Αρχική News Έκζεμα, θερμοπληξία, ηλίαση, πυρετός, κοξάκι – Τι να προσέξετε αυτό το καλοκαίρι

Έκζεμα, θερμοπληξία, ηλίαση, πυρετός, κοξάκι – Τι να προσέξετε αυτό το καλοκαίρι

Έκζεμα,-θερμοπληξία,-ηλίαση,-πυρετός,-κοξάκι-–-Τι-να-προσέξετε-αυτό-το-καλοκαίρι

Τι είναι, τι να κάνετε και πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Βρισκόμαστε στα μισά του καλοκαιριού και οι ζεστές ημέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τα σχολεία έκλεισαν, οι διακοπές ξεκίνησαν για τα παιδιά όπως επίσης και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες σε κατασκηνώσεις. Όσο όμορφη και διασκεδαστική περίοδος είναι το καλοκαίρι, οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα εκείνα τα απρόοπτα που μπορούν να συμβούν και να χαλάσουν το όμορφο κλίμα των διακοπών.

Ωτίτιδα και παιδιά

otitida sta paidia aitia sumptomata therapia 3

Η εμφάνιση ωτίτιδας στα παιδιά το καλοκαίρι είναι αρκετά συχνή και μπορεί να είναι είτε βακτηριακής είτε ιογενούς προελεύσεως, συνέπεια αναπνευστικής λοίμωξης, κρυώματος ή κάποιας αλλεργίας. Ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων της αρκετά συχνά και με δεδομένο ότι διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, οι γονείς δεν εντοπίζουν άμεσα τα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στο αυτί, συνέπεια της αύξησης της πίεσης στο τύμπανο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να δονείται φυσιολογικά. Άλλες φορές έχει παρατηρηθεί τα παιδιά λόγω των ενοχλήσεων που έχουν να αγγίζουν επίμονα ή να τραβούν το αυτί τους, να εκδηλώνουν έντονο κλάμα, πυρετό ή ακόμη και ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η εξέταση από τον παιδίατρο θα προσδιορίσει την παρουσία φλεγμονής και τη συσσώρευση υγρού, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να χορηγηθεί αντιβίωση για την αντιμετώπισή της. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο τα συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά μέσα στις πρώτες 48 ώρες, η φλεγμονή υποχωρεί σταδιακά και δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία.

Ηλίαση και παιδιά

Ο ήλιος αποτελεί τον καλύτερο «φίλο» για όμορφες καλοκαιρινές αποδράσεις, ωστόσο μπορεί να είναι «εχθρός» για τα μικρά παιδιά, καθότι κινδυνεύουν από την εκδήλωση ηλίασης, έπειτα από την έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι γεγονός πως τα παιδιά επηρεάζονται διαφορετικά από την υψηλή θερμοκρασία συγκριτικά με τους ενήλικες, ιδιαιτέρως τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας τα οποία μπορούν να κινδυνέψουν κατά τη διάρκεια πολύ θερμών ημερών.

Θερμοπληξία και παιδιά

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για ένα παιδί κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας είναι η εκδήλωση θερμοπληξίας και ταυτόχρονα αφυδάτωσης. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται όταν το παιδί δεν μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η μεγαλύτερη αναλογία της επιφάνειας του σώματος των παιδιών ως προς τον όγκο τους, συγκριτικά με των ενηλίκων. Το αποτέλεσμα είναι η θερμοκρασία τους να αυξάνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Στα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνονται η εξάντληση και η αφυδάτωση, ενώ στα πιο σοβαρά παρατηρούνται κράμπες. Οι γονείς είναι καλό να φροντίζουν για την παραμονή των παιδιών σε χώρο με κλιματισμό, να υπενθυμίζουν τακτικά στο παιδί να πίνει νερό και να επιλέγουν ανοιχτόχρωμο και ελαφρύ ρουχισμό ώστε να μεγιστοποιείται η εξάτμιση του ιδρώτα. Στην περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες για θερμοπληξία, θα πρέπει άμεσα να δροσίσουν το παιδί με ένα κρύο ντους ή με μία βουτιά στη θάλασσα. Ένα κρίσιμο σημείο είναι η παραμονή του παιδιού σε κλειστό αυτοκίνητο, καθώς η θερμοπληξία που προκαλείται αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με το αυτοκίνητο, για τα παιδιά ηλικίας 0-15 ετών.

kalokairines ioseis paidia 1

Παιδικός πυρετός το καλοκαίρι

Η εκδήλωση πυρετού είναι ένα επίσης συνηθισμένο σύμπτωμα που εμφανίζουν τα παιδιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα συνηθέστερα αίτια του πυρετού είναι, οι λοιμώξεις, κυρίως οι ιογενείς με προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού ή του πεπτικού, αλλά και βακτηριακές λοιμώξεις, όπως οξεία στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, λοίμωξη του ουροποιητικού, του πνεύμονα (πνευμονία κ.α). Στα μικρότερα παιδιά ο πυρετός μπορεί να εμφανιστεί λόγω παραγόντων όπως είναι η νεογιλή οδοντοφυΐα ή ακόμη και λόγω υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και πολλών ρούχων. Για την αντιμετώπιση του πυρετού οι γονείς συνίσταται να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιάτρου, καθώς καλό είναι να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση των αντιπυρετικών, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως ο πυρετός αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού.

Νόσος Στόματος- Χεριών- Ποδιών στα παιδιά ή αλλιώς Κοξάκι

Μία νόσος που εμφανίζεται συχνά αυτήν την περίοδο στην προσχολική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 10 ετών είναι η νόσος Στόματος- Χεριών- Ποδιών που εκδηλώνεται με κηλιδοβλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις και ελκωτικές βλάβες στο στοματοφάρυγγα, τα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες ή τις πατούσες και οφείλεται στον ιό Coxsackie. Τα παιδιά μπορούν να εμφανισούν και συμπτώματα κοινού κρυολογήματος όπως πονόλαιμο, κακουχία, κόπωση και μειωμένη όρεξη. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε προσωρινή απώλεια νυχιών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μηνιγγίτιδας ή μυοκαρδίτιδας. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7-10 ημέρες και το παιδί αναρρώνει πλήρως μετέπειτα. Ωστόσο το παιδί συνεχίζει σε μικρό βαθμό να μεταδίδει για κάποιες εβδομάδες τον ιό. Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία καθώς η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη και σε 2-10 μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν. Ωστόσο συνίσταται η συμπτωματική θεραπεία με χρήση αναλγητικών – αντιπυρετικών που να περιορίζει τον πυρετό και τον πόνο. Σημαντικό στοιχείο είναι και η ενυδάτωση του παιδιού για πρόληψη πιθανής αφυδάτωσης του παιδιού, χωρίς ωστόσο να επιλέγονται ξινοί χυμοί οι οποίοι θα εντείνουν τον ερεθισμό στα στοματικά έλκη και τον πόνο.

iliasi kai thermoplixia sta paidia 1

Έκζεμα στα παιδιά το καλοκαίρι

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν την καλοκαιρινή περίοδο ξηρό και φλεγμονώδες δέμα, γνωστό ως έκζεμα συνέπεια της ατοπικής δερματιτιδας. Ο έντονος καιρός με πολύ ζέστη και υγρασία επιβαρύνει αρκετά την εκδήλωση του εκζέματος, συνεπώς οι γονείς συνίσταται ως βασικό μέτρο πρόληψης τον περιορισμό της έκθεσης του παιδιού στη ζέστη και την παραμονή του σε δροσερούς και σκιερούς χώρους. Ένας σύμμαχος για την αντιμετώπιση του εκζέματος το καλοκαίρι είναι το θαλασσινό μπάνιο, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η κολύμβηση στην πισίνα καθότι το χλώριο μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Επιπλέον, καλό είναι να χρησιμοποιείται κατάλληλα σχεδιασμένο υποαλλεργικό αντιηλιακό και ενυδατικές κρέμες που θα ανανεώνονται συχνά αμέσως μετά την έξοδο από το νερό. Σε κάθε περίπτωση η πάσχουσα περιοχή θα πρέπει να παραμένει ενυδατωμένη, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης και λειχηνοποίησης.

 

Τροφική δηλητηρίαση και παιδιά

Το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης στα παιδιά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλοιώνονται πιο εύκολα τα τρόφιμα. Τα παιδιά ωστόσο δύσκολα μπορούν να περιγράψουν όσα νιώθουν οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για συμπτώματα όπως εμετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη, δύσοσμη αναπνοή και ξαφνική υπνηλία. Σε πιο σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης μπορεί το παιδί να εκδηλώσει σπασμούς, χωρίς όμως πυρετό ή ακόμη και να χάσει τις αισθήσεις του. Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την αιτία της δηλητηρίασης, καθώς εάν πρόκειται για αλλαντικά ή κονσέρβα υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να υποστεί αλλαντίαση, μία κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και επείγουσα. Επιπλέον, κατά την εκδήλωση τροφικής δηλητηρίασης υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης, ιδιαίτερα εάν το παιδί έχει εμέτους και διάρροιες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιάτρου για σωστή ενυδάτωση. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του.

iliasi kai thermoplixia sta paidia 2

Μέδουσες και τσιμπήματα

Κλείνοντας, ένα θέμα που απασχολεί το φετινό μας καλοκαίρι είναι η αυξημένη παρουσία μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Το τσίμπημά τους έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση νευροτοξινών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τσιμπήματα. Σε περίπτωση τσιμπήματος θα πρέπει να ξεπλυθεί η περιοχή με θαλασσινό νερό και εάν υπάρχει διαθέσιμη μαγειρική σόδα και με τη βοήθεια ενός αντικειμένου όπως μία ταυτότητα να ασκηθεί πίεση με σκοπό να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ουσία. Δεν θα πρέπει να ασκηθεί τριβή στην περιοχή. Σε περίπτωση επίμονης ενόχλησης οι γονείς συνίσταται να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.

Πηγή:mothersblog.gr