Αρχική News Ερευνα για εφήβους: Πώς πρέπει να κοιμούνται για να γράφουν καλύτερα στα...

Ερευνα για εφήβους: Πώς πρέπει να κοιμούνται για να γράφουν καλύτερα στα διαγωνίσματα

Ερευνα Βρετανών και Κινέζων ερευνητών έδειξε ότι η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει τις γνωστικές επιδόσεις των εφήβων. Οσο πιο νωρίς και όσο περισσότερο κοιμούνται, τόσο καλύτερα αποδίδουν

Tο μυστικό για κοφτερό μυαλό και καλή απόδοση στα διαγωνίσματα για τους εφήβους είναι ο καλός ύπνος. Οπου «καλός ύπνος» για τους επιστήμονες σημαίνει να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο και να κοιμούνται περισσότερο χρόνο.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.000 εφήβους, έδειξε ότι εκείνοι που ξάπλωναν νωρίτερα, κοιμούνταν περισσότερο και είχαν τους χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ξεπέρασαν σε απόδοση τους υπόλοιπους στην ανάγνωση, το λεξιλόγιο, την επίλυση προβλημάτων και σε άλλα γνωστικά τεστ. Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες ήταν ότι ακόμη και μικρές διαφορές στον ύπνο έδιναν μεγάλες διαφορές στα αποτελέσματα των τεστ.

Η Μπάρμπαρα Σαχακιάν, καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε: «Πιστεύουμε ότι ο ύπνος οδηγεί τις καλύτερες γνωστικές ικανότητες, εν μέρει επειδή εμπεδώνουμε τις αναμνήσεις μας κατά τη διάρκειά του».

Η καλή νυχτερινή ξεκούραση έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με καλύτερες διανοητικές επιδόσεις. Αυτό που ενδιαφέρει όμως τους ερευνητές είναι τι συμβαίνει στην εφηβεία, περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία ωστόσο συνδέεται και με την αλλαγή των συνηθειών: οι έφηβοι τείνουν να πηγαίνουν πιο αργά για ύπνο και να κοιμούνται συνολικά λιγότερο.

Στην έρευνα μετείχαν η ομάδα της Μπάρμπαρα Σαχακιάν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φουντάν στη Σαγκάη. Ανέλυσαν δεδομένα από 3.222 νέους, στη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές εγκεφάλου, γνωστικά τεστ, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τον ύπνο τους μέσω «έξυπνης» τεχνολογίας (π.χ. smart ρολόγια).

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ακόμη και εκείνοι με τις καλύτερες συνήθειες ύπνου, κοιμούνταν λιγότερο από ό,τι συνιστούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Υπνου, οι νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών θα πρέπει να κοιμούνται οκτώ έως 10 ώρες τη νύχτα.

Οι έφηβοι χωρίστηκαν σε τρεις ξεχωριστές ομάδες. Η πρώτη, περίπου το 39%, πήγαινε για ύπνο αργότερα και ξυπνούσε νωρίτερα, έχοντας κατά μέσο όρο επτά ώρες και 10 λεπτά νυχτερινού ύπνου. Η δεύτερη ομάδα, περίπου 24%, κοιμόταν επτά ώρες και 21 λεπτά κατά μέσο όρο. Η τρίτη, περίπου 37%, πήγαινε για ύπνο το νωρίτερο, κοιμόταν περισσότερο και είχε τους χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ύπνου. Κοιμούνταν περίπου επτά ώρες και 25 λεπτά.

Αν και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα γνωστικά επιτεύγματα των διαφορετικών ομάδων, τα μέλη της τρίτης ομάδας σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ, ακολουθούμενα από αυτά της ομάδας δύο. Η ομάδα 1 είχε τη χειρότερη βαθμολογία. Οι μαγνητικές εγκεφάλου έδειξαν ότι τα μέλη της ομάδας τρία είχαν τους μεγαλύτερους όγκους εγκεφάλου και τις καλύτερες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Σαχακιάν, ήταν «έκπληξη» το γεγονός ότι οι μικρές διαφορές στον ύπνο είχαν τέτοιο αντίκτυπο, προσθέτοντας: «Υποδηλώνει ότι μικρές διαφορές στην ποσότητα του ύπνου δίνουν μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα».

Για τους εφήβους που θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους και να ενισχύσουν τις νοητικές τους δεξιότητες, η καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας συνιστά τακτική άσκηση, που βοηθά στον ύπνο, και να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές αργά το βράδυ.

Πηγή:kathimerini.gr