Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο φαντάζεστε για το μωρό σας, αρκεί να φροντίζετε να το χρησιμοποιείτε με το σωστό τρόπο!
Σας φαίνεται τόσο μικρούλι κι εύθραυστο! Ακόμα, λοιπόν, κι αν το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, εσείς μπορεί ν’ ανησυχείτε μήπως το μωράκι σας κρυώσει. Όμως η καλοκαιρινή ζέστη -ειδικά αν το μωρό είναι μικρό και δεν πρόκειται να πάτε διακοπές- μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύ χειρότερη από το κλιματιστικό απ’ το οποίο λανθασμένα προσπαθείτε να προστατέψετε το μικρό σας.
Βλέπετε, το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος είναι ανώριμο στα μωρά, τα οποία γι’ αυτό το λόγο είναι πιο ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες -τη ζέστη και το κρύο. Αυτό σημαίνει ότι για τα μωρά η ζέστη είναι περισσότερο ανυπόφορη και επικίνδυνη απ’ ό,τι για μας. Κι επειδή το μωρό δεν μπορεί να σας πει αν ζεσταίνεται, χρειάζεται να είστε διπλά παρατηρητικοί: ελέγχετε τακτικά αν είναι ιδρωμένο, παρατηρήστε αν γκρινιάζει ή είναι ανήσυχο και νευρικό, αν είναι αναψοκοκκινισμένο ή έχει βγάλει κάποιο εξάνθημα. Όλα αυτά μπορεί ν’ αποτελούν σημάδια ότι το μωρό ζεσταίνεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε άμεσα να το δροσίσετε δίνοντάς του υγρά και ελαφρώνοντας το ρουχισμό του ή ανάβοντας το κλιματιστικό, το οποίο κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι στην περίπτωση αυτή.
Η σωστή χρήση του κλιματιστικού
Το μωρό μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό και μάλιστα μπορεί να υπάρχει κλιματιστικό ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Αρκεί να θυμάστε:
1. Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση.
2. Αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ’ ένα καινούργιο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.
3. Όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τον ειδικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους τύπους τους και την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας τα φίλτρα υψηλής απόδοσης.
4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό.
5. Φροντίστε ο αέρας από το κλιματιστικό να μην «χτυπά» το μωρό, ιδιαίτερα όταν κοιμάται, αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο, που ο χώρος είναι περιορισμένος.
6. Να κλείνετε το κλιματιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
7. Να τινάζετε και να πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως ριχτάρια, κουρτίνες, καλύμματα, να ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και να καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
8. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που εισέρχεται το μωρό. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να είναι δύο φορές πιο αυστηρό, όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, γιατί ο καπνός κάθεται πάνω στα υφάσματα επιπλώσεων.
9. Σε ότι αφορά τα ρούχα, ο κανόνας είναι ότι το μωρό χρειάζεται να είναι λίγο πιο ζεστά ντυμένο απ’ ότι εσείς. Αν ο μπαμπάς δεν φορά μπλούζα, ένα μπλουζάκι και μία πάνα αρκούν για το μωρό. Αν όμως χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, καλό είναι το μωράκι να είναι ντυμένο με ελαφριά βαμβακερά ρουχαλάκια.
10. Αν θέλετε να αφήστε το κλιματιστικό όλο το βράδυ αναμμένο στο χώρο που κοιμάται το μωρό, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το μωρό με ένα σεντονάκι.
Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε!
Ο πιο σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι η λεγόμενη «νόσος των λεγεωνάριων». Προέρχεται είναι ένα μικρόβιο που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από τα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες ακόμα και θάνατο. Αν και προσβάλλει ενήλικες, μπορεί να προσβάλει σε μικρό ποσοστό και βρέφη. Κίνδυνος για μυϊκό σπασμό (κράμπα) ή ραιβόκρανο μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που ο ψυχρός αέρας «χτυπά» απευθείας το μωρό. Τέλος, αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και είναι πιθανό το μωρό να εκδηλώσει συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης.
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή;
Σ’ όλες τις περιπτώσεις που ακολουθούν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό. Όμως, προτιμήστε η συσκευή να μην είναι στο δωμάτιο που έχετε το μωρό, εκτός αν η ζέστη είναι πολύ έντονη και άρα πιο επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ο αέρας να ανανεώνεται συχνά. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για:
1. Πρόωρα μωρά
2. Μωρά 8-10 μηνών στα οποία έχει διαγνωστεί άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια
3. Μωρά που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Πηγή:paidiatros.com