Αρχική News Γονείς: Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τους καυγάδες σας είναι τα παιδιά

Γονείς: Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τους καυγάδες σας είναι τα παιδιά

Τα παιδιά που μεγαλώνουν βλέποντας τους γονείς τους να δείχνουν στοργή ο ένας στον άλλο, θέτουν καλές βάσεις για την ενήλικη συμπεριφορά τους. Αν εσείς και ο σύντροφός σας ακούτε ουσιαστικά ο ένας τον άλλον, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι το σπίτι είναι ασφαλές μέρος.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον σκέφτονται, μαθαίνουν και κατανοούν καλύτερα. Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, εκφράζουν ευκολότερα τα συναισθήματά τους και αποκτούν την ικανότητα να επικοινωνούν.

Οι γονείς που έχουν σταθερή σχέση αγάπης θέτουν το καλό παράδειγμα προς μίμηση και διδάσκουν στα παιδιά να μη συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο.

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με συνεχείς εντάσεις και καυγάδες;

Πως οι συγκρούσεις σας επηρεάζουν τα παιδιά
Είναι φυσιολογικό να τσακώνεστε με το σύντροφό σας; Απόλυτα. Είναι αδύνατο να έχετε μια σχέση όπου δεν υπάρχουν ποτέ υγιείς διαφωνίες.

Η σύγκρουση είναι απαραίτητη για να ευδοκιμήσει ένας γάμος και το να μπορείτε να συζητάτε τη διαφωνία σας ανοιχτά είναι πολύ πιο προτιμότερο ψυχολογικά από το να την κλείνετε μέσα σας, αλλά, μπροστά στο παιδί, οι γονείς πρέπει να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο.

Αν οι διαφωνίες γίνουν μακροχρόνιες και αρχίσετε να φωνάζετε ο ένας πάνω στον άλλο, δεν θα καταφέρετε κάτι παραγωγικό. Αντίθετα, εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από τις λογομαχίες είναι τα παιδιά.

Όταν επικρατούν φωνές και οργή σε συνεχή βάση, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα στρες, κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα στον ύπνο και το σχολείο. Η χρόνια σύγκρουση των γονέων λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην πνευματική τους εξέλιξη και μπορεί να διαταράξει την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Δουλέψτε πάνω στις δικές σας επικοινωνιακές δεξιότητες. Βεβαιωθείτε ότι οι αντιπαραθέσεις σας είναι εποικοδομητικές. Τα παιδιά παρατηρούν τα πάντα, από τη στάση του σώματος ή μια έκφραση του προσώπου μέχρι τον τόνο της φωνής.

Δείξτε στα παιδιά πώς να επιλύουν τις διαφορές τους με υγιή τρόπο ώστε να προετοιμαστούν για να κάνουν το ίδιο στις μελλοντικές σχέσεις τους.

Πηγή:imommy.gr