Αρχική News H σωματική επαφή με το μωρό οφελεί μέχρι και 20 χρόνια μετά

H σωματική επαφή με το μωρό οφελεί μέχρι και 20 χρόνια μετά

h-σωματική-επαφή-με-το-μωρό-οφελεί-μέχρι-και-20-χρόνια-μετά

Πόσες φορές δεν θες να κρατάς το μωρό σου για ώρες αγκαλιά χωρίς να το αφήσεις; Η σύνδεση που νιώθει και αυτό αλλά και εμείς οι ίδιοι είναι μοναδική. 

Μία ακόμη έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει όλα αυτά που ξέρουμε: η σωματική επαφή με το μωρό μας το ωφελεί, ενώ η μαγική επίδρασή της αγκαλιάς μας δεν τελειώνει ποτέ και ακολουθεί το παιδί μας στην ενήλικη ζωή του.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, όταν οι γονείς ακολούθησαν την «μέθοδο του Καγκουρό» ( είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει δέρμα με δέρμα επαφή πρόωρων νεογνών, στην αγκαλιά των γονέων τους) με τα πρόωρα μωρά τους, μεγαλώνοντας τα παιδιά, είχαν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, υψηλότερο IQ, ενώ διατηρούσαν μια ισορροπημένη και ψυχικά υγιή συμπεριφορά, ακόμα και 20 χρόνια αργότερα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 441 νεαρούς ενήλικες που υπήρξαν πρόωρα νεογνά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι από εκείνους βίωσαν από τους γονείς τους την φροντίδα «καγκουρό» είχαν μειωμένη υπερδραστηριότητα και επιθετικότητα, ήταν πιο εξωστρεφείς και δεν παρουσίασαν προβλήματα συμπεριφοράς στη δουλειά τους και στις προσωπικές τους σχέσεις. (Να τονίσουμε πως παρόλο που η μέθοδος ονομάζεται «Kangaroo Mother Care», εννοείται πως οι μπαμπάδες είναι επίσης σε θέση να την εφαρμόσουν, κάτι που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ευνοοεί την καλύτερη πατρική σύνδεση με το παιδί.)

Τα οφέλη της της συγκεκριμένης μεθόδου δεν παρατηρήθηκαν μόνο στα παιδιά: Οι γονείς που την ακολούθησαν ήταν επίσης πιο προστατευτικοί και τρυφεροί σε σύγκριση με τους υπόλοιπους γονείς της ομάδας.

Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα, η «μέθοδος του Καγκουρό» είναι ευεργετική για οποιοδήποτε νεογέννητο. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, αυτή η απλή σωματική επαφή γονιού με παιδί ισοδυναμεί με την ανακάλυψη του πιο ευεργετικού φαρμάκου.