Αρχική News Γιατί και λίγη ακαταστασία δεν βλάπτει;

Γιατί και λίγη ακαταστασία δεν βλάπτει;

Γιατί-και-λίγη-ακαταστασία-δεν-βλάπτει;

Έρευνα δείχνει ότι η ακαταστασία στο σπίτι είναι σημάδι ευφυΐας και δημιουργικότητας

Τι θα νιώθατε αν πηγαίνατε σε ένα σπίτι, που ενώ έχει παιδιά, δεν υπάρχει η παραμικρή ακαταστασία και όλα είναι στην εντέλεια, πεντακάθαρα, δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι στο πάτωμα, τα ριχτάρια στους καναπέδες ατσαλάκωτα και τα μαξιλάρια στη θέση τους; Μια εικόνα σπιτιού που έχει βγει από περιοδικό. Είναι πολύ πιθανό να σκεφθείτε ότι κάτι συμβαίνει ή ότι δεν κατοικεί κανένας σε αυτό το σπίτι. Μήπως ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσετε αυτή την ιδέα του να είναι όλα στην εντέλεια;

Ένα ζωντανό σπίτι
Βεβαίως και το να είναι το σπίτι οργανωμένο και συμμαζεμένο είναι σημαντικό. Μέσα από αυτό τα παιδιά μαθαίνουν βασικές και πολύτιμες δεξιότητες για την ζωή τους. Όπως το να συνεργάζονται, να είναι υπεύθυνα για τα πράγματά τους, να διατηρούν μια ρουτίνα, να δουλεύουν ομαδικά… Παρόλα αυτά καλό είναι να έχετε υπόψιν σας ότι η διατήρηση της «τάξης» όπως και πολλά άλλα στη ζωή, χρειάζονται ένα μέτρο. Έτσι όπως, το να είναι όλα ευθυγραμμισμένα με το υποδεκάμετρο δεν είναι εφικτό, έτσι και το να μην είναι τίποτα συμμαζεμένο είναι δυσλειτουργικό. Το σπίτι χρειάζεται να δίνει την αίσθηση «ζωντανού οργανισμού» που μέσα του δημιουργούνται ευχάριστες στιγμές αλλά και αναμνήσεις.

Λειτουργική ακαταστασία

Το πιο σημαντικό είναι να περνάτε καλά μέσα στο σπίτι, να εξυπηρετεί τις ανάγκες σας ενώ ταυτόχρονα να είναι στοιχειωδώς συμμαζεμένο ώστε να είναι λειτουργικό. Πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό;

  • Ο χώρος του «χαμού». Ορίστε έναν χώρο στο σπίτι όπου θα επιτρέπεται να είναι ασυμμάζευτος. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιδικό δωμάτιο ή απλώς ένα χαλί.
  • Το κουτί των παιχνιδιών. Πάρτε ένα μεγάλο κουτί με καπάκι. Κάθε βράδυ συγκεντρώστε, στα πλαίσια της ρουτίνας πριν τον ύπνο, εκεί όλα τα παιχνίδια που βρίσκονται στο πάτωμα.
  • Μουσικό «παιχνιδοκυνηγητό». Όταν ο αριθμός των παιχνιδιών που είναι στο πάτωμα είναι μεγάλος, βάλτε γρήγορη μουσική και κάντε έναν «διαγωνισμό» για το ποιος θα βάλει τα περισσότερα παιχνίδια στην θέση τους.
  • Ένα μαζεύω ένα βγάζω. Ορίστε τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο για να βγάλει το παιδί ένα παιχνίδι πρέπει πρώτα να έχει μαζέψει το προηγούμενο. Έτσι θα αποφευχθεί, σε μεγάλο βαθμό, το να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη ακαταστασία.

Σημάδι ευφυΐας

Σε περίπτωση που ακόμα είσαστε λιγάκι διστακτικοί σκεφτείτε μόνο ότι υπάρχει, βάση έρευνας, σύνδεση μεταξύ της ακαταστασίας και της ευφυΐας. Για την ακρίβεια μελέτη έδειξε ότι ένα ακατάστατο σπίτι λειτουργεί ευεργετικά για τη δημιουργικότητά μας. Παράλληλα μας βοηθάει να σκεφτόμαστε εκτός της πεπατημένης. Από την άλλη μεριά, η ίδια έρευνα έδειξε, ότι ένα υπερβολικά συμμαζεμένο και καθ’ όλα οργανωμένο περιβάλλον προδιαθέτει αυτούς που ζουν σε αυτό να μην ρισκάρουν ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν να «δημιουργήσουν» νέες ιδέες. Έτσι την επόμενη φορά που θα αποκαρδιωθείτε επειδή το σπίτι σας δεν είναι αρκετά τακτοποιημένο σκεφτείτε απλώς ότι έχετε έξυπνα, δημιουργικά παιδιά που ζουν ευτυχισμένα μέσα σε αυτό…

Πηγή:imommy.gr