Αρχική News Κουρσουμπά: Προσοχή γονέων στις αναρτήσεις για παιδιά

Κουρσουμπά: Προσοχή γονέων στις αναρτήσεις για παιδιά

Κουρσουμπά:-Προσοχή-γονέων-στις-αναρτήσεις-για-παιδιά
Να αναρτούν οι γονείς στο διαδίκτυο υλικό που αφορά τα παιδιά τους ή όχι; Το θέμα αυτό απασχολεί αρκετά, με τις απόψεις πολλές φορές να διίστανται αλλά και την Αστυνομία να προειδοποιεί συχνά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή τη συνήθεια πολλών γονέων.
 
Σε σχετική τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά αναφέρεται ότι οι γονείς λειτουργούν και ως φυσικοί προστάτες της ηλεκτρονικής ταυτότητας των παιδιών τους, προστατεύοντάς τα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της διαδικτυακής συμπεριφοράς, είτε τρίτων προσώπων, είτε της συμπεριφοράς του ίδιου του παιδιού.
 
Την ίδια στιγμή όμως, οι γονείς εκφράζονται διαδικτυακά, κοινοποιώντας υλικό που αφορά την οικογενειακή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου και υλικού που αφορά τα παιδιά τους. Όπως αναφέρεται, σχετικός είναι ο όρος, «sharenting», ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπέρμετρη κοινοποίηση από μέρους των γονιών, στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενου, που αφορά τη ζωή των παιδιών τους. Όπως επισημαίνεται στην τοποθέτηση της κ. Κουρσουμπά, σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζεται ότι στις πλείστες των περιπτώσεων, οι γονείς ενεργούν με καλές προθέσεις, ωστόσο καθίστανται, εν αγνοία τους, υπεύθυνοι ή και συμμέτοχοι, στη δημοσιοποίηση ή και κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα.
 
Η δημοσιοποίηση πληροφοριών για παιδιά δύναται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις ή να εκθέσει το παιδί σε διάφορους κινδύνους, όπως οι ακόλουθοι:
 
α) Υλικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ψεύτικου προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωση,  
β) Συλλογή πληροφοριών της ταυτότητας των παιδιών (όπως όνομα, ηλικία, σχολείο, θρησκεία, ενδιαφέροντα, περιοχή διαμονής) από, γνωστά ή/και άγνωστα  στα παιδιά πρόσωπα, τα οποία, χρησιμοποιώντας την πιο πάνω πληροφόρηση μπορούν να παρακολουθήσουν ένα παιδί, να το προσεγγίσουν και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του . 
γ) Η πληροφόρηση και το υλικό που αφορά τα παιδιά το οποίο δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο, δεν παραμένει ασφαλές με την έννοια ότι μπορεί να αποθηκευτεί και να αναπαραχθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο και να παραμείνει διαθέσιμο στο διαδίκτυο για πάντα. 
δ) Το υλικό ανάλογα με το περιεχόμενό του, μπορεί να αποτελέσει, αντικείμενο διαδικτυακού εκφοβισμού, τόσο από άλλα παιδιά όσο και από άλλους γονείς ή ενήλικες.  
ε) Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό παιδικής πορνογραφίας. 
Πηγή: philenews.com