Αρχική News Η μητρική αγάπη καθορίζει το μέγεθος του εγκεφάλου των παιδιών

Η μητρική αγάπη καθορίζει το μέγεθος του εγκεφάλου των παιδιών

Η-μητρική-αγάπη-καθορίζει-το-μέγεθος-του-εγκεφάλου-των-παιδιών
Οι δύο αυτές εικόνες είναι σαρώσεις των εγκεφάλων δύο τρίχρονων παιδιών. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο εγκέφαλος στα αριστερά είναι σημαντικά μεγαλύτερος και έχει λιγότερες κηλίδες και σκοτεινές περιοχές, συγκριτικά με αυτόν στα δεξιά.
 

Οι δύο αυτές εικόνες είναι σαρώσεις των εγκεφάλων δύο τρίχρονων παιδιών. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο εγκέφαλος στα αριστερά είναι σημαντικά μεγαλύτερος και έχει λιγότερες κηλίδες και σκοτεινές περιοχές, συγκριτικά με αυτόν στα δεξιά.

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του UCLA, η τεράστια αυτή διαφορά οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αντιμετωπίστηκε από τη μητέρα του, κατά τα πρώτα χρόνια της ηλικίας του.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Allan Schore, εξήγησε ότι, αν ένα μωρό δεν αντιμετωπίζεται σωστά κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, αυτό μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή του.

Ενώ με μία πρώτη ματιά, οι εικόνες μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί με τον αριστερό εγκέφαλο έχει υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα και γι αυτό είναι μεγαλύτερος, οι νευρολόγοι υποστηρίζουν πως μεγάλωσε με αγάπη, φροντίδα και είχε την προσοχή της μητέρας του. Εν αντιθέσει, το παιδί του δεξιού εγκεφάλου έχει παραμεληθεί και κακοποιηθεί από την οικογένειά του.

Οι ερευνητές εξηγούν πως η δεξιά σάρωση δείχνει πως στο παιδί λείπουν μερικές από τις βασικές περιοχές που, όμως, υπάρχουν στο παιδί με την αριστερή εικόνα.

«Το 80% των εγκεφαλικών κυττάρων μεγαλώνουν στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Προβλήματα σε αυτήν την χρονική περίοδο θα επηρεάσουν τον άνθρωπο στο υπόλοιπο της ζωής του», υπογραμμίζει ο καθηγητής Allan Schore.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί,  η παραμέληση σε αυτήν την πρώτη παιδική ηλικία είναι ένας φαύλος κύκλος, γιατί οι γονείς των παραμελημένων παιδιών έχουν υποστεί το ίδιο από τους γονείς τους και δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

Τέλος, ερευνητές από το Washington University School of Medicine στο St. Louis, βρήκαν ότι τα καλά μεγαλωμένα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, μια υποδομή του εγκεφάλου που είναι βασική για τη μάθηση, τη μνήμη και την ανταπόκριση στο στρες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο National Academy of Sciences Early Edition.

hippo2_primary.jpg

 

Πηγή: onmed.gr