Αρχική News Επιδημία παιδικών λοιμώξεων και 95% πληρότητα στο Μακάρειο

Επιδημία παιδικών λοιμώξεων και 95% πληρότητα στο Μακάρειο

Πέραν του 95% είναι η πληρότητα αυτή τη στιγμή στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, Γρίπη Α και Covid 19, αλλά κυρίως με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος, Δρ. Αβραάμ Ηλίας, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια φάση επιδημίας, η οποία παρουσιάζεται στον παιδικό πληθυσμό κάθε τρία με τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο 33 παιδιά, εκ των οποίων τα τρία είναι με Covid 19 και τα τέσσερα με Γρίπη Α.

Ωστόσο, σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών νοσηλεύονται με λοίμωξη του αναπνευστικού, με κυρίαρχη λοίμωξη τον ιό RSV, που προσβάλλει κυρίως βρέφη και γι’ αυτό το 50% των νοσηλευόμενων στο Μακάρειο είναι βρέφη και παιδιά κάτω των 12 μηνών.

Σύντομα στην Κύπρο τα 20-δύναμα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου

Εξάλλου, ο Δρ. Ηλία έκανε ειδική αναφορά στα περιστατικά μικροβιακής πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο, που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως οι νοσηλείες παιδιών με σοβαρές μικροβιακές πνευμονίες από πνευμονιόκοκκο έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Εξήγησε πως αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαθέσιμα εμβόλια «δεν είναι τόσο αποτελεσματικά για τον πνευμονιόκοκκο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία νέων πολυδύναμων εμβολίων, τα οποία ανέφερε ήδη κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τα 20-δύναμα συζευγμένα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην Κύπρο.

Αύξηση νοσηλειών με Covid και Γρίπη

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι εκτός από τον ιό RSV ξεκίνησαν και οι νοσηλείες βρεφών και νήπιων με Γρίπη Α, για να σημειώσει ότι έχουν αυξηθεί και οι νοσηλείες παιδιών με Covid 19.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Μακάρειο τρία παιδιά με Covid 19, αλλά τα παιδιά αυτά έχουν ήπια συμπτωματολογία, γιατί η μετάλλαξη αυτή δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στον παιδικό πληθυσμό», είπε.

Όπως εξήγησε «συνήθως πρόκειται για μικρά παιδιά, που παρουσιάζουν πυρετό, ανορεξία, νωθρότητα ή παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Οκτώ με δέκα εισαγωγές ανά ημέρα

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου αναφέρθηκε σε μεγάλη διακίνηση περιστατικών, με τις εισαγωγές να ανέρχονται σε οκτώ με δέκα την ημέρα, ενώ παράλληλα σημείωσε πως καταγράφονται άλλα τόσα εξιτήρια.

«Είναι τώρα που αναμένεται η κορύφωση των λοιμώξεων με RSV στον παιδικό πληθυσμό. Συνήθως, η κορύφωση επέρχεται τέλος Ιανουαρίου με αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ αυτή την περίοδο εμφανίζεται η Γρίπη. Υπάρχουν ιοί σε παιδιά που συνυπάρχουν, όπως νόσηση Γρίπης και RSV ταυτόχρονα», ανέφερε ο Δρ. Ηλία.

Σημείωσε, επίσης, πως «φαίνεται να περνάμε μια επιδημία, η οποία παρουσιάζεται στον παιδικό πληθυσμό κάθε τρία με τέσσερα χρόνια», συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε αυξημένα περιστατικά γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι έχουμε επιδημία, που αφορά τον παιδικό πληθυσμό, και κυρίως βρέφη που είναι πιο ευάλωτα να αναπτύξουν αυτή την πιο θορυβώδη συμπτωματολογία».

Διαχείριση και σχεδιασμοί για μια ενδεχόμενη αύξηση νοσηλειών

Σε ερώτηση αν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και αν σε περίπτωση υπερπληρότητας είναι έτοιμο το Μακάρειο να ανταποκριθεί, ο Δρ. Ηλία είπε πως η Διοίκηση του ΟΚΥπΥ έχει κάνει σχεδιασμούς σε περίπτωση που υπάρξει υπερπληρότητα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι στην περίπτωση αυτή παιδιά θα νοσηλευτούν σε άλλες κλινικές στο Μακάρειο Νοσοκομείο -αν υπάρχουν διαθέσιμα κρεββάτια- ενώ θα μπορεί να γίνει παραπομπή παιδιών σε άλλες παιδιατρικές κλινικές του ΟΚΥπΥ, όπως είναι το Νοσοκομείο Λάρνακας και το Νοσοκομείο Λεμεσού.

Διαβεβαίωσε πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι γίνονται σχεδιασμοί, για μια ενδεχόμενη αύξηση νοσηλειών στα παιδιά.

Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα της παιδιατρικής κλινική είναι μέχρι 36 παιδιά, δηλαδή 18 σε κάθε θάλαμο, ωστόσο, υπάρχει πρόνοια να επεκταθεί στα 40 παιδιά, αν υπάρξουν ανάγκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ