Κάθε δράση έχει και αντίδραση… Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά που δεν υπακούνε στους κανόνες;
Ακόμα και τα πιο ήσυχα και προσαρμοστικά παιδιά, ανά διαστήματα μπορεί να δυσκολεύονται να συνεργαστούν και να αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες σας. Τα καλά νέα είναι ότι, αν καταφέρετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, υπάρχουν τρόποι για να επαναφέρετε την τάξη και την ομαλή ροή των εργασιών μέσα στο σπίτι:
1. Τραβήξτε την προσοχή τους
Αν τα παιδιά σας είναι απασχολημένα με τα παιχνίδια ή άλλους περισπασμούς, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα σας ακούσουν. Κοιτάξτε τα στα μάτια και δώστε τους το μήνυμα ότι πρέπει να τους μιλήσετε. Προετοιμάστε τα, ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση. Πείτε, για παράδειγμα, «Πλησιάζει η ώρα του ύπνου». Αφού σας προσέξουν, συνεχίστε με τις υπόλοιπες οδηγίες για το πλύσιμο των δοντιών, τις πιτζάμες κ.ο.κ.
2. Χρησιμοποιήστε κατανοητές λέξεις
Παρατηρήστε τις λέξεις που χρησιμοποιεί το παιδί σας με τους φίλους τους. Χρησιμοποιήστε κάποιες από αυτές για να επικοινωνήσετε μαζί του όταν αυτό καθίσταται δύσκολο. Μιλήστε «τη γλώσσα του», με απλές και κατανοητές οδηγίες.
Επιπλέον, καλό είναι να χρησιμοποιείτε τις ίδιες φράσεις για συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε το παιδί σας να συνηθίζει να ακούει.
3. Να έχετε υπομονή με τα παιδιά
Δώστε χρόνο στα παιδιά σας να συνεργαστούν. Όταν βιάζονται, είναι επόμενο να μην είναι απόλυτα συγκεντρωμένα και να μην ανταποκρίνονται εύκολα και γρήγορα σε αυτά που ζητάτε.
4. Προσφέρετε την επιλογή και την εξήγηση
Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει αν θέλει να κάνει ντουζ πρώτα ή να μαζέψει το δωμάτιό του. Αν θέλει να φάει ή να διαβάσει. Η επιλογή θα του δώσει την αίσθηση του ελέγχου και, έτσι, είναι πιο πιθανό να δείτε αποτελέσματα.
Ένα παιδί δεν υπακούει όταν δεν καταλαβαίνει τον λόγο που πρέπει να υπακούσει. Εξηγείστε τη σκέψη σας, αν νιώθετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να σας κατανοήσει. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μοιραστούν και τις δικές τους ανησυχίες.
5. Επιβραβεύστε τα παιδιά
Ένα μπράβο βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν βλέπετε ότι είναι τυπικά και ανταποκρίνονται σε όσα τους ζητάτε, επιβραβεύστε τα. Αν, για παράδειγμα, δείτε ότι τοποθετούν το πιάτο τους στο νεροχύτη μετά το φαγητό, εκφράστε
Αν δείτε ότι παρά τις προσπάθειές σας τα παιδιά συνεχίζουν να είναι αντιδραστικά, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού. Να θυμάστε ότι όσο πιο κοντά είστε στα παιδιά σας και επικοινωνείτε ουσιαστικά μαζί τους, τόσο πιο πολύ θα καταλαβαίνετε πώς νιώθουν και τι χρειάζονται.
Πηγή:imommy.gr