Αρχική News Γυμναστική: Η απάντηση στα προβλήματα ύπνου των παιδιών

Γυμναστική: Η απάντηση στα προβλήματα ύπνου των παιδιών

Ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ενασχόλησης των παιδιών με τη γυμναστική είναι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους και κατ’ επέκταση της συνολικής τους υγείας.

Κάνοντας γυμναστική και συμμετέχοντας σε αθλήματα, τα παιδιά επωφελούνται ποικιλοτρόπως. Πέραν της ψυχαγωγίας, της εκμάθησης της έννοιας της συνεργασίας και του σεβασμού, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και πολλών άλλων πολύτιμων εργαλείων ζωής, η συνολική υγεία και ευεξία των παιδιών ενισχύεται σημαντικά, εφόσον μέσα στα πολλά οφέλη της άσκησης είναι και η βελτίωση του ύπνου.

Πώς τα σπορ βοηθούν τον ύπνο των παιδιών

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Όταν τα παιδιά αθλούνται, οι μύες τους τροφοδοτούνται με οξυγόνο. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση χαλάρωσης και λιγότερη μυϊκή ένταση, ειδικά τη νύχτα.

Επιπλέον, ορισμένα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, ωφελούνται επίσης χάρη στην ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν, η οποία επιτρέπει την παραγωγή και την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την ευτυχία, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη.

Μεγαλύτερη ποσότητα ύπνου

Μία από τις συστάσεις για την προστασία της γενικής υγείας μας είναι να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Στην περίπτωση των παιδιών, οι συνιστώμενες ώρες ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία καθώς βρίσκονται σε μια συνεχή σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη.

Όταν το παιδί επιστρέφει από την αθλητική του δραστηριότητα, αισθάνεται κουρασμένο. Το γεγονός αυτό, το κάνει να κοιμηθεί πιο γρήγορα και για περισσότερες ώρες αφού έτσι κι αλλιώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει σωματικά.

Πρόληψη και θεραπεία της αϋπνίας

Δεν είναι μόνο οι ενήλικες που μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία. Η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων. Η σωματική κόπωση απαιτεί όπως είπαμε περισσότερη ξεκούραση και έτσι ο ύπνος έρχεται «εύκολα» και χωρίς διακοπές.

Επιπλέον, τυχόν θέματα που σχετίζονται με τη συνολική υγεία του κάθε παιδιού (και όχι μόνο) και μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο του, όπως είναι η παχυσαρκία, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά (και) με τη συμβολή του αθλητισμού.

Για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συνεχίσουν

Προφανώς υπάρχουν πολλές επιλογές σπορ από τα οποία μπορεί ένας γονιός να επιλέξει για το παιδί του με μεγάλα οφέλη για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη μα το καλύτερο άθλημα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι εκείνο που πραγματικά απολαμβάνει το παιδί.

Ως γονείς, δεν κερδίζουμε τίποτα με το να αναγκάσουμε το παιδί μας να συμμετάσχει σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα εάν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Για το λόγο αυτό, μπορούμε ναι μεν να προτείνουμε στο παιδί μας αθλήματα, αλλά θα πρέπει η τελική απόφαση να είναι δική του κι εμείς να είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε την επιλογή του.

Πηγή:imommy.gr