Αρχική News Χαλάρωση πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό. Του Δρ. Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας

Χαλάρωση πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό. Του Δρ. Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας

Χαλάρωση-πυελικού-εδάφους-μετά-τον-τοκετό-Του-Δρ-Αλέξανδρος-Κ.-Δέρπαπας

*Δρ. Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας MD, PhD
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Ουρογυναικολόγος – Χειρουργός Πυελικού Εδάφους RCOG UK

Ποια προβλήματα προκαλεί η χαλάρωση του πυελικού εδάφους μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;

 

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι 1 στις 2 γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο ή την εμμηνόπαυση εμφανίζουν ενοχλητικά συμπτώματα που οφείλονται σε χαλάρωση των ιστών που συγκροτούν το πυελικό έδαφος. Ως πυελικό έδαφος ορίζεται το σύμπλεγμα μυών και συνδέσμων που συγκρατούν τα όργανα του κατώτερου γεννητικού, ουροποιητικού και εντερικού συστήματος στη θέση τους και είναι υπεύθυνο για την εγκράτεια ούρων και κοπράνων. Η πρόπτωση της μήτρας ή/και των άλλων οργάνων της πυέλου (ουροδόχος κύστη και ορθό έντερο), καθώς και η ακράτεια ούρων και κοπράνων αποτελούν τα συχνότερα προβλήματα που επιφέρει η χαλάρωση του πυελικού εδάφους.

Μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες διαπιστώνουν μείωση του μέσου όρου ηλικίας εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων, που αποδίδεται τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (σύγχρονος τρόπος ζωής), όσο και σε κληρονομική προδιάθεση και χαρακτηρίζουν τις διαταραχές του πυελικού εδάφους ως σύγχρονη «επιδημία».

Ως κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση συμπτωμάτων λόγω χαλάρωσης του πυελικού εδάφους, έχουν καταδειχθεί η εγκυμοσύνη και ιδίως, ο φυσιολογικός και εργώδης τοκετός. Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό έχουν 4πλάσιο κίνδυνο για πρόπτωση της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου και 3πλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν ακράτεια ούρων, σε σύγκριση με τις άτοκες γυναίκες ή εκείνες που γεννούν με καισαρική τομή.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τη χαλάρωση του κόλπου, την πρόπτωση πυελικών οργάνων και την ακράτεια εξαρτάται από το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Από την εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή, μέχρι τις ανώδυνες τεχνικές laser, Botox και μεσοθεραπείας και τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, η ειδικότητα της Ουρογυναικολογίας και Χειρουργικής Πυελικού Εδάφους, προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στα ενοχλητικά συμπτώματα που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής της γυναίκας. 

Επιπλέον, σε επίπεδο πρόληψης, η κατάλληλη καθοδήγηση από ειδικούς φυσικοθεραπευτές των διαταραχών του πυελικού εδάφους, τόσο πριν την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής, μπορεί να μειώσει έως 30% τον κίνδυνο μετέπειτα εμφάνισης συμπτωμάτων χαλάρωσης και να μετριάσει έως ένα βαθμό την ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση.  

* Ο Δρ. Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας ειδικεύεται στη Γυναικολογική Ογκολογία, Μαιευτική και Γυναικολογία. Εξειδικεύεται στην Ουρογυναικολογία και τη Χειρουργική Πυελικού Εδάφους και στη Λαπαροσκοπική, ενώ έχει εκπαιδευτεί και στη Ρομποτική Χειρουργική. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Πολυκλινικής «ΥΓΕΙΑ» στη Λεμεσό και  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Imperial College London.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Email: [email protected], Website: https://www.derpapas.gr/