Αυξημένα κρούσματα του εποχιακού ιού κοξάκι (Coxsackie) παρατηρούνται στην Κύπρο ο οποίος επηρεάζει κυρίως βρέφη και για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με την Βοηθό Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας Δρ Μαρία Κολιού.
Σύμφωνα με την κ. Κολιού αυτή την περίοδο περισσότερα κρούσματα του ιού παρατηρούνται κυρίως στη Λεμεσό ένεκα όμως του ότι υπάρχουν 120 διαφορετικά είδη δεν είναι εύκολο να έχουμε παγκύπρια εικόνα.
Τι είναι ο ιός Κοξάκι
Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός Κοξάκι μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Ο ιός Coxsackie (Κοξάκι) μπορεί να παράγει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα. Άλλα εκδηλώνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσης πόνο στο λαιμό, κοιλιακή δυσφορία, ή ναυτία. Ένα παιδί με τον ιό Κοξάκι μπορεί απλά να έχει πυρετό, αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα. Στα περισσότερα παιδιά, ο πυρετός διαρκεί περίπου τρεις ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται.
Μεταδοτικότητα του ιού Κοξάκι
Ο ιός Κοξάκι είναι πολύ εύκολο να κολλήσει από το ένα παιδί στο άλλο. Μπορεί να μεταδοθεί από άπλυτα χέρια και από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων που “ψεκάζονται” στον αέρα, κάθε φορά που κάποιος ασθενής (μολυσμένος με Κοξάκι) βήχει ή φτερνίζεται.
Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Coxsackie είναι υψηλότερος μεταξύ των βρεφών και των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο ιός εξαπλώνεται εύκολα σε μέρη, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί και κατασκηνώσεις. Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό Κοξάκι είναι πιο μεταδοτικά κατά την πρώτη εβδομάδα που ασθενούν.
Η κ. Κολιού μας τόνισε πως τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία το σημαντικότερο που πρέπει να ακολουθούμε είναι η καθαριότητα, κυρίως των χεριών μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό. Μάλιστα μας διευκρίνισε πως τα μικρόβια δεν μπορούν να «πεθάνουν» με οινόπνευμα.
Επίσης απαντώντας σχετική ερώτηση μας δήλωσε ότι τα παιδιά που θα διαγνωστούν με τον ιό θα πρέπει να μένουν στο σπίτι για δέκα μέρες.
Εν κατακλείδι θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι ιός ο οποίος συντρέχει οποιασδήποτε ανησυχίας φτάνει να ακολουθούνται οι κανόνες ή μάλλον ο κανόνας της καθαριότητας.
Χαρακτηριστικό ήταν και το παράδειγμα που μας έδωσε «Από τα 100 παιδιά τα 80 δεν θα παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα, τα 19 θα παρουσιάσουν πυρετό και το ένα θα νοσήσει».
Πληροφορίες από το iatropedia