Μια πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, κατέδειξε ότι η Κύπρος έχει από τα υψηλότερα ποσοστά περιπτώσεων παιδικού καρκίνου με τις λευχαιμίες να είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι, δήλωσε ο Δρ. Λοΐζος Λοΐζου Κλινικός Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρική Ογκολογία – Αιματολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ο Δρ. Λοίζου, που υπήρξε για χρόνια υπήρξε διευθυντής της Παιδογκολογικής – Παιδοαιµατολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Αρχιεπισκόπου Μακάριος Γ’ και πρόεδρος του ιδρύματος «Ελπίδα», σε παρουσίασή του στο 10ο Διεθνές Πολυθεματικό Επιστημονικό Βιοϊατρικό Συνέδριο, που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Λευκωσία, είπε επίσης ότι στην Κύπρο δεν εξετάστηκε ποτέ στο παρελθόν η επιδημιολογία του καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους.
Η κατάσταση, είπε, ήταν άγνωστη και έτσι δημιουργήθηκε το παιδιατρικό ογκολογικό μητρώο της Κύπρου (PORCY) για να μελετηθούν τα ποσοστά περιπτώσεων μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 0-19 ετών από το 1988-2017 γιατί «χρειαζόμαστε πληροφορίες για να κατανοήσουμε την αιτιολογία γιατί μόνο αν κατανοήσουμε την αιτιολογία, μπορούμε να κάνουμε καλή πρόληψη».
Η μελέτη PORCY κατέγραψε 843 περιπτώσεις για αυτή τη χρονική περίοδο, 42 περιπτώσεις ως ο μέσος αριθμός περιπτώσεων ανά έτος και υπογράμμισε την προσοχή στο ASRW (age-standardised rate) ποσοστό τυποποίησης ηλικίας παγκόσμια όπου σημειώθηκαν 203 περιπτώσεις που είναι το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο.
Από όλους τους καρκίνους στην Κύπρο, είπε, το ποσοστό των παιδικών καρκίνων είναι 1,5%, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια.
Ο Δρ Λοΐζου υπογράμμισε ότι οι τέσσερις συχνότεροι καρκίνοι στην Κύπρο είναι η λευχαιμία, τα λεμφώματα, οι συγκεκριμένοι επιθηλιακοί όγκοι και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (CNS tumours).
Αυτές οι τέσσερις ομάδες, είπε, αποτελούν το 73% όλων των περιπτώσεων στην Κύπρο.
Είπε ότι η κατανομή είναι ανά πενταετή ηλικιακή ομάδα με την ομάδα των 15-19 ετών να παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών και συνεχίζουν οι ομάδες 10-13 και 5-9 ετών. Είπε επίσης ότι οι περισσότερες οξείες λευχαιμίες εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 1-5 ετών.
Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της 20ετίας δεν υπήρξε σημαντική διακύμανση.
Ο Δρ Λοίζου είπε ότι τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά ηλικίας 15-19 ετών και αφορούν και τα δύο φύλα, είναι ανησυχητικά, γιατί βλέπουμε ότι έχουμε και πάλι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. «Υπάρχει μια πολύ υψηλή ετήσια μεταβολή 7,5% που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% όλων των τύπων καρκίνου αυτής της ηλικιακής ομάδας με τις γυναίκες να προσβάλλονται 3-5 φορές περισσότερο από τους άνδρες, ενώ το θηλώδες καρκίνωμα είναι ο κυρίαρχος τύπος και υπάρχει τετραπλάσια αύξηση στα μεταστατικά περιστατικά, κάτι που είναι ανησυχητικό», σημείωσε. Ευτυχώς, πρόσθεσε, το ποσοστό επιβίωσης είναι 100%.
Σύμφωνα με τον Δρ Λοΐζου, ένα από τα ερωτήματα είναι γιατί η Κύπρος έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης παιδικού καρκίνου στον κόσμο, κάτι το οποίο παραμένει αναπάντητο και παγκόσμια.
Για την Κύπρο, είπε ότι αποφασίστηκε όπως διερευνηθούν τέσσερις αιτίες, η παχυσαρκία, η ιονίζουσα ακτινοβολία, το αρσενικό και τα σύνδρομα προδιάθεσης καρκίνου.
Όσον αφορά την παχυσαρκία, είπε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, σημειώνοντας ότι το 2015 η παιδική παχυσαρκία αποτελούσε το 20% αλλά τρία χρόνια αργότερα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 43%. Όσον αφορά την ιονίζουσα ακτινοβολία, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες και εκστρατείες για τον περιορισμό της έκθεσης. Σχετικά με το αρσενικό, είπε ότι μπορεί να είναι καρκινογόνο σε χαμηλή συγκέντρωση και υπάρχει μια αυξητική τάση που είναι πιο διαδεδομένη στην επαρχία Λευκωσίας και υψηλότερη από άλλες χώρες.
Για τα σύνδρομα προδιάθεσης καρκίνου, είπε ότι αυτά υπάρχουν σε περίπου 10% των περιπτώσεων και θα τύχουν εξέτασης.
Καταλήγοντας, είπε ότι αυτή η πρωτοποριακή μελέτη έδειξε ότι η Κύπρος έχει από τα υψηλότερα ποσοστά περιπτώσεων στον κόσμο μετά την Ιταλία και το Βέλγιο. Υπάρχουν, είπε, διαφορές όσον αφορά τους πιο συχνούς τύπους καρκίνων σε σύγκριση με τα παγκόσμια πρότυπα, με τις λευχαιμίες να είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι, ωστόσο τα λεμφώματα και οι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πολύ πιο συχνοί στην Κύπρο από τους όγκους του εγκεφάλου.
Όσον αφορά τους καρκίνους του θυρεοειδούς, τα ποσοστά εμφάνισης στην Κύπρο είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, επηρεάζουν κυρίως γυναίκες και εφήβους από 15-19 ετών. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις που εγείρουν ερωτήματα αιτιολογίας, επομένως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη διερεύνηση των γενετικών περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων, προκειμένου να αποκτήσουμε νέες γνώσεις για καλύτερη πρόληψη και βελτιωμένες δραστηριότητες για έλεγχο του καρκίνου, πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ