Αρχική News Η ανάπτυξη του παιδιού ενισχύεται μέσα από το παιχνίδι με τον μπαμπά,...

Η ανάπτυξη του παιδιού ενισχύεται μέσα από το παιχνίδι με τον μπαμπά, σύμφωνα με μελέτες

Το παιχνίδι με τον μπαμπά δεν είναι απλά διασκέδαση. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στην ενίσχυση της συναισθηματικής, γνωστικής και κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του μπαμπά στην ανατροφή του παιδιού έχει επαναπροσδιοριστεί, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή του στο παιχνίδι και στην καθημερινή ζωή του παιδιού.

Τι έδειξαν τα επιστημονικά ευρήματα
Σύμφωνα με μελέτες που συγκεντρώνουν δεδομένα 40 ετών, το παιχνίδι με τον μπαμπά δεν είναι απλώς μια ευχάριστη δραστηριότητα αλλά ένας ισχυρός παράγοντας ανάπτυξης .

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge και του LEGO Foundation αναδεικνύει ότι τα παιδιά που περνούν ποιοτικό χρόνο με τον μπαμπά τους ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, δείχνουν λιγότερη υπερκινητικότητα και εμφανίζουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.

Οι πιο δραστήριες μορφές παιχνιδιού, όπως το κρυφτό και το κυνηγητό, φαίνεται πως ενισχύουν τις ικανότητες αυτορρύθμισης στα παιδιά.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτή η φυσική αλληλεπίδραση βοηθά στη μείωση των συμπεριφορικών προβλημάτων και προάγει την κοινωνική ενσυναίσθηση . Από την ηλικία των τριών ετών, τα παιδιά με ενεργούς παμπάδες έχουν συχνά υψηλότερες επιδόσεις στον Δείκτη Νοητικής Ανάπτυξης (MDI). Κατά συνέπεια, ενισχύεται και η αυτοπεποίθησή τους.

mpampas-me-kori-vafoun-nyxia.jpg

Κοινωνικές και γλωσσικές δεξιότητες

Η εμπλοκή των μπαμπάδων στο παιχνίδι μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των μαμάδων. Ειδικά τα πρώτα χρόνια, η κοινή δραστηριότητα γονέα-παιδιού ενισχύει την κοινωνική προσαρμοστικότητα, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την ψυχική ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με ειδικούς, το παιχνίδι ενδυναμώνει τη σχέση, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στιγμές ευτυχίας και ουσιαστικής σύνδεσης.

mpampas-kai-gios-vlepoun-tainia.jpg

Συναισθηματικό δέσιμο

Ο χρόνος που αφιερώνεται στο παιχνίδι δημιουργεί βαθύτερους δεσμούς εμπιστοσύνης και βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και τη σιγουριά που χρειάζονται για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, ενώ βελτιώνει και την οικογενειακή συνοχή.

Πηγή:mothersblog.gr