Ο πρώτος καύσωνας έκανε ήδη την εμφάνισή του, ενώ το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερο ζεστό, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν έως και… 50άρια! ως γνωστόν, ο καύσωνας είναι δυνητικά επικίνδυνος για τον καθένα, πόσο μάλλον για τα μωρά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. Χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, είναι καλό να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες για τα μωράκια σας:
Αέρινα ρούχα
Όταν έξω έχει καύσωνα, κρύψτε στην ντουλάπα τα ολόσωμα φορμάκια και επιλέξτε ελαφριά και αέρινα ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι ή λινό. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρουχαλάκια, καθώς οι σκούρες αποχρώσεις απορροφούν περισσότερη θερμότητα. Τα σορτς, τα φορέματα και τα βρεφικά, καλοκαιρινά φορμάκια είναι φίλοι σας!
Πολλά γύρα και… ένα κόλπο!
Τα μωρά μπορούν να αφυδατωθούν γρήγορα με τη ζέστη και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Το μωρό σας δεν χρειάζεται απαραίτητα νερό. Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για υγρά πίνοντας περισσότερο γάλα όταν έχει ζέστη, οπότε ταΐζετέ τα όποτε βλέπετε ότι το θέλουν. Στο μωρά που έχουν ξεκινήσει τις πρώτες τους τροφές μπορείτε να δίνετε αποστειρωμένο νερό και να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας για το νερό βρύσης.
Μην ξεχνάτε το κόλπο με το παγωμένο πανί: μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε νερό, στύψτε το και βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη. Μόλις παγώσει λίγο, αφήστε το μωρό σας να το μασουλήσει όσο θέλει! Είναι σαν παιχνίδι οδοντοφυΐας αλλά πολύ πιο δροσερό.
Για μέσα στο σπίτι
Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να νικήσετε τη ζέστη είναι να την αποφύγετε εντελώς. Ανοίξτε το air condition, κλείστε τις κουρτίνες και δημιουργήστε μια δροσερή όαση μέσα στο σπίτι σας. Τοποθετήστε ένα παρκοκρέβατο ή φρούριο ένα σεντόνι στο κέντρο του δωματίου, απλώστε μερικά παιχνίδια κι αφήστε το μωρό σας να απολαύσει τη δροσιά.
Εάν δεν έχετε κλιματισμό, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε το σπίτι σας πιο δροσερό: χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να ανανεώνετε τον αέρα, χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης για να εμποδίσετε τις καυτές ακτίνες του ήλιου και δημιουργήσετε μια αυτοσχέδια «πηγή δροσιάς» με μια παιδική πισίνα ή μια ρηχή μπανιέρα γεμάτη δροσερό νερό για να πιτσιλάει το μωρό σας. Με επίβλεψη φυσικά.
Για έξω από το σπίτι (και για λίγο…)
Καταλαβαίνουμε πως δεν μπορείς να είσαι όλη την ημέρα κλεισμένος σπίτι λόγω της ζέστης. Όταν θέλετε να βγείτε έξω με το μωρό, επιλέξτε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Και πάντα, να έχετε στη διάθεσή σας άφθονο νερό τόσο για εσάς όσο και για τα μικρά σας (αν είναι αρκετά μεγάλα) ή γάλα αν είναι ακόμα βρέφη.
Αν η βόλτα σας ξεπεράσει τη μισή ώρα, αναζητήστε σκιερά μέρη όπως πάρκα ή μαγαζιά με κλιματιστικό. Διαφορετικά, μην ξεχνάτε την ομπρέλα για τον ήλιο, το καπέλο και, φυσικά, το αντιηλιακό (μόνο για μωρά άνω των 6 μηνών!).
Μην αφήνετε ποτέ το μωρό στο αυτοκίνητο
Κάθε καλοκαίρι, όπως δυστυχώς δείχνουν οι στατιστικές, ένα μωρό πεθαίνει επειδή οι γονείς του το ξέχασαν στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Πάντα μα πάντα να ελέγχετε το πίσω κάθισμα πριν βγείτε από το αυτοκίνητο και μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του στο αυτοκίνητο, έστω κι αν πρόκειται να πεταχτείτε στο μανάβικο για δύο-τρία πράγματα. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει επικίνδυνα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ακόμα κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.
Σημάδια εξάντλησης από τη ζέστη
Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο:
- Δροσερό, χλωμό και υγρό δέρμα (το κόκκινο, ζεστό και στεγνό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει θερμοπληξία, κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στα επείγοντα)
- Ατονία
- Ναυτία και εμετός
- Γρήγορος αλλά αδύναμος παλμός
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μεταφέρετε το μωρό άμεσα σε κλιματιζόμενο μέρος, βάλτε του δροσερά, βρεγμένα ρούχα και κάντε το να πιει υγρά. Αν δεν δείξει βελτίωση επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.
Και να μην ξεχνάτε…
Κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία χωρίς να σας επηρεάζει ιδιαίτερα, να θυμάστε ότι τα μωρά:
- Ανεβάζουν γρήγορα θερμοκρασία
- Ιδρώνουν όσο οι ενήλικες
- Προσαρμόζονται στη ζέστη πιο αργά από τους ενήλικες
- Παράγουν περισσότερη θερμότητα από τους ενήλικες
Πηγή:mama365.gr