Ενδείξεις νευρικής αναδιαμόρφωσης έως και δύο χρόνια μετά τον τοκετό φέρνουν οι νέες μαμάδες.
Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας. Οι ορμόνες αλλάζουν, οι τρίχες αυξάνονται, το σώμα υφίσταται μια «μεταμόρφωση». Αλλά οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες υφίστανται σημαντική αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου, η οποία διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον τοκετό.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Leiden στην Βαρκελώνη, με επικεφαλή τη νευροεπιστήμονα Elseline Hoekzema, διαπίστωσε σημαντικές μεταβολές της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την νόηση. Οι ίδιες περιοχές ενεργοποιούνταν όταν οι γυναίκες κοιτούσαν φωτογραφίες των μωρών τους.
Εγκυμοσύνη και ορμόνες
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εγκυμοσύνης είναι η τεράστια αύξηση των στεροειδών ορμονών του φύλου, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, που βοηθούν το σώμα μιας γυναίκας να προετοιμαστεί για τη γέννηση . Υπάρχει μόνο μια ακόμη περίοδος κατά την οποία το σώμα παράγει παρόμοιες μεγάλες ποσότητες αυτών των ορμονών : η εφηβεία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας οι ορμόνες αυτές προκαλούν δραματικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια χάνουν φαιά ουσία, καθώς ο εγκέφαλός τους σμιλεύεται στην ενήλικη μορφή του. Ωστόσο, πολύ λίγες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις ανατομικές αλλαγές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η δρ Hoekzema και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν λεπτομερή έρευνα σε μια ομάδα γυναικών που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης μαγνητικές σαρώσεις εγκεφάλου στις νέες μαμάδες, ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες των μωρών τους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τυποποιημένη κλίμακα για να αξιολογήσουν το δέσιμο μεταξύ μητέρας και βρέφους.
Η σημασία της φαιάς ουσίας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέες μητέρες παρουσίασαν μείωση της φαιάς ουσίας που διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη γέννηση. Αυτή η απώλεια, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό.
Συνέβη σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κοινωνική νόηση. Αυτές οι εγκεφαλικές αλλαγές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν πώς οι νιώθουν οι νέες αυτές μαμάδες για το μωρό τους.
Η απώλεια φαιάς ουσίας δεν παρατηρήθηκε σε νέους μπαμπάδες.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί οι γυναίκες χάνουν φαιά ουσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η δρ Hoekzema πιστεύει ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλός των γυναικών αρχίζει να επικεντρώνεται στο πώς θα προσαρμοστεί στη μητρότητα και πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του μωρού.
Παράλληλα, οι εγκεφαλικές αυτές αλλαγές σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη.
Ο δρ Mel Rutherford, εξελικτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά, σημειώνει πως η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί νευροαπεικόνιση για την παρακολούθηση των εγκεφαλικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Πιθανώς το πιο συναρπαστικό είναι ότι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις μαμάδες δύο χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού . Έτσι έχουν τα μακροβιότερα στοιχεία που έχουμε δει για τις αλλαγές στον εγκέφαλο μετά την εγκυμοσύνη», υπογραμμίζει.
Τα αποτελέσματα συμπίπτουν με τη δική του έρευνα σχετικά με τις γνωστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την οποία προσεγγίζει από εξελικτική σκοπιά. «Το μωρό σας πια είναι η βασική προτεραιότητά σας για αυτό το λόγο και ο εγκέφαλός σας αλλάζει», καταλήγει ο ειδικός.
Πηγή:mothersblog.gr