Και πώς να τα ενθαρρύνουν οι γονείς
Το περπάτημα δεν είναι η μόνη συναρπαστική κινητική ικανότητα που θα αποκτήσει το μικρό παιδί σας. Βοηθήστε το να τρέχει, να πηδά, να ανεβαίνουν και πολλά άλλα με αυτές τις συμβουλές που έχουν εγκριθεί από ειδικούς. Οι γονείς ενθουσιάζονται όταν το μωρό τους κάνει τα πρώτα δοκιμαστικά τους βήματα, κάτι που συμβαίνει συνήθως μέσα σε λίγους μήνες από τα πρώτα τους γενέθλια. Αλλά άλλα κινητικά ορόσημα στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι ακόμη πιο συναρπαστικά. Γιατί; Επειδή αυτά τα επιτεύγματα σημαίνει ότι το παιδί σας γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο και επεκτείνει την ικανότητά του για παιχνίδι και μάθηση.
Σπρώξιμο και τράβηγμα (12 έως 18 μήνες)
Τα καροτσάκια παιχνιδιών και οι ηλεκτρικές σκούπες που χρειάζονται σπρώξιμο θα του φανούν διασκεδαστικά και θα βοηθήσουν το μικρό παιδί σας να νιώσει άνετα στα πόδια του. Όταν έχει αυτοπεποίθηση, το τράβηγμα ενός παιχνιδιού (όπως ένα μικρό καλάθι σε ένα σχοινί) θα το βοηθήσει να μάθει να χειρίζεται αντικείμενα καθώς κινείται, κάτι που θα του δώσει περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία για να εξερευνήσει.
Αναρρίχηση (12 έως 18 μήνες)
Το μικρό παιδί σας προσπαθεί συνεχώς να σκαρφαλώνει στο κρεβάτι ή στο τραπέζι της τραπεζαρίας; Η αναρρίχηση είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό ορόσημο για τα μικρά παιδιά. Ενθαρρύνετε το να ανέβει όταν είστε εκεί για να το παρακολουθήσετε. Για να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές, προστατέψτε το παιδί σας στο σπίτι ασφαλίζοντας βαριά έπιπλα στους τοίχους, διατηρώντας τις καρέκλες προφυλαγμένες στα γραφεία και πάντα παρακολουθώντας το στενά.
Βαθύ κάθισμα ή οκλαδόν (12 έως 18 μήνες)
Οκλαδόν σημαίνει ότι οι μύες του παιδιού σας γίνονται πιο δυνατοί και ο συντονισμός του βελτιώνεται. Μην υποτιμάτε αυτή τη λεπτή ικανότητα στην οποία σταματά το μικρό παιδί σας, σταματάει να πάρει κάτι και στη συνέχεια συνεχίζει το περπάτημα. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας είναι σταθερό στα πόδια του, κάτι που απαιτεί σημαντική ισορροπία. Είναι επίσης μια σημαντική κίνηση προς την ανεξαρτησία, καθώς το παιδί σας δεν χρειάζεται πλέον να σκύψετε και να πιάσετε παιχνίδια για εκείνο. Τα μικρά παιδιά τείνουν να κυριαρχήσουν στην τεχνική μέσα σε τρεις μήνες από την εκμάθηση του περπατήματος, αλλά δεν χρειάζεται να το διδάξετε. Το απλό παιχνίδι θα του ωθήσει φυσικά να μάθει και να βελτιώσει την κίνηση.
Τρέξιμο (15 έως 24 μήνες)
Αφού τα παιδιά μάθουν να περπατούν, θέλουν να τρέξουν επίσης.Τα μικρά παιδιά μπορούν να πάνε από το περπάτημα στο τρέξιμο μέσα σε λίγες εβδομάδες ή και μέρες. Εμπνεύστε το παιδί σας να τρέξει ακολουθώντας το και στη συνέχεια βάλτε το να σας κυνηγήσει. Βοηθήστε επίσης να χτίσετε τους μύες των ποδιών τους, δίνοντάς τους να φτάσουν για παιχνίδια περπατώντας στα ακροδάχτυλά τους. Παίξτε κάπου όπου οι πώσεις δεν θα είναι επικίνδυνες, όπως στο γρασίδι.
Ρίψη (15 έως 18 μήνες)
Κάθε φορά που το παιδί σας ρίχνει μια μπάλα, δοκιμάζει την ισορροπία και την ευκινησία, ενώ ταυτόχρονα ακονίζει τον συντονισμό χεριών-ματιών. Σημειώστε ποιο χέρι χρησιμοποιούν για να ρίξουν την μπάλα. Γύρω σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν τι κυριαρχεί το αριστερό ή το δεξί χέρι. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτήν την ικανότητα, είναι καλύτερο να αρχίσετε με μικρές πάσες και ελαφριές αισθητηριακές μπάλες.
Χορός (15 έως 20 μήνες)
Το να κουνιέται στον ρυθμό σημαίνει ότι το παιδί σου έχει ανακαλύψει έναν διασκεδαστικό τρόπο να προκαλέσει το σώμα του και μαθαίνει να ενσωματώνει μια ποικιλία κινήσεων σε ακολουθίες. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει μια κίνηση παίζοντας τις αγαπημένες του μελωδίες και να εισαγάγετε το κούνημα κάποιου μουσικού οργάνου, όπως μια μαράκα ή ένα ντέφι. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θέλουν να μιμηθούν ό,τι βλέπουν, οπότε μη φοβάστε να τους δείξετε κάποιες από τις κινήσεις σας και να μπείτε στο ρυθμό μαζί τους.
Κλοτσιές (18 έως 26 μήνες)
Για να αναπτύξετε τις δεξιότητες του μελλοντικού ποδοσφαιριστή σας, ρίξτε και κλωτσήστε τις μπάλες προς την κατεύθυνση τους (Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια ελαφριά, μαλακή μπάλα που δεν θα το βλάψει.) Εάν έχουν πρόβλημα να ισορροπήσουν όταν σηκώνουν το πόδι τους για να το κλωτσήσουν πίσω, βάλτε τα να κρατήσουν σε ένα τραπέζι ή το χέρι σας ενώ στοχεύουν.
Περπάτημα προς τα πίσω (15 έως 24 μήνες)
Αυτό την κίνηση είναι εκπληκτικά δύσκολο για ένα μικρό παιδί να την κατακτήσει – σε μεγάλο βαθμό επειδή με αυτόν τον Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενθαρρύνετε το περπάτημα προς τα πίσω είναι να τους δώσετε ένα παιχνίδι έλξης. Είναι δύσκολο να περπατήσετε και να τραβήξετε έναν σκύλο σε μια χορδή δίπλα σας σωστά, έτσι το παιδί σας θα πρέπει πιθανότατα να γυρίσει και να το τραβήξει προς το σώμα του. Πολύ σύντομα θα αρχίσουν να περπατούν προς τα πίσω φυσικά ως παιχνίδι σ’ αυτούς.
Ανεβοκατέβασμα σκάλας (18 έως 22 μήνες)
Αυτή η δύσκολη δραστηριότητα εμπλέκει τις μεγάλες μυϊκές ομάδες ενός παιδιού και απαιτεί δύναμη και ισορροπία για να μετακινηθείτε από το ένα πόδι στο άλλο. Τα περισσότερα νήπια αρχίζουν να μαθαίνουν κάμπτοντας προς τα εμπρός και βάζοντας τα χέρια τους στο βήμα πάνω τους, προχωρώντας τελικά σε ένα κιγκλίδωμα (ή το χέρι σας) στους 18 έως 22 μήνες. Το παιδί σας θα πρέπει να κατεβαίνει τις σκάλες στο κάτω μέρος μέχρι να μάθει πώς να κατεβαίνει με τα δύο πόδια. Η ασφάλεια στις σκάλες είναι υψηλή προτεραιότητα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε πόρτες αφαλείας στο πάνω και κάτω μέρος και μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να ασκείται χωρίς επιτήρηση. Εάν η πιθανότητα ανατροπής σας προκαλεί νευρικότητα, δοκιμάστε αυτήν την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση: Αφήστε τα να πειραματιστούν στις σκάλες μιας μικρής τσουλήθρας σε μια παιδική χαρά.
Άλμα (24 μήνες)
Γύρω στα δεύτερα γενέθλιά του, το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να πηδά πάνω-κάτω όταν ενθουσιάζεται. Για να το ενθαρρύνετε, δοκιμάστε να παίξετε μουσική: Μερικές καλές μελωδίες μπορεί να το κάνει να αναπηδά. Μην ξεχάσετε να βάλετε και τον εαυτό σας στο παιχνίδι. Το παιδί σας μπορεί να αρέσει να μιμείται τις κινήσεις σας.
Υπενθύμιση: μην πανικοβληθείτε εάν τα παιδιά σας δεν ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται εδώ. Όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών ρυθμών. Συζητήστε πιθανές σας ανησυχίες με τον παιδίατρο του παιδιού σας.
Πηγή:childit.gr