Αρχική News Κατέθεσε η οικογένεια του 5μηνου βρέφους – Τι είναι το shaken baby...

Κατέθεσε η οικογένεια του 5μηνου βρέφους – Τι είναι το shaken baby syndrome

Η Αστυνομία συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων από το οικογενειακό περιβάλλον και από το χώρο όπου βρισκόταν το βρέφος ηλικίας πέντε μηνών, το οποίο εντοπίστηκε λιπόθυμο σε βρεφονηπιακό σταθμό στην επαρχία Λάρνακας και έχασε τη μάχη για τη ζωή, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου «οι εξεταστές της υπόθεσης έλαβαν καταθέσεις από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και από τον χώρο όπου βρισκόταν το βρέφος όταν εντοπίστηκε λιπόθυμο. Εκ πρώτης όψεως από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό του βρέφους το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι ο θάνατος του προήλθε από βίαιο ταρακούνημα, το γνωστό shaken baby syndrome».

Πρόσθεσε ότι «αναμένεται η έκθεση των ιατροδικαστών, αλλά και τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων των δειγμάτων που λήφθηκαν από τη σορό, κάποια από τα οποία στάλθηκαν, ενώ ορισμένα άλλα θα σταλούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στο τι ακριβώς έχει συμβεί όσον αφορά το θάνατο του βρέφους».

Συγκεκριμένα σημείωσε ο κ. Ανδρέου «εξετάζεται κατά πόσον το εκ πρώτης όψεως βίαιο ταρακούνημα, ήταν πράγματι η αιτία θανάτου και πότε ακριβώς έγινε, δηλαδή εάν συνέβη πριν ή κατά τη διάρκεια που εντοπίστηκε αναίσθητο το βρέφος και κάποιοι προσπάθησαν να του παρέχουν τις Πρώτες Βοήθειες, σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα δεδομένα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε πλήρως».

Ανέφερε ακόμα ότι «το ΤΑΕ Λάρνακας διερευνά υπόθεση αφύσικου θανάτου. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ωστόσο είχαμε μια τέτοια παρόμοια περίπτωση με το συγκεκριμένο σύνδρομο και στο παρελθόν, δηλαδή το θάνατο βρέφους από βίαιο ταρακούνημα, όπου υπήρξε και καταδίκη» είπε, σημειώνοντας ότι «η κάθε όμως περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική».

Υπενθυμίζεται ότι η νεκροτομή που διήρκησε αρκετές ώρες, διενεργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από την Επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Ομάδας Αγγελική Παπέττα και τους Ιατροδικαστές Ορθόδοξο Ορθοδόξου και Αντρέα Μαρνερίδη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία η νεκροτομή κατέδειξε «κάκωση κεντρικού νευρικού συστήματος υπό διερεύνηση, εν αναμονή ιστολογικών και λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι το βρέφος νοσηλευόταν από την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μετά από προβλήματα υγείας που παρουσίασε ενώ βρισκόταν σε βρεφονηπιακό σταθμό της επαρχίας Λάρνακας.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της 27ης Δεκεμβρίου, ο Αστυνομικός Σταθμός Αθηένου ενημερώθηκε ότι γύρω στις 5.00 το απόγευμα εντοπίστηκε βρέφος ηλικίας 5 μηνών που βρισκόταν σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου, να παρουσιάζει πρόβλημα υγείας.

Στη σκηνή έσπευσε ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε το βρέφος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, διακομίστηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου και έχασε τη μάχη για τη ζωή το απόγευμα της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ