Αρχική News Η ανάπτυξη του μωρού 3–6 μηνών

Η ανάπτυξη του μωρού 3–6 μηνών

Τι να γνωρίζετε για το μωρό σας 3 έως 6 μηνών.

Το μωρό σας έχει διανύσει πολύ δρόμο μέσα στους 3 πρώτους μήνες. Πιθανότατα είναι πλέον ένα πολύ κοινωνικό παιδάκι που του αρέσει να είναι κοντά σας και να διασκεδάζετε μαζί.

Μέχρι τώρα, έχετε μάθει αρκετά για τον τρόπο που επικοινωνεί ώστε να ανταποκρίνεστε σωστά – τις περισσότερες φορές. Ελπίζουμε δυσκολίες όπως το τάισμα, το μπανάκι του και το κλάμα να αποτελούν παρελθόν ή τουλάχιστον να έχετε βρει τρόπο να τα αντιμετωπίζετε.

Μέχρι τους 3 ή 4 μήνες, το μωρό σας έχει αρχίσει να παίρνει μια ιδέα για το πώς είναι ο κόσμος γύρω του και εσείς αρχίζετε να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον. Θα σας κοιτάζει χαρούμενα στα μάτια και θα χαμογελάτε ο ένας στον άλλον.

Κοινωνικό και συναισθηματικό

Το μωρό σας μπορεί πλέον να «διαβάσει» κάποιες εκφράσεις σας. Θα χαμογελάει όταν δείχνετε ότι είστε χαρούμενη, και μπορεί να δείχνει ανήσυχο αν δείχνετε θυμωμένη ή κουρασμένη.

Έχει μάθει ότι είστε το άτομο που συνήθως έρχεται όταν χρειάζεται κάτι, αλλά ακόμα δεν έχει κατανοήσει πλήρως ότι είστε ένα ξεχωριστό άτομο.

Εξακολουθεί να πιστεύει ότι βρίσκεται μέσα στη μήτρα σας και η ιδέα ότι είστε εντελώς ξεχωριστή από αυτό ή ότι μπορεί να απομακρυνθείτε δεν θα έρθει μέχρι εκείνο να γίνει 7 μηνών.

Όταν καταλαβαίνετε τι θέλει και προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του, νιώθει ότι ο κόσμος είναι ασφαλής και προβλέψιμος και ότι τα καλά πράγματα προέρχονται τόσο από εκείνο όσο και από εσάς.

Μαθαίνει σιγά-σιγά ότι σχέσεις ανταμείβονται και ότι είναι πολύτιμες. Σε αυτό το στάδιο, επειδή παίρνει τόση ευχαρίστηση από το χαμόγελο και την αλληλεπίδραση μαζί σας, χαίρεται να χαμογελά και να αλληλεπιδρά όχι μόνο με εσάς αλλά και με αγνώστους.

Κάντε «συζητήσεις» μεταξύ σας – το μωρό σας θα ενθουσιαστεί με την αίσθηση ότι του απαντάτε και θα κλωτσήσει τα πόδια του και θα κουνήσει τα χέρια του.

Το μωρό σας εξακολουθεί εύκολα να διεγείρεται υπερβολικά, γι’ αυτό προσέξτε τον υπερβολικό ενθουσιασμό και τα πολλά ερεθίσματα καθώς μπορεί να κάνουν το μωρό σας να κλαίει.

Στους 4 μήνες το μωρό σας:

  • χαμογελάει πολύ
  • γελάει δυνατά και τσιρίζει από χαρά
  • δείχνει ότι απολαμβάνει τη ζωή γελάει και κλωτσάει τα πόδια του
  • του αρέσουν οι άνθρωποι
  • ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τις δραστηριότητες που συμβαίνουν γύρω του
  • δείχνει ξεκάθαρα ότι χαίρεται με πράγματα όπως το μπάνιο και το να του μιλάνε.

Ακοή και όραση

Το μωρό σας αρχίζει να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Μπορεί να σας ακολουθεί με τα μάτια του, να κοιτάζει από το ένα αντικείμενο στο άλλο και να εστιάζει σε μικρά αντικείμενα.

Αν μπορεί, το μωρό σας θα ελέγξει αυτό που βλέπει πιάνοντας και βγάζοντάς το στο στόμα του (το αντικείμενο). Σκέφτονται, «αυτό είναι στρογγυλό και λείο και η μαμά και ο μπαμπάς λένε συνέχεια “κουτάλι”».

Η εξερεύνηση που κάνει είναι σημαντική, γι’ αυτό κάντε το να νιώσει άνετα και δώστε του χρόνο να συγκεντρωθεί και να κοιτάξει τα σωστά τα αντικείμενα.

Οι ήχοι γίνονται επίσης οικείοι και καθορισμένοι – το μωρό σας θα αναγνωρίζει τις φωνές και θα στρέφει το κεφάλι του προς αυτές.

Δραστηριότητες

Μιλήστε συνεχώς στο μωρό σας, λέγοντάς του τι κάνετε και τι είναι οι διάφοροι θόρυβοι. Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις και πολύ σύντομες προτάσεις.

  • Κάντε γκριμάτσες και φυσήξτε μπουρμπουλήθρες στην κοιλιά του.
  • Τραγουδήστε του.
  • Βάλτε το στο πάτωμα μπρούμυτα για να παίξει για μικρά χρονικά διαστήματα.
  • Βάλτε το στο πάτωμα χωρίς πάνα για να μπορεί να κλωτσά ελεύθερα τα πόδια του.
  • Δώστε του φωτεινά αντικείμενα για να τα κοιτάζει. Βάλτε κάποια σε απόσταση αναπνοής ώστε να τα αγγίξει κατά λάθος- τότε θα προσπαθήσει να τα αγγίξει ή να τα χτυπήσει ξανά.
  • Δώστε του διαφορετικά πράγματα να κάνει. Αλλάξτε αυτό που κοιτάζει ή μετακινήστε το ώστε να έχει κάτι άλλο να κοιτάξει.

Ασφάλεια

Το μωρό σας μπορεί πλέον να πιάνει μικρά αντικείμενα και να τα βάζει στο στόμα του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τα καταπιεί ή να πνιγεί με αυτά. Μέχρι τους 4 ή 5 μήνες, τα μωρά συχνά αναποδογυρίζουν και μπορούν να κινδυνεύσουν γρήγορα.

Βεβαιωθείτε ότι δεν τα αφήνετε μόνα τους, εκτός αν βρίσκονται σε ασφαλές μέρος.

Προσοχή: Αυτοί είναι πολύ σημαντικοί μήνες. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας αν:

  • το μωρό σας είναι ανήσυχο τις περισσότερες φορές
  • νιώθετε ανάμεικτα συναισθήματα ως μαμά και μερικές φορές άρνηση να φροντίσετε το μωρό σας
  • το μωρό σας δεν γυρίζει να σας αναζητήσει όταν μιλάτε
  • το μωρό σας δεν χαμογελάει καθόλου
  • το μωρό σας δεν κλωτσάει τα πόδια του
  • αισθάνεστε ότι εσείς και το μωρό σας δεν τα πάτε τόσο καλά όσο θα θέλατε

Το μωράκι σας είναι μοναδικό

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Έτσι, αν το μωρό σας δεν κάνει κάποια από αυτά τα πράγματα, μπορεί να αναπτύσσεται διαφορετικά. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του μωρού σας ή αν διαφέρει πολύ από εκείνη των άλλων μωρών στην ίδια ηλικία, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια νωρίς.

Πηγή:mothersblog.gr