Αρχική News Μωρά: Πότε και πώς αναπτύσσουν τα συναισθήματά τους;

Μωρά: Πότε και πώς αναπτύσσουν τα συναισθήματά τους;

Τα μωρά έχουν την ικανότητα να θέτουν τα θεμέλια της συναισθηματικής τους ανάπτυξης, πολύ νωρίτερα από όσο φανταζόμασταν, λένε οι ερευνητές.

Εξετάζοντας τα θεμέλια της συναισθηματικής ανάπτυξης που ξεκινούν να μπαίνουν κατά τη βρεφική ηλικία, παρατηρούμε ότι τα μωρά έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνουν καινούργια πράγματα, μεταξύ αυτών και να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα!

Τα νεογέννητα καθοδηγούνται κυρίως από αντανακλαστικά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ωστόσο, με τον καιρό εξελίσσονται σε ανεξάρτητα άτομα, ικανά για πολλά πράγματα όπως, μεταξύ άλλων, το να ονειρεύονται, να έχουν κριτική σκέψη και συμπόνια προς τους γύρω τους.

Αυτές οι σημαντικές εξελίξεις στη συναισθηματική ανάπτυξη δεν γίνονται με τεράστιες ταχύτητες, θέλουν σαφώς τον χρόνο τους, αλλά υπάρχουν μερικά θεμελιώδη κομμάτια που συλλέγονται από την αρχή σχεδόν της ζωής κάποιου και που συμπληρώνουν σιγά – σιγά το παζλ της συναισθηματικής του αντίληψης.

Μωρά και κοινωνία

Ένας σημαντικός παράγοντας για την περιήγηση στον κοινωνικό κόσμο είναι η ικανότητά μας να κατανοούμε τι να περιμένουμε σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια. Στη βρεφική ηλικία, αυτές οι προσδοκίες σχηματίζονται από τις αλληλεπιδράσεις με τους γονείς.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Child Development, η συνεπής ανταπόκριση από τους γονείς λέει στο βρέφος ότι είναι ασφαλές και ενθαρρύνει την εξερεύνηση.

Ωστόσο, τα μωρά αρχίζουν, επίσης, να κατανοούν πώς να αντιμετωπίζουν τις διαταραχές στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους γονείς τους.

Το πείραμα «still face»

Ένας κλασικός τρόπος με τον οποίο οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι έχουν μελετήσει τα συναισθήματα των βρεφών κατά τη διάρκεια αυτών των διαταραχών είναι μέσω του πειράματος «still face».

Το εν λόγω πείραμα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, περιλαμβάνει μια σύντομη περίοδο απόσυρσης, όπου ο γονέας υιοθετεί μία ακίνητη όψη, που συνίσταται στη χρήση κενής έκφρασης προσώπου, η οποία υποδηλώνει ψευδώς αδιαφορία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές παρατηρούν ότι τα βρέφη έχουν προσδοκίες από τους γονείς τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, να παίξουν μαζί τους, να τους διδάξουν νέα πράγματα.

Το πείραμα αυτό είναι ένα τρόπος να προσομοιωθεί η καθημερινότητα σε μία οικογένεια, μιας και στην καθημερινή ζωή, οι αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού μπορεί να διακοπούν για πολλούς λόγους, όπως, για παράδειγμα, εξαιτίας της εργασίας του γονιού από το σπίτι, της προετοιμασίας γεύματος ή της φροντίδα των αδελφών του παιδιού.

Μωρά και κινητά

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει πρόσφατα ότι η χρήση κινητών συσκευών από τους γονείς μιμείται, επίσης, την απόσυρση του πειράματος «still face». Οι γονείς που χρησιμοποιούν συχνά κινητές συσκευές δικαιολογούνται έως ένα σημείο. Eνδέχεται, μάλιστα, να το κάνουν για να αναζητήσουν κοινωνική υποστήριξη, να ψωνίσουν πράγματα που χρειάζεται το παιδί τους ή για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Είναι σημαντικό ότι τα μωρά κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα της ανεξαρτησίας τους, κατά τη διάρκεια αυτών των μικρών περιόδων απόσυρσης από τη συνεχή προσοχή των γονέων, ενώ τείνουν να ωφελούνται αρκετά από τη ζεστή ανταπόκριση της μητέρας ή του πατέρα τους, όταν εκείνοι αφιερώνουν και πάλι την προσοχή τους σε αυτά.

Σχέση με γονείς

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infant Behavior and Development, αποκαλύφθηκε ότι τα βρέφη αντιδρούν διαφορετικά στους γονείς, με βάση το πόσο εκείνοι εμπλέκονται σε δραστηριότητες παιχνιδιού και φροντίδας.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία ότι τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη κοινωνική συμπεριφορά και ότι οι γονείς παίζουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο να διαμορφώνουν την πρώιμη κατανόηση των συναισθημάτων.

Τα βρέφη και οι γονείς εμπλέκονται σε μια σειρά δραστηριοτήτων, από τη φροντίδα και την παρηγοριά μέχρι το παιχνίδι και την εξερεύνηση. Αυτές οι καθημερινές αλληλεπιδράσεις παρέχουν στα βρέφη μια ποικιλία συναισθηματικών εμπειριών, όπως χαρά που μπορεί να προκληθεί από διασκεδαστικά παιχνίδια, φόβο όταν δοκιμάζουν νέα πράγματα, ακόμη και θυμό όταν οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Πηγή:imommy.gr