Αρχική News Καρδιά: Σωτήρια η προστασία της από μικρή ηλικία

Καρδιά: Σωτήρια η προστασία της από μικρή ηλικία

Η αντιμετώπιση των παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά κατά την εφηβεία, μπορεί να προλάβει σχετικά προβλήματα στην ενηλικίωση.

Μέχρι την ηλικία των 18 ετών, κάποιοι έφηβοι έχουν ήδη αναπτύξει παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης τύπου 2. Ορισμένοι μάλιστα, ενδέχεται να έχουν ήδη προβλήματα με την καρδιά τους.

Μια νέα επιστημονική αναφορά από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, ανέδειξε αυτές τις υγειονομικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ορισμένα υποκείμενα αίτια και τρόπους έτσι ώστε αυτή η πληθυσμιακή ομάδα, η οποία είναι ακόμα νέα σε ηλικία, να παραμένει φυσικά νέα και στην καρδιά.

Καθοριστική φάση της ζωής η εφηβεία
Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες αλλά και ως νέοι ενήλικες, μέχρι να κλείσουν περίπου τα 20, αντιμετωπίζουν μια σειρά από αλλαγές στη ζωή τους καθώς αρχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, να σκέφτονται το μέλλον τους, να δημιουργούν νέες προσωπικές συνδέσεις και να χαράσσουν σταδιακά την δική τους πορεία, δήλωσε η Δρ Τζούελ Σκοτ, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας σε δελτίο τύπου.

«Αυτή η καθοριστική φάση είναι επίσης μια ιδανική στιγμή για να καθιερωθούν συνήθειες που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή τους υγεία μακροπρόθεσμα», συνέχισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιο-συμπεριφορικής υγείας και νοσηλευτικής επιστήμης στο Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στην Κολούμπια.

Ειδικά ως φοιτητές, οι αυξανόμενες ευθύνες τους μπορούν να διαταράξουν τη σωστή διατροφή, να κάνουν δύσκολο τον επαρκή ύπνο και να απομακρύνουν ωφέλιμες δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός από την καθημερινότητά τους, τόνισαν οι επιστήμονες. Η αύξηση της καθιστικής ζωής και του βάρους είναι κοινή σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και επίσης, έρευνες δείχνουν ότι από το 2002 έως το 2018, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 23 ετών που άρχισαν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού, διπλασιάστηκε στην Αμερική. Και όταν οι νέοι ενήλικες αφήνουν πίσω τους τη παιδιατρική φροντίδα, τα τυπικά ιατρικά τσεκάπ περιορίζονται και «οι νέοι ενδέχεται να μην επανενταχθούν στη φροντίδα μέχρι να αναπτύξουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια», όπως υπογράμμισε η Δρ Σκοτ.

Διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία κατά τη νεανική ηλικία αλλά και αργότερα, αναφέρει η επίσημη δήλωση. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν:

  • Διαβίωση σε γειτονιές με λιγότερους πόρους, χωρίς ασφαλείς χώρους για σωματική άσκηση και περιορισμένη πρόσβαση στον καθαρό αέρα.
  • Έλλειψη θετικής κοινωνικής σύνδεσης και υποστήριξης.
  • Οικονομική αστάθεια, η οποία μπορεί να μειώσει την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας και τα θρεπτικά τρόφιμα.

Πως θα προστατευθεί η καρδιά των εφήβων και των νέων;

Για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοί παράγοντες κινδύνου, οι συγγραφείς της αναφοράς προτείνουν να ενσωματωθούν οι βασικές αρχές της καρδιαγγειακής υγείας στην πρώιμη εκπαίδευση. Επίσης, συνιστούν τη μείωση της απομόνωσης των εφήβων και των νέων ενηλίκων και την προώθηση δημοσίων πολιτικών που να αναγνωρίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, να βελτιώνουν την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές αναψυχής και να καλύπτουν τα κενά πρόσβασης στην ασφάλιση υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων και άλλων ψηφιακών εργαλείων μπορεί να βοηθήσει να συνδεθούν οι νέοι με την απαιτούμενη φροντίδα. Οι συγγραφείς προτρέπουν επίσης τους ερευνητές, τους επαγγελματίες υγείας και τους ειδικούς στη δημόσια υγεία να σκεφτούν πώς μπορούν με δημιουργικό τρόπο να ενημερώσουν και να προσεγγίσουν γονείς, παιδιά, εφήβους και νέους.

Πηγή:imommy.gr