Το γέλιο δεν σημαίνει πάντοτε ότι το παιδάκι σας διασκεδάζει
Όσο και να σκεφτείτε δεν μπορείτε να βρείτε κάτι πιο όμορφο, κάτι πιο υπέροχο από το γέλιο του μωρού σας. Ό,τι και αν έχει συμβεί μέσα στη μέρα σας αντικρίζοντας τα χαμογελαστά χειλάκια και ακούγοντας αυτό το γέλιο, τα ξεχνάτε όλα. Παράλληλα σκέφτεστε πόσο χαρούμενο είναι το μωράκι σας που γελάει διαρκώς! Είναι όμως;
Ακόμη και αν σας φανεί απίστευτο, το μωράκι σας δεν γελάει μόνο όταν είναι χαρούμενο, αλλά τα μωρά γελούν για διαφορετικούς λόγους στα διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης τους, πολύ πριν να είναι ικανά να κατανοήσουν λογοπαίγνια, αλλά ακόμη και την ίδια τη γλώσσα.
Γιατί έχουμε το γέλιο στην ζωή μας;
Το γέλιο πηγάζει από την ικανότητά μας να κατανοούμε και να κρίνουμε υποσυνείδητα την ακολουθία ενός αστείου ή μιας πράξης. Είναι η αντίδρασή μας σε μια άμεση μετάβαση μεταξύ έκπληξης και επίλυσης.
Επομένως, το γέλιο στους ενήλικες σηματοδοτεί το πέρασμα της απειλής ή του φόβου, τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά αλλά και πολλοί ενήλικες, γελούν στο τρενάκι του τρόμου ή σε παρόμοιες καταστάσεις. Αντί να κλαίνε από φόβο, περνούν από την αμηχανία και τον τρόμο στην επίλυση. Το γέλιο είναι το σήμα αυτού του περάσματος.
Τα στάδια του γέλιου στα μωρά
Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, και έτσι όταν βλέπουν τους γονείς τους να γελάνε κάνουν την ίδια πράξη έτσι ώστε να λάβουν αποδοχή.
Όσο όμως μεγαλώνουν, τα μωρά σταματούν να ζουν μέσα από τους γονείς, γεγονός που τα χαρακτηρίζει τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το δικό τους πρόσωπο από τους γονείς τους και τον κόσμο γύρω τους. Μόλις αρχίσουν να συμπεριφέρονται αυτόνομα, από την ηλικία των 2 έως των 5 ετών, αρχίζουν να αισθάνονται για πρώτη φορά μια νέα αίσθηση! Ορισμένα πράγματα μπορεί να φαίνονται ψυχρά, παράξενα ή εκτός τόπου και αυτό τα σοκάρει, τα μπερδεύει και τα εκπλήσσει.
Τότε είναι που ξεκινάει το γέλιο. Στην αρχή τρομάζουν και διστάζουν από την “ανεξαρτησία” μετά από μια στιγμή δισταγμού όμως καταλαβαίνουν ότι αυτό που φαινόταν τρομακτικό ή απροσδόκητο είναι στην πραγματικότητα ακίνδυνο.
Μπορεί για παράδειγμα να γελάσουν όταν κάποιος τους κάνει μια αστεία φάτσα, αρχικά ξαφνιάζονται, αλλά μόλις κατανοήσουν ότι είναι κάτι το ακίνδυνο, γελάνε.
Σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, 5-6 ετών, τα παιδιά αρχίζουν και κατανοούν τα αστεία, καθώς φεύγουν από το στάδιο του “εγωκεντρισμού” και μπορούν να κατανοήσουν την σκέψη των άλλων ανθρώπων καλύτερα. Σε εκείνο το στάδιο τα παιδιά είναι ικανά να κρίνουν τι είναι αστείο και τι όχι, ακόμη και να διαφωνήσουν με άλλα άτομα.
Τα τρία αυτά στάδια μίμηση και έγκριση, κατάπληξη και αποδοκιμασία είναι καλοί δείκτες της νοητικής ανάπτυξης και εξέλιξης του παιδιού και είναι απαραίτητα.
Το γέλιο των γονιών βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών
Όπως εσείς χαίρεστε όταν βλέπετε το μωράκι σας να γελάει, αντιστοίχως χαίρετε και το μωράκι σας! Η εικόνα ενός μωρού είναι λίγο αμήχανη, καθώς είναι ένας μικρός άνθρωπος, ο οποίος όμως δεν μιλάει και σας προκαλεί έκπληξη. Αυτή η έκπληξη είναι που αρέσει στα μωρά και τα κάνει να γελάνε.
Αν λοιπόν είστε γονιός, κάντε χαζά παιχνίδια και γελάστε παρέα με το μωράκι σας, καθώς το γέλιο είναι αποδεδειγμένα σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν μια φυσική, υγιή σχέση με αυτή την πολύπλοκη ανθρώπινη αντίδραση.
Πηγή:imommy.gr