική συνέπεια της δουλειάς μας είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να επιμείνει πολύ πέρα ​​από τους πρώτους 12 μήνες μετά τον τοκετό και οι μητέρες θα πρέπει να μιλήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης εάν συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης», τόνισε η Bastain.

Στη συνέχεια, η Bastain και οι συνεργάτες της στο MADRES Center θα μελετήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της χημικής έκθεσης στην υγεία των μητέρων και των παιδιών με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης των βιολογικών διεργασιών πίσω από διάφορους κινδύνους για την υγεία.

«Συνεχίζουμε να οδηγούμε αυτήν την έρευνα προς τα εμπρός, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην προστασία της υγείας των μητέρων και των παιδιών μακροπρόθεσμα», επεσήμανε.

Πηγή:childit.gr