Όταν ένα παιδί ανευρίσκεται δεν υφίσταται πλέον λόγος να συνεχίζει η δημοσίευση του ονόματος και της φωτογραφίας του, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, σε Οδηγία της προς την Αστυνομία και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Η κ. Νικολαϊδου σημειώνει πως η Αστυνομία πρέπει να αφαιρεί τη σχετική ανάρτησή της όταν ένα παιδί ανευρίσκεται δεν υφίσταται πλέον λόγος να συνεχίζει η δημοσίευση του ονόματος και της φωτογραφίας του και να καλεί τα ΜΜΕ με ανακοίνωσή της, να διαγράψουν ή να σκιάσουν τα στοιχεία του παιδιού.
Η Οδηγία, όπως αναφέρεται, εκδόθηκε δυνάμει του Άρθρου 57(1)(γ) του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, το οποίο προβλέπει ότι, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει καθήκον να «προωθεί την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων επεξεργασίας και των εκτελούντων την επεξεργασία σχετικά με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του παρόντος κανονισμού»).
«Όταν η Αστυνομία αναρτά ανακοίνωση για ελλείπον παιδί, τα ΜΜΕ πρέπει να αποφεύγουν να την «κατεβάζουν» και να την αναδημοσιεύουν. Θα πρέπει να αναδημοσιεύουν μόνο το σύνδεσμο (link) της αρχικής ανακοίνωσης, ούτως ώστε, όταν το παιδί ανευρεθεί και η Αστυνομία αφαιρέσει την αρχική ανακοίνωση, αυτή να διαγράφεται αυτόματα από τις ιστοσελίδες όπου αναδημοσιεύτηκε».
Τόσο η Αστυνομία όσο και τα ΜΜΕ πρέπει να ενεργούν άμεσα, μετά την εύρεση του παιδιού και να ελέγξουν προηγούμενες αναρτήσεις τους για να διασφαλίσουν ότι δεν συνεχίζει η δημοσίευση στοιχείων παιδιών που έχουν ανευρεθεί.
Πηγή: ΚΥΠΕ