
Η μικρή Γκεμπίτα ήρθε πρόωρα στον κόσμο εν μέσω ισχυρών μετασεισμών – Γιατροί πραγματοποίησαν την επείγουσα καισαρική χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αναπνευστήρα
Μέσα στην καταστροφή που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στην ανατολική Ινδονησία, η γέννηση ενός κοριτσιού έδωσε μια αχτίδα ελπίδας στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής.
Ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, 15 Αυγούστου 2026, στις 4:58 τοπική ώρα, σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της ανατολικής Ινδονησίας και σε βάθος περίπου 15 χιλιομέτρων. Ακολούθησε σειρά ισχυρών μετασεισμών, ενώ οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη περίπου τρεις ώρες αργότερα.
Την ώρα που η γη σειόταν, καταστρέφοντας σπίτια, δημόσια κτήρια και γέφυρες στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, η 39χρονη Μαρία Φλόριντα Νόγκο Κέλεν υποβαλλόταν σε επείγουσα καισαρική τομή, προκειμένου να φέρει στον κόσμο το τέταρτο παιδί της.
Η εγκυμοσύνη της παρουσίαζε σοβαρές επιπλοκές και οι γιατροί έκριναν ότι ο τοκετός έπρεπε να πραγματοποιηθεί δύο μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, όπως ανέφεραν, θα μπορούσε να προκαλέσει στη μητέρα ακόμη και θανατηφόρα επιληπτική κρίση.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το ηλεκτρικό ρεύμα διακοπτόταν συνεχώς, το κτήριο του νοσοκομείου τρανταζόταν από τους μετασεισμούς και οι γιατροί αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν χρησιμοποιώντας φακούς.
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ως άνθρωποι φοβόμασταν», ανέφερε η μαιευτήρας Γιόνα Σάρα Παρντέντε, περιγράφοντας την αγωνιώδη προσπάθεια της ιατρικής ομάδας. Όπως αποκάλυψε, το νοσοκομείο δεν διέθετε ούτε τον απαραίτητο αναπνευστήρα για το πρόωρο βρέφος.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το κοριτσάκι γεννήθηκε με βάρος μόλις 1,3 κιλά και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται σταθερή. Οι γονείς του το ονόμασαν Γκεμπίτα, όνομα εμπνευσμένο από την ινδονησιακή λέξη «Gempa», που σημαίνει σεισμός.
Εξαιτίας των ζημιών στο νοσοκομείο και του φόβου νέων μετασεισμών, η θερμοκοιτίδα του βρέφους μεταφέρθηκε σε σκηνή, σε υπαίθριο χώρο στο Ναγκέκεο.

Η Μαρία υπέστη αιμορραγία μετά τον τοκετό, αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της προς τους γιατρούς που παρέμειναν στο πλευρό της, ακόμη και όταν τμήμα της αίθουσας άρχισε να καταρρέει.
«Είμαι πολύ ευγνώμων στους γιατρούς. Ακόμη και όταν η αίθουσα κατέρρεε, δεν μας εγκατέλειψαν», δήλωσε. «Έπρεπε να παραμείνω υγιής για τα παιδιά μου».
Ο σεισμός προκάλεσε δεκάδες θανάτους, εκατοντάδες τραυματισμούς και εκτεταμένες καταστροφές. Χιλιάδες κάτοικοι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού εγκλωβισμένων και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.


