Αρχική News Μητρότητα: Καταρρίπτοντας 5 κανόνες της «τέλειας μαμάς»

Μητρότητα: Καταρρίπτοντας 5 κανόνες της «τέλειας μαμάς»

Η μητρότητα συνοδεύεται από προσδοκίες που είναι καιρός να καταρρίψετε…

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Family Theory and Review» εξέτασε τους κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες που αφορούν τη μητρότητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η μελέτη αποκάλυψε πέντε αρχέτυπα σε σχέση με την «ιδανική» μητέρα, το καθένα «φορτωμένο» με τις δικές του προκλήσεις και αντιφατικές προεκτάσεις…

Η «καλή» μαμά είναι…

#1 Εκείνη που είναι πάντα παρούσα για το παιδί της

Ο κανόνας αυτός τονίζει ότι μια πολύ προσεκτική, παρούσα μητέρα που κατέχει μια… εγκυκλοπαιδική κατανόηση της κάθε ιδιοτροπίας, ανάγκης και επιθυμίας του παιδιού της είναι η «ιδανική».

Ενώ η προσεκτική ανατροφή των παιδιών είναι σημαντική, είναι οι μητέρες εκείνες που πρέπει ενστικτωδώς να ξέρουν πώς να είναι τέλειοι γονείς;

#2 Που θα καθορίσει το μέλλον του παιδιού

Τόσο από άποψη σωματικής όσο και γνωστικής ανάπτυξης.

Οι μητέρες αναμένεται να γνωρίζουν πώς να επιμελούνται ένα περιβάλλον φροντίδας για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού από την πρώτη στιγμή. Είναι για παράδειγμα «κακό» για μια μαμά να μη θηλάζει αφού ο θηλασμός θεωρείται πολύ σημαντικός για την υγεία του παιδιού.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μητέρες έχουν συχνά επαναλαμβανόμενα συναισθήματα ενοχής λόγω των άκαμπτων κοινωνικών προσδοκιών σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους.

Οι μητέρες είναι επίσης επιφορτισμένες με τη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος μάθησης και ενθαρρύνονται να ξεκινούν από νωρίς την πνευματική διέγερση του παιδιού.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η απόκλιση από αυτήν την κουλτούρα της τελειομανίας δεν ισοδυναμεί με αποτυχία.

Η κάθε μαμά και ο κάθε μπαμπάς είναι προτιμότερο να κάνουν επιλογές που ταιριάζουν καλύτερα στις μοναδικές τους ανάγκες και συνθήκες ζωής όσον αφορά την ευημερία των παιδιών τους.

#3 Κεφάλαιο «εργαζόμενη μητέρα»

Η εργασία της μητέρας θεωρείται πως δεν πρέπει να μειώνει το χρόνο και την ενέργεια που διατίθεται για τις οικογενειακές της ευθύνες.

Από τη μία πλευρά, στο σπίτι, μια εργαζόμενη μαμά μπορεί να ενθαρρύνεται να επικεντρωθεί περισσότερο στη φροντίδα της οικογένειας. Από την άλλη πλευρά, οι συνάδελφοι και οι εργοδότες μπορεί να βλέπουν μια μαμά ως μια λιγότερο αφοσιωμένη εργαζόμενη που δεν μπορεί να κάνει καριέρα.

Το αποτέλεσμα; Μια γυναίκα μπορεί να νιώθει πως δεν θεωρείται τελικά ούτε καλή εργαζόμενη αλλά ούτε καλή μαμά.

#4 Και τι θα πει ο κόσμος…

Οι μητέρες θα παρατηρηθούν, θα κριθούν και κάποιες φορές θα υπονομευθούν από τους γύρω τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θηλασμός που «πρέπει» για ορισμένους να αποφεύγεται σε δημόσιο χώρο.

Ως αποτέλεσμα των συχνών κοινωνικών προσδοκιών, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες με το σώμα τους, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους.

Οι προσδοκίες της «τέλειας» γυναίκας- μαμάς που επανέρχεται γρήγορα στα κιλά της μετά τον τοκετό και που κατάφερε το παιδί της να είναι πρώτο στο σχολείο, είναι αν μη τι άλλο αντιπαραγωγικές, αν όχι αποπνικτικές και ικανές να διαταράξουν τους οικογενειακούς δεσμούς και τον ψυχικό κόσμο του ατόμου.

#5 Ο κανόνας της ευτυχισμένης μαμάς

Ο κανόνας της «ευτυχισμένης μητέρας» αφορά μια ακόμη μη ρεαλιστική προσδοκία για… αέναη χαρά και ικανοποίηση λόγω του μητρικού ρόλου.

Οι μητέρες αναμένεται να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας με το νεογέννητό τους και να απολαμβάνουν το θηλασμό, ακόμη και όταν όλες οι αλλαγές τις προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα και εξάντληση.

Τα παράπονα μιας μαμάς απορρίπτονται συστηματικά από τον περίγυρο, ενισχύοντας την ιδέα ότι η μητρότητα πρέπει να προκαλεί αποκλειστικά θετικά συναισθήματα, παρά το γεγονός ότι είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή και ενέχει ένα σωρό προκλήσεις.

Η ικανοποίηση των αναγκών ενός παιδιού δεν απαιτεί τελειότητα

Ένα επίπεδο ασυνέπειας και περιστασιακά λάθη δεν καθιστούν καμιά μαμά, «κακή».

Είναι απαραίτητο κάθε μητέρα να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό της και να περιβάλλεται από ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης και τελικά σε κοινωνικό επίπεδο να υπάρξει μια πιο συμπονετική ή πιο σωστά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα της μητρότητας.

Πηγή:imommy.gr