Την ώρα που ο καύσωνας ο οποίος απειλεί την Κεντρική Ευρώπη αποτελεί είδηση, στη χώρα μας είμαστε σχετικά εξοικειωμένοι με τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα μωρά μας, όμως, δεν είναι και γι’ αυτό η προστασία τους από την έντονη ζέστη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σε κάθε λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, τι κάνουμε όταν έχει πολλή ζέστη (π.χ. ένα μέσο καλοκαιρινό μεσημέρι), βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και το μωρό μας μέσα στο καροτσάκι του;
Ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να προτατεύσουμε το παιδί (ή τον εαυτό μας) από τον ήλιο είναι η σκιά. Πολλές φορές, όμως, καταφεύγουμε στην ίδια λύση και για την αντιμετώπιση της ζέστης. Δεν αφήνουμε π.χ. ποτέ το παιδί μας μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο, αλλά συχνά δεν διστάζουμε να καλύψουμε το καροτσάκι του με ένα ύφασμα την ώρα που βολτάρουμε στη ζέστη. Φαίνεται αθώο, όμως δεν είναι.
«Επιπλέον,» συνεχίζει ο γιατρός, «η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο καρότσι είναι περιορισμένη και οι γονείς δεν έχουν άμεση εικόνα του παιδιού πίσω από το κάλυμμα». Κι επειδή, στην ηλικία που μπαίνουν στο καροτσάκι, τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στη ζέστη –η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει έως και πέντε φορές πιο γρήγορα– η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Σε κάθε περίπτωση, είτε κάνουμε το παραπάνω λάθος είτε όχι, καλό είναι να γνωρίζουμε πότε ένα μικρό παιδί έχει αρχίσει να κινδυνεύει από την έντονη ζέστη.
Οι επίμονες κοκκινίλες στο δέρμα γύρω από το λαιμό, στο στήθος, τη βουβωνική χώρα ή την εσωτερική πλευρά των αγκώνων είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι πρέπει να αναζητήσουμε ιατρικές συμβουλές. Επίσης, η ζαλάδα, η έντονη δίψα, η κακή διάθεση και οι σπασμοί στους μυς των άκρων που μαρτυρούν πιθανή αφυδάτωση.
Μέρες που είναι, λοιπόν, ας προσέξουμε λίγο περισσότερο τις λεπτομέρειες και ας αποφύγουμε τις μεγάλες βόλτες τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας.