Αρχική News Επιλόχεια κατάθλιψη: Περνούν και οι άνδρες- Πώς αντιμετωπίζεται;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Περνούν και οι άνδρες- Πώς αντιμετωπίζεται;

Η επιλόχεια κατάθλιψη αφορά και ένα ποσοστό των ανδρών με νέα έρευνα να υποστηρίζει πως υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης.

Γίνεται οι άνδρες να υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζει περίπου μία στις δέκα νέες μητέρες; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ναι. Οι άνδρες «βιώνουν επίσης σημαντικές συναισθηματικές προκλήσεις και χρειάζονται υποστήριξη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η επιλόχεια κατάθλιψη προκαλεί έντονα συναισθήματα θλίψης, άγχους και εξάντλησης που μπορεί να διαρκέσουν για μήνες. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: αϋπνία, απώλεια όρεξης, έντονη ευερεθιστότητα και δυσκολία στη σύνδεση με το μωρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί μια ακραία διαταραχή που ονομάζεται επιλόχεια ψύχωση.

Ας δούμε τα ευρήματα νέας μελέτης που επικεντρώθηκε στην ψυχολογία των νέων μπαμπάδων.

Η έρευνα

Στη νέα μελέτη την οποία διεξήγαγαν ερευνητές από τον Καναδά και το Πακιστάν συμμετείχαν περισσότεροι από 350 μπαμπάδες. Τυχαία τους ανατέθηκε είτε η τυπική φροντίδα του μωρού είτε ένα τετράμηνο πρόγραμμα κατά το οποίο τους δόθηκαν ημερολόγια τα οποία περιέγραφαν λεπτομερώς τα στάδια ανάπτυξης του μωρού και τις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη δέσμευση γονέα-παιδιού. Αυτή η ομάδα συμμετείχε επίσης σε 12 ομαδικές συνεδρίες με επικεφαλής εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της ψυχολογίας.

Αυτές οι συνεδρίες συνδύασαν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης με την εκπαίδευση σε δεξιότητες ζωής, όπως η διαχείριση του χρόνου και η συναισθηματική ρύθμιση.

Μιλώντας στο έγκριτο περιοδικό JAMA Psychiatry, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η παρέμβαση οδήγησε σε «πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων κατάθλιψης για πάνω από το 70% των μπαμπάδων με κατάθλιψη σε διάστημα τεσσάρων μηνών».

Οι μπαμπάδες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στην ατομική τους ευημερία και βελτίωσαν τις σχέσεις με τα παιδιά και τις συντρόφους τους.

«Όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με την ψυχική τους υγεία, είναι πιο ικανοί και πρόθυμοι να αναζητήσουν υποστήριξη από το δίκτυο των φίλων, των μελών της οικογένειας και των συναδέλφων τους. Το στίγμα και οι πολιτιστικές πεποιθήσεις συχνά εμποδίζουν τους άνδρες να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Τέτοιου είδους προγράμματα όμως θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά το ανδρικό φύλο στη μετάβασή τους στη γονεϊκότητα. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν προσβάσιμες υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης που παρέχουν έναν ασφαλή χώρο επεξεργασίας των συναισθημάτων», επεσήμαναν οι επιστήμονες.

«Ζητήστε βοήθεια»
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 10% των ανδρών πιστεύεται ότι πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη. Αλλά σε χώρες όπως το Πακιστάν, όπου οι ρόλοι των φύλων τείνουν να είναι πιο παραδοσιακοί, τα ποσοστά θα μπορούσαν να φτάσουν το 23,5%, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι προέτρεψαν τους νέους μπαμπάδες να αναζητήσουν εξειδικευμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας μετά τη γέννηση του παιδιού τους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μεταγεννητική κατάθλιψη.

Ο Δρ Ισράτ Χουσέιν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας στο Τορόντο, δήλωσε:

«Η ψυχική υγεία των ανδρών και ειδικά η επιλόχεια κατάθλιψη στους νέους μπαμπάδες, παραμένουν ακόμα και σήμερα στιγματισμένοι και υπομελετημένοι τομείς. Ιστορικά, η εστίαση δικαίως ήταν στην υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Ωστόσο, οι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές συναισθηματικές προκλήσεις καθώς προσαρμόζονται στο νέο τους γονικό ρόλο και χρειάζονται υποστήριξη».

Πηγή:imommy.gr