Αρχική News Η μαγεία της μουσικής: Η επίδραση στην ανάπτυξη και στην ψυχολογία των...

Η μαγεία της μουσικής: Η επίδραση στην ανάπτυξη και στην ψυχολογία των παιδιών

Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική δεν ψυχαγωγεί απλά τα παιδιά, αλλά επιδρά θετικά στην ανάπτυξή τους.

Τα μωρά ηρεμούν με γλυκές μελωδίες ακόμα και στο πρώτο στάδιο της ζωής τους, ενώ καθώς μεγαλώνουν, η περαιτέρω έκθεση στη μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων . Σε αυτές περιλαμβάνονται οι γλωσσικές δεξιότητες και η ανάγνωση.

Επιπλέον, η μελέτη της μουσικής έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων σε άλλα μαθήματα.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μία αναλυτικότερη ματιά στο πώς επηρεάζεται η ψυχολογία και η ανάπτυξη των παιδιών από τη μουσική.

1. Ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες
Η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων είναι ένα σημαντικό ορόσημο!

Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερες κινητικές δεξιότητες, τόσο αδρές όσο και λεπτές. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενθαρρύνει το συντονισμό χεριού-ματιού και να ενισχύσει τους μύες των δακτύλων.

Τα παιδιά που εκτίθενται στη μουσική τείνουν να είναι πιο οργανωμένα στις κινήσεις τους και έχουν βελτιωμένο συγχρονισμό , ισορροπία και συντονισμό.

2. Βελτιώνει τις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες
Η έκθεση των παιδιών στη μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να κατανοούν και να αντιλαμβάνονται ταχύτερα τον προφορικό λόγο.

Είναι, παράλληλα, σημαντικός αρωγός στην ενίσχυση της κατανόησης της σημασίας των λέξεων, της αντίληψης του προφορικού λόγου ταχύτερα αλλά και της επικοινωνίας.

Γνωρίζατε ότι η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων; Ενθαρρύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία. Όταν τα παιδιά, για παράδειγμα συμμετέχουν μαζί σε μία σχολική παράσταση, μαθαίνουν να δουλεύουν ως ομάδα,

Λέγεται πως η μουσική φέρνει κοντά ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και πεποιθήσεων, οικοδομώντας εμπιστοσύνη και σεβασμό

3. Ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη
Η έκθεση στη μουσική βοηθά τα παιδιά να μάθουν να εκφράζονται καλύτερα. Αυτή η δεξιότητα είναι ανεκτίμητη σε όλη τη ζωή.

4. Βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η μουσική συμβάλλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων λεκτικής μνήμης, ενισχύει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη.

Όταν οι μαθητές ακούν κλασικά μουσικά κομμάτια ενώ μελετούν ή ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, τα επίπεδα συγκέντρωσής τους αυξάνονται σημαντικά.

5. Προάγει τη δημιουργικότητα
Η μουσική έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της φαντασίας αλλά και με την κατανόηση αφηρημένων εννοιών. Η μουσική ενθαρρύνει τα παιδιά να «εξερευνήσουν» διαφορετικούς δρόμους όταν εκφράζονται – είτε πρόκειται για τη συγγραφή ιστοριών είτε για τη ζωγραφική .

6. Δυναμώνει την αυτοεκτίμηση
Η τακτική έκθεση στη μουσική μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης όταν κατακτά τα κομμάτια ή όταν παίζει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αποκτά σταδιακά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση .

7. Τονώνει το σωματικό συντονισμό
Όπως ίσως γνωρίζετε, η μουσική και η κίνηση πάνε συχνά χέρι-χέρι. Όταν τα παιδιά εκτίθενται στο ρυθμό και το τέμπο, αυτό τα ενθαρρύνει να κινούν το σώμα τους με διαφορετικό τρόπο – από το να λικνίζονται ή να χορεύουν στο ρυθμό του τραγουδιού.

Ο σωματικός συντονισμός βελτιώνεται όταν συγχρονίζονται με το ρυθμό.

8. Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Δεν είναι μυστικό ότι η μουσική μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό. Η ακρόαση μουσικής αποκλείει τους περισπασμούς, επιτρέποντας στα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τις πληροφορίες.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Η σημερινή ημέρα γιορτάζεται ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και καθιερώθηκε στις 21 Ιουνίου του 1982 στο Παρίσι.

Ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, Jack Lang, προέτρεψε «να βγουν όλοι οι μουσικοί στους δρόμους». Από το 1985 ο εορτασμός εξαπλώθηκε εκτός Γαλλικών συνόρων, με πρώτο σταθμό την Αθήνα. Μετά από μία δεκαετία, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες.

Έκτοτε, η Ημέρα της Μουσικής εορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις, όλων των μουσικών ειδών, και δωρεάν για το κοινό, με ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν δημόσιους χώρους και αίθουσες σε όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντάς την ως τη μεγαλύτερη κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική διοργάνωση.

Με αφορμή, μπορείτε να δείτε το Εθνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2024, στην ιστοσελίδα europeanmusicday.gr.

Πηγή:mothersblog.gr