Ποτέ δεν είναι αργά –ή πολύ νωρίς– για να γίνει «ψηφιακή επαναφορά».
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που διαβάσαμε στο motherly, η συγγραφέας και μαμά Katherine Martinkoto δίνει τη δική της εμπειρία ως προς τον χρόνο οθόνης των παιδιών της και μοιραζόμαστε τις σκέψεις της μαζί σας:
Πάντα ακολουθούσα μια «ψηφιακή μινιμαλιστική» προσέγγιση στη γονεϊκότητα. Είμαι υπέρ της τεχνολογίας, λατρεύω το iPhone μου και είμαι ευγνώμων στο Διαδίκτυο που μου επέτρεψε τη διαδικτυακή συγγραφική καριέρα την τελευταία δεκαετία. Αλλά είμαι επίσης πολύ προσεκτική με το να δώσω την ίδια τεχνολογία στα χέρια των τριών παιδιών μου με τη μορφή tablet, smartphone, βιντεοπαιχνιδιών, ακόμη και τηλεοπτικών εκπομπών.
Τα παιδιά έχουν τόσα λίγα χρόνια που θα μπορούν να είναι μικρά και αθώα. Το να τους δίνω μια συσκευή που κυριαρχεί στην προσοχή τους και τους αποσυνδέει από τον περιβάλλοντα κόσμο πάντα με προβλημάτιζε, οπότε απέφευγα να το κάνω. Ο άντρας μου και εγώ δεν αγοράσαμε ποτέ tablet, δεν τους δώσαμε ποτέ τα τηλέφωνά μας για να παίξουμε, δεν είχαμε τηλεόραση στο σπίτι. Τα παιδιά, ακόμη και ως μωρά και νήπια, αναγκάστηκαν να διασκεδάσουν όπως τα παιδιά στο παρελθόν – παίζοντας με παιχνίδια ή μεταξύ τους, βγαίνοντας έξω, διαβάζοντας βιβλία, κάνοντας χειροτεχνίες και παζλ, βοηθώντας στις μικροδουλειές, ψαχουλεύοντας τα μπολ στο ντουλάπι, παίζοντας με χαρτόκουτα και μαθαίνοντας ότι δεν πειράζει πού και πού και να βαριέσαι.
Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν χρόνο οθόνης μέχρι την ηλικία των 18 έως 24 μηνών, η επιλογή της οικογένειάς μας φαίνεται ασυνήθιστη. Λειτούργησε για εμάς – και νομίζω ότι περισσότεροι γονείς θα αγκάλιαζαν αυτήν την προσέγγιση χωρίς οθόνη, γνωρίζοντας πόσο διαχειρίσιμη και ανταποδοτική μπορεί να είναι. Θα ήθελα να προσφέρω μερικές πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό του χρόνου οθόνης των μωρών και των νηπίων, με βάση την προσωπική εμπειρία και την πολυετή έρευνα σε αυτό το θέμα για το νέο μου βιβλίο, «Childhood Unplugged: Πρακτικές συμβουλές για να βγάλετε τα παιδιά από τις οθόνες και να βρείτε ισορροπία» (“Childhood Unplugged: Practical Advice to Get Kids Off Screens and Find Balance”).
5 στρατηγικές για τη μείωση του χρόνου οθόνης για μωρά και νήπια
1. Κρατήστε τις συσκευές μακριά από το οπτικό πεδίο
Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να δει tablet, τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή, θα είναι λιγότερο σε θέση να το ζητήσει. Τα παιδιά είναι απίστευτα έξυπνα και μόλις μάθουν να συσχετίζουν μια συσκευή με μια ευχάριστη εμπειρία που συνοδεύεται από πρόκληση ντοπαμίνης, όπως η παρακολούθηση μιας διεγερτικής εκπομπής, θα το λαχταρήσουν και θα το ζητήσουν. Σκεφτείτε τη συσκευή ως μια σκανδάλη που πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο απρόσιτη και με την πάροδο του χρόνου η παρόρμηση θα μειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση τηλεφώνου μπροστά στο μωρό σας. μιμούνται συμπεριφορές από μικρή ηλικία.
2. Διατηρήστε τα παιχνίδια απλά και ανοιχτά
Μία από τις μεγάλες ομορφιές της παιδικής ηλικίας είναι το πόσο λίγα χρειάζονται για να απασχοληθεί και να ευχαριστηθεί η περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Εάν ένα μωρό ή νήπιο δεν είναι συνηθισμένο στην υπερδιέγερση που παρέχουν οι οθόνες, δεν θα χρειαστεί πολλά για να τραβήξουν την προσοχή του. Μερικά κλειδιά, ένα σετ μεζούρες, μια λαστιχένια σπάτουλα, μια μπάλα, ένα βιβλίο με παραθυράκια ή ένα κουλούρι για να ροκανίσετε στο παντοπωλείο μπορούν να το κρατήσουν χαρούμενο. Δώστε του παιχνίδια που μπορεί να χειριστεί με διάφορους τρόπους, που δεν αφορούν μία μόνο χρήση, που αναπτύσσονται με τις κινητικές τους δεξιότητες και τη διανοητική τους ικανότητα.
3. Περάστε χρόνο έξω
Προσπαθήστε να βγάζετε το μωρό σας έξω κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το πού μένετε. Όποτε τα μωρά μου ήταν ιδιότροπα, η φύση λειτουργούσε σαν θαυματουργή θεραπεία. Μόλις βγαίναμε έξω, ήταν μια χαρά αυτομάτως, είτε κάναμε μια βόλτα, είτε καθόμασταν στο χιόνι, είτε απλώς ξαπλώναμε στο γρασίδι κάτω από ένα δέντρο ενώ κοιτούσαν, μαγεμένα, τα πράσινα φύλλα πάνω από το κεφάλι τους. Η φύση επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία για τα μωρά –απλώς διεγείρει αρκετά, αλλά όχι πολύ– και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να τα κουράζει (και πιθανότατα να σας ηρεμεί επίσης). Οι Σκανδιναβοί γονείς αφήνουν τα μωρά τους να κοιμούνται έξω επειδή πιστεύουν ότι οι ήχοι της φύσης είναι εγγενώς καταπραϋντικοί, μειώνουν την απόκριση μάχης ή φυγής του σώματος και προάγουν τον βαθύτερο ύπνο.
4. Επιμείνετε σε μια ρουτίνα
Η ύπαρξη μιας προβλέψιμης ρουτίνας για ένα μικρό παιδί συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή των καταστροφών που χρησιμοποιούνται συχνά για να αποτρέψουν τα tablet και τα τηλέφωνα. Παραμένοντας σε έναν καθημερινό κύκλο ύπνου, φαγητού και παιχνιδιού, μπορείτε να εξαλείψετε πολλά από αυτά τα κομμάτια «άδειου» χρόνου που κάνουν το τράβηγμα μιας συσκευής τόσο δελεαστικό. Και οι δύο ξέρετε τι θα ακολουθήσει την ημέρα και είναι πιο εύκολο να πλοηγηθείτε.
5. Μεταφέρετε το μωρό σας
Όταν τα μωρά μου ήταν μικρά, ένας φίλος μου έδειξε πώς να τα «φορέσω» σε ένα μάρσιπο. Αυτή ήταν μια τεχνική που άλλαζε τη ζωή γιατί σήμαινε ότι το παιδί ήταν μαζί μου όλη την ώρα, έβλεπε τι έκανα, ένιωθε την κίνηση του σώματός μου, άκουγε τη φωνή μου. Το πιο σημαντικό, ήταν σε θέση να αποσυρθεί στο άνετο κουκούλι του μάρσιπου αν ένιωθε υπερδιέγερση. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι οθόνες: Ένα μωρό που παρακολουθεί ένα στηριγμένο iPad σε μια κούνια ή κάθισμα αυτοκινήτου δεν μπορεί να απομακρυνθεί φυσικά αν έχει πάρα πολλά ερεθίσματα. Είναι αβοήθητο, εξαρτάται από τον γονέα να αποφασίσει πότε είναι ώρα να σβήσει την οθόνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση και συνακόλουθη απογοήτευση.
Πηγή:childit.gr