Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι ασυνήθιστο να εκδηλώνουν συμπεριφορές που απογοητεύουν τους γονείς. Πώς τα διαχειριζόμαστε; Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε;
Θα σας έχει τύχει το επτάχρονο παιδί σας να μην κάθεται ήσυχο ενώ του το ζητάτε επανειλημμένα. Ίσως πάλι κάποιες φορές σας μιμείται, επαναλαμβάνοντας ακριβώς τις λέξεις που λέτε. Κι άλλες φορές αρνείται πεισματικά να κάνει ό,τι πρέπει, από το να φάει μέχρι να πλύνει τα δόντια του. Όλες αυτές οι συμπεριφορές, είναι φυσικό να σας προκαλούν εκνευρισμό, τον οποίο πιθανότατα προσπαθείτε πάση θυσία να συγκρατήσετε. Παράλληλα, μπορεί να σας στεναχωρούν. Μα γιατί τα παιδιά 6-8 ετών είναι συνήθως τόσο αντιδραστικά;
Η αλήθεια είναι πως οι παραπάνω καταστάσεις και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν είναι φυσιολογικές τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Η ανατροφή των παιδιών αποτελεί έτσι κι αλλιώς για κάθε γονέα, πρόκληση ενώ παράλληλα τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τη «θέση» τους στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτές τις ηλικίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), είναι αναπτυξιακά αναμενόμενο τα περισσότερα παιδιά να γίνονται αντιδραστικά, επειδή μεγαλώνουν και διεκδικούν ένα βαθμό ανεξαρτησίας. Βέβαια, όσο αρνητική κι αν είναι η συμπεριφορά τους, εξακολουθούν να χρειάζονται πολλή αγάπη, προσοχή και επίβλεψη. Με άλλα λόγια, το παιδί θέλει πλέον να είναι αυτόνομο και ταυτοχρόνως μας χρειάζεται εκεί. Πρόκειται για μια εσωτερική μάχη τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους: το παιδί δεν είναι πια μωρό αλλά ούτε και μεγάλο παιδί…
Όλοι οι γονείς με ζωηρά παιδιά 6-8 ετών στο σπίτι, θα πρέπει να θυμάστε ότι…
Τα παιδιά σας δεν είναι «κακά» παιδιά. Όπως όλες οι φάσεις, έτσι και αυτή θα περάσει. Για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά τους που πιθανώς σας ταράζει, έχετε κατά νου:
- Η απάντηση στο θυμό με θυμό δεν βοηθάει και συνήθως κάνει τη συμπεριφορά χειρότερη μακροπρόθεσμα. Εξασκήστε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Έτσι μονάχα μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού.
- Διατηρήστε ρεαλιστικά όρια και ενημερώνετε εκ των προτέρων για τις συνέπειες. Αναμένετε βέβαια από τα παιδιά την αμφισβήτηση και κάντε υπομονή, μην ξεχνώντας πως η ευγένεια και η στοργή, πάντα αποδίδουν.
- Ονομάστε τα τρία πιο σημαντικά πράγματα για εσάς ως γονέα, ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες σας στο παιδί σας, ενθαρρύνετε την υπευθυνότητα και εμπιστευτείτε τα παιδιά ότι μπορούν να ανταποκριθούν.
- Μιλήστε με το παιδί. Ρωτήστε το για τις εμπειρίες του και αναγνωρίστε τα συναισθήματά του.
- Βασιστείτε στους φίλους και την οικογένεια. Είναι πάντα ωφέλιμο να υπάρχει ένα έμπιστο δίκτυο υποστήριξης γύρω σας.
- Στο τέλος της ημέρας, μην τα ρίχνετε όλα επάνω σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε καλοί γονείς και κάνετε ό,τι μπορείτε.
Πηγή:imommy.gr