Η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς είναι γεγονός κι εσείς θέλετε ακόμα να διευκολύνετε τη μετάβαση και προσαρμογή του παιδιού σας.
Αναρωτιέστε πώς να κάνετε πιο εύκολη την προσαρμογή των μικρών παιδιών στη νέα σχολική καθημερινότητα; Ακολουθούν πέντε συμβουλές επιστροφής στο σχολείο, δανεισμένες από τη μέθοδο Montessori, οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αισθάνονται πιο σίγουρα και προετοιμασμένα.
Χτίστε την εμπιστοσύνη βοηθώντας τα παιδιά να βοηθήσουν τον εαυτό τους.
Κανείς δεν θα μπορούσε να το συνοψίσει καλύτερα από την ίδια τη Μαρία Μοντεσσόρι:
«…πέρα από ένα ορισμένο σημείο, κάθε βοήθεια που δίνεται σε ένα παιδί αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξή του».
Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία στα παιδιά σας επιτρέποντάς τα να δρουν για τον εαυτό τους. Αναζητήστε ευκαιρίες μάθησης στις καθημερινές εργασίες: τα παιδιά είναι πολύ πιο ικανά από ό,τι φανταζόμαστε μερικές φορές. Ναι, αυτό απαιτεί λίγη υπομονή από την πλευρά μας, αλλά το να διδάξουμε στα παιδιά πώς να φέρουν εις πέρας ένα έργο, αντί να το τρέξουμε, θα αποδώσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Το πιο σημαντικό, τα παιδιά αποκτούν μια αίσθηση ενδυνάμωσης γνωρίζοντας τι μπορούν να επιτύχουν μόνα τους – και η αυτοπεποίθηση οδηγεί σε έναν πιο χαρούμενο, πιο ανεξάρτητο παιδί. Οι καλύτερες ευκαιρίες είναι εκείνες για τις οποίες το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα ρωτήσει «μπορώ να δοκιμάσω;», χρησιμοποιήστε αυτήν την κατάλληλη ευκαιρία για να προωθήσετε την ανάπτυξη του εαυτού του.
Επιτρέψτε στα παιδιά την ελευθερία να κάνουν λάθη
Θυμάστε την τελευταία φορά που σας έδειχναν κάτι νέο; Ο εκπαιδευτής σας βρισκόταν συνέχεια πάνω από τον ώμο σας προσφέροντας μια συνεχή ροή διδασκαλίας; Σας δόθηκε ο χρόνος για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας ή πιεστήκατε στη διαδικασία;
Ομοίως, τα παιδιά πρέπει να έχουν αδιάκοπο χρόνο για να πειραματιστούν, να κάνουν λάθη και να επαναλάβουν εργασίες για να μάθουν καλά το «μάθημα». Φυσικά, είναι σημαντικό να κρατάτε τα παιδιά ασφαλή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά να το κάνετε από μικρή απόσταση. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να μεγαλώσει, έξω από τη σκιά σας.
Αφήστε χρόνο για συγκέντρωση και αποσπάστε τους περισπασμούς
Μέρος του να δώσουμε στα παιδιά χρόνο να απορροφήσουν πληροφορίες περιλαμβάνει την απενεργοποίηση της τηλεόρασης και άλλων περισπασμών. Τα φανταχτερά προγράμματα με συναρπαστική μουσική και γραφικά θα κερδίσουν συνήθως τον διαγωνισμό για την προσοχή του παιδιού σας.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των φορών που εμείς οι ενήλικες διακόπτουμε τα παιδιά μας. Το να αφήνεις χρόνο για εστίαση βοηθά στην ανάπτυξη μεγαλύτερης διάρκειας προσοχής και διδάσκει ευγένεια και σεβασμό. Όταν πρέπει να σταματήσετε ένα παιδί στη μέση της δραστηριότητας, αφήστε το έργο έξω και ανέγγιχτο – στη συνέχεια αφήστε το παιδί να επιστρέψει σε αυτό στην επόμενη πιθανή ευκαιρία.
Παρέχετε μια αίσθηση τάξης
Τα παιδιά πραγματικά ευδοκιμούν σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον (…ναι, πραγματικά!) Ξεκινώντας από πολύ μικρή ηλικία, ενημερώστε τα παιδιά ότι όλα έχουν τη θέση τους και ενθαρρύνετέ τα να επιστρέψουν σωστά τα πράγματα πριν προχωρήσουν σε άλλη δραστηριότητα. Αυτό απαιτεί τα ράφια και τα συρτάρια να είναι προσβάσιμα και να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για μικρά άτομα.
Τα χρονοδιαγράμματα μπορεί επίσης να είναι τακτοποιημένα. Τα παιδιά είναι πιο άνετα όταν ξέρουν τι να περιμένουν. Προφανώς, η ζωή δεν εντάσσεται πάντα σωστά σε μια ατζέντα, αλλά το να έχουν κάποιες καθημερινές ρουτίνες μπορεί να δώσει στα παιδιά μια αίσθηση αρμονίας. Για αρχή, δοκιμάστε να καθιερώσετε σταθερές συνήθειες το πρωί, το βράδυ ή/και το φαγητό.
Μάθετε από τη Φύση
Αυτό ισχύει για εσάς και τα παιδιά σας. Επιβραδύνετε λίγο, ακόμα κι αν είναι μόνο μισή ώρα την ημέρα. Βγείτε έξω με τα παιδιά σας. Κάντε βόλτες, πηγαίνετε στο πάρκο, καθίστε και παρακολουθήστε πουλιά ή ζωγραφίστε. Αφήστε το παιδί σας να τραβήξει φωτογραφίες ή να συλλέξει φύλλα και λουλούδια ή οτιδήποτε μπορεί να του αρέσει. Μιλήστε τους για το τι βρίσκουν και ερευνήστε τα ονόματα φυτών ή ζώων που έχετε δει μαζί. Ίσως τα μικρά σας θα θέλουν να μοιραστούν μερικές από τις καλοκαιρινές ανακαλύψεις τους στην τάξη αυτό το φθινόπωρο!
Πηγή:chilidit.gr