Αρχική News Καλοκαιρινή ωτίτιδα στα παιδιά – Μην αγνοείτε τα συμπτώματα

Καλοκαιρινή ωτίτιδα στα παιδιά – Μην αγνοείτε τα συμπτώματα

Καλοκαιρινή-ωτίτιδα-στα-παιδιά-–-Μην-αγνοείτε-τα-συμπτώματα

Η υπερβολική υγρασία στα αυτιά το καλοκαίρι που τα παιδιά παίζουν για ώρες στη θάλασσα, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα στο ακουστικό κανάλι, προκαλώντας ωτίτιδα

Η καλοκαιρινή ωτίτιδα (ή εξωτερική ωτίτιδα ή αυτί του κολυμβητή) είναι μια επώδυνη μόλυνση του ακουστικού πόρου, συνήθως σε παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στο νερό.

Πού οφείλεται η καλοκαιρινή ωτίτιδα

Πολλοί τύποι μικροβίων μπορεί να προκαλέσουν εξωτερική ωτίτιδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η υπερβολική υγρασία στο αυτί το καλοκαίρι, που τα παιδιά παίζουν για ώρες στη θάλασσα, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα στο ακουστικό κανάλι, καθιστώντας το έτσι επιρρεπές σε βακτήρια ή μύκητες.

Αλλά δεν είναι απαραίτητο το παιδί σας να κολυμπήσει στη θάλασσα για να πάρει την μόλυνση. Οτιδήποτε τραυματίζει το δέρμα του ακουστικού πόρου μπορεί να οδηγήσει σε ωτίτιδα. Το ξηρό δέρμα ή το έκζεμα, το ξύσιμο του ακουστικού πόρου, ο καθαρισμός των αυτιών με βαμβακερές μπατονέτες ή η τοποθέτηση αντικειμένων (όπως καρφίτσες ή συνδετήρες) στο αυτί, μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εξωτερικής ωτίτιδας.

Και αν κάποιος έχει λοίμωξη του μέσου αυτιού, το πύον που συλλέγεται στο μέσο αυτί μπορεί να στραγγίσει στον ακουστικό πόρο μέσω μιας οπής στο τύμπανο και να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Ο πόνος στο αυτί είναι το κύριο σημάδι της εξωτερικής ωτίτιδας. Μπορεί να είναι σοβαρός και να επιδεινώνεται όταν τραβιέται ή πιέζεται το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Η μόλυνση μπορεί επίσης να κάνει επώδυνο το μάσημα. Ακόμα, μερικές φορές -πριν αρχίσει ο πόνος-το παιδί έχει φαγούρα στον ακουστικό πόρο.

Το πρήξιμο του ακουστικού πόρου μπορεί να κάνει ένα παιδί να παραπονιέται για ένα γεμάτο ή άβολο αίσθημα στο αυτί. Το εξωτερικό αυτί μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή πρησμένο και οι λεμφαδένες γύρω από το αυτί μπορεί να διευρυνθούν και να γίνουν ευαίσθητοι. Μερικές φορές, υπάρχει έκκριση από τον ακουστικό πόρο – αυτή μπορεί να είναι καθαρή στην αρχή και στη συνέχεια να γίνει θολή, κιτρινωπή και σαν πύον.

Η ακοή μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά αν το πύον ή το πρήξιμο φράξουν τον ακουστικό πόρο. Τα περισσότερα παιδιά με εξωτερική ωτίτιδα δεν έχουν πυρετό.

 Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη και πόσο επώδυνη είναι. Ένας παιδο-ΩΡΛ μπορεί να συνταγογραφήσει ωτικές σταγόνες που περιέχουν αντιβιοτικό για την καταπολέμηση της λοίμωξης, πιθανώς αναμεμειγμένες με ένα φάρμακο για τη μείωση του οιδήματος του ακουστικού πόρου. Οι σταγόνες στα αυτιά χορηγούνται συνήθως πολλές φορές την ημέρα για 7-10 ημέρες.

Εάν ένας πρησμένος ακουστικός πόρος δυσκολεύει την τοποθέτηση των σταγόνων, ο γιατρός μπορεί να εισάγει ένα μικροσκοπικό σφουγγάρι για να βοηθήσει στη μεταφορά του φαρμάκου μέσα στο αυτί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει πύον και άλλες συσσωρεύσεις από το αυτί με ήπιο καθαρισμό ή αναρρόφηση. Αυτό επιτρέπει στις σταγόνες για τα αυτιά να λειτουργούν καλύτερα.

Για πιο σοβαρές λοιμώξεις, ο παιδο-ΩΡΛ μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα και μπορεί να θέλει να κάνει δοκιμές για την έκκριση από το αυτί για να βρει ποια βακτήρια ή μύκητες προκαλούν το πρόβλημα.

Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά συχνά μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο στο αυτί. Μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, το παιδί σας θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα σε μία ή δύο ημέρες. Το αυτί του κολυμβητή συνήθως θεραπεύεται εντός 7-10 ημερών από την έναρξη της θεραπείας.

 Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει πόνο στο αυτί με ή χωρίς πυρετό, μειωμένη ακοή στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή μη φυσιολογική έκκριση από το αυτί.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για τη χρήση ωτικών σταγόνων και αντιβιοτικών από του στόματος, εάν συνταγογραφούνται. Είναι σημαντικό να κρατάτε το νερό μακριά από το αυτί του παιδιού σας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι καλυμμένο με βαζελίνη ως ωτοασπίδα για να προστατεύσετε το αυτί του παιδιού σας από το νερό κατά τη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου.

Πηγή:imommy.gr