Αρχική News Απομονωμένα στο σπίτι τα παιδιά λόγω RSV-«Να αποφεύγονται οι χώροι συγχρωτισμού»

Απομονωμένα στο σπίτι τα παιδιά λόγω RSV-«Να αποφεύγονται οι χώροι συγχρωτισμού»

Απομονωμένα-στο-σπίτι-τα-παιδιά-λόγω-rsv-«Να-αποφεύγονται-οι-χώροι-συγχρωτισμού»

Γεμάτες είναι οι κλίνες των παιδιατρικών θαλάμων και όλο και περισσότερα παιδάκια παραμένουν περιορισμένα στο σπίτι, λόγω της βρογχιολίτιδας που οφείλεται στο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) –όπως ονομάζεται- που ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα, τα μικρά παιδιά.

Η έξαρση που παρουσιάζεται, σύμφωνα με τον Παιδίατρο και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής, δρ Αδάμο Χατζηπαναγή, οφείλεται στο γεγονός πως ο συγκεκριμένος ιός κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με την χρήση της προστατευτικής μάσκας ήταν καταπιεσμένος, ενώ με την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων βρήκε πρόσφορο έδαφος και επανήλθε.

 

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο δρ Χατζηπαναγή, «πρόκειται για έναν ιό που προσβάλει τα μικρότερα παιδιά-συνήθως παιδιά κάτω του ενός έτους-και αυτό που συστήνεται στους γονείς είναι τουλάχιστον για αυτό το διάστημα να αποφεύγουν χώρους με πολλά παιδία λόγω την μεταδοτικότητας του ιού, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται γενικότερα όλοι οι χώροι συγχρωτισμού. Είναι πλέον φανερό πως θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα με πολλούς ιούς, που δεν θα αφορούν μόνο τα παιδιά».

Σύμφωνα με τον δρ Χατζηπαναγή, «τα πρώτα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το παιδί έχουν ομοιότητες με αυτά του κοινού κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή (σ.σ. μύτη που τρέχει) καθώς και βήχα. Παρόλα αυτά όταν πρόκειται για RSV, ο βήχας σταδιακά θα αρχίσει να επιδεινώνεται και το παιδί θα παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης το παιδί μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, ωστόσο δεν αποτελεί απαραίτητο σύμπτωμα του ιού. Τα παιδιά, παρά τη δυσκολία στην αναπνοή συνεχίζουν να είναι ζωηρά και η διάρκειά του είναι μία βδομάδα-περίπου επτά με δέκα μέρες-. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να χρειαστούν περισσότερες μέρες, ενώ τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειαστούν να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο».

Το ανησυχητικό με τον ιό, αποτελεί το γεγονός πως μεταδοτικός, με τον δρ Χατζηπαναγή να τονίζει πως, «οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις της μύτης, για αυτό οι μικροοργανισμοί αυτοί, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το βήχα και το φτάρνισμα. Τα παιδιά που βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από βρογχιολίτιδα, έτσι όταν οι γονείς αντιληφθούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά τους θα πρέπει να τα απομακρύνουν από τους παιδικούς σταθμούς και να επισκεφθούν το Παιδίατρό τους».

 

Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αντιμετωπίζονται στο σπίτι με οδηγίες από τον Παιδίατρο, όπως εξήγησε, ενώ οι τρόποι της αντιμετώπισης του ιού είναι η φαρμακευτική αγωγή, συνήθως με φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για το άσθμα, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει αρκετά υγρά και εύπεπτα φαγητά.

«Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τους χώρους έντονου συγχρωτισμού, γιατί πιθανότατα κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει στο παιδί. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει πυρετό ή συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, τότε θα πρέπει να κρατήσουν το παιδί μακριά. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της βρογχιολίτιδας έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή τα παιδιά που πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα των πνευμόνων, όπως είναι για παράδειγμα το άσθμα. Θα πρέπει οι γονείς, να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό του παιδιού και να τον ενημερώσουν άμεσα σε περίπτωση που η αναπνοή τους γίνεται δυσκολότερη με τον καιρό και εάν το παιδί παρουσιάσει υψηλό πυρετό», είπε καταλυτικά ως συμβουλές προς του γονείς ο δρ Αδάμος Χατζηπαναγή.

Πηγή:reporter.com.cy