Πότε οι… μάχες για την ώρα του ύπνου είναι κάτι φυσιολογικό και πότε μαρτυρούν κάτι περισσότερο, όπως άγχος;
Όταν έχουμε μικρά παιδιά, συχνά βιώνουμε διαμάχες στην προσπάθειά μας να τα πείσουμε να πάνε για ύπνο. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health του πανεπιστημίου του Michigan στην οποία συμμετείχαν περίπου 800 γονείς με παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών, ένας στους τέσσερις από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι το παιδί του δυσκολεύεται να πάει για ύπνο επειδή έχει άγχος ή ανησυχία, όχι επειδή περνά καλά και θέλει να καθηστερήσει την ώρα της ανάπαυσης. Περισσότερο από το ένα τρίτο των γονέων σε αυτή τη δημοσκόπηση ανέφεραν επίσης ότι τα παιδιά τους δεν κοιμόντουσαν καλά τη νύχτα και συνήθως ξυπνούσαν αναστατωμένα ή κλαίγοντας.
Τέλος, οι μισοί γονείς ανέφεραν ότι το παιδί τους άφηνε το κρεβάτι του τις περισσότερες νύχτες για να ξαπλώσει μαζί τους και ένας στους τρεις γονείς είπε ότι το παιδί του «συχνά ή περιστασιακά» επέμενε ο γονέας να παραμείνει στο δωμάτιο μαζί του μέχρι να το πάρει ο ύπνος.
Αναφερόμενη στα ευρήματα, η Σάρα Κλαρκ, ερευνήτρια παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Michigan, εξήγησε: «Από την ηλικία του 1 έτους έως την ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά αλλάζουν πολύ και οι διαφορετικές αναπτυξιακές φάσεις τους είναι συχνά αρκετά προβλέψιμες: φοβούνται το σκοτάδι ή καθώς αναπτύσσονται και αναπτύσσεται η φαντασία τους, φοβούνται τα… τέρατα. Όλα αυτά συμβάλλουν στο άγχος και αυτά τα είδη στρες και φοβίας εκδηλώνονται ή οφείλονται στη νύχτα».
Τι να κάνετε αν αντιμετωπίζει το παιδί άγχος πριν τον ύπνο
Για αρχή, μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, δηλαδή ένα «συνεπές και επαναλαμβανόμενο σύνολο δραστηριοτήτων που εκτελούνται κάθε βράδυ», βοηθά το παιδί να προετοιμαστεί για ξεκούραση. Η προβλέψιμη ρουτίνα βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, προσφέρει στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και τα μαθαίνει πώς να κοιμούνται μόνα τους.
Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που ακολουθούν ρουτίνες πριν τον ύπνο είναι πιο πιθανό να πάνε για ύπνο νωρίτερα, να αποκοιμηθούν νωρίτερα, να απολαμβάνουν περισσότερο ύπνο και να ξυπνούν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα οφέλη στην ποιότητα του ύπνου εξακολουθούν εν τω μεταξύ να φαίνονται χρόνια αργότερα.
Τι περιλαμβάνει μια υγιής ρουτίνα πριν τον ύπνο
- Προσφέρουμε στο παιδί ένα θρεπτικό σνακ (ή μητρικό γάλα, ανάλογα με την ηλικία του).
- Το κάνουμε μπάνιο/ντους, αλλάζουμε την πάνα του.
- Βουρτσίζουμε οικογενειακώς τα δόντια μας.
- Διαβάζουμε στο παιδί ένα βιβλίο.
- Τραγουδάμε ένα νανούρισμα.
- Παίρνουμε το παιδί αγκαλιά, του κάνουμε ένα απαλό μασάζ ή το κουνάμε στην κούνια.
- Μοιραζόμαστε τη μέρα μας.
Συνιστάται επίσης να φεύγετε από το δωμάτιο όταν το παιδί νυστάζει, αλλά δεν κοιμάται ακόμα. Ως προς τον χρόνο οθόνης, θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο για να μειώνεται η έκθεση στο μπλε φως, το οποίο επηρεάζει τον ύπνο και την ικανότητα του σώματος να παράγει φυσικά μελατονίνη.
Άλλες ηρεμιστικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο περιλαμβάνουν τη ζωγραφική και το stretching.
«Γνωρίζουμε ότι τα μικρά παιδιά λειτουργούν αποδοτικά στη συνέπεια και τη ρουτίνα και η προετοιμασία για τον ύπνο βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλό τους να γνωρίζει ότι αυτή είναι η ώρα να αρχίσουν να χαλαρώνουν», καταλήγουν οι ειδικοί.
Πηγή:imommy.gr