Αρχική News Αισθητηριακό παιχνίδι: Τι είναι και πώς βοηθάει το παιδί σας

Αισθητηριακό παιχνίδι: Τι είναι και πώς βοηθάει το παιδί σας

Αισθητηριακό-παιχνίδι:-Τι-είναι-και-πώς-βοηθάει-το-παιδί-σας

Οι λόγοι για να επιλέξετε το αισθητηριακό παιχνίδι ως καθημερινή ασχολία του παιδιού

Αν κάνετε ένα βήμα «πίσω» ως γονείς θα παρατηρήσετε ότι τα παιδιά, από την δεύτερη βρεφική ηλικία ως την πρώτη σχολική τους ζωή, προτιμούν το αισθητηριακό παιχνίδι. Το απολαμβάνουν και εξερευνούν μόνα τους τον κόσμο. Και είναι λογικό αν σκεφτείτε ότι αυτό το είδος παιχνιδιού διεγείρει όλες του τις αισθήσεις, χτίζει γνωστικές δεξιότητες και επηρεάζει τον τρόπο που ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Τι είναι το αισθητηριακό παιχνίδι;

Ως αισθητηριακό παιχνίδι ορίζεται το παιχνίδι στο οποίο εμπλέκεται οποιαδήποτε από τις αισθήσεις του παιδιού. Αφή, όσφρηση, όραση, ακοή και γεύση. Παράλληλα, όμως, συμπεριλαμβάνει την κίνηση, την ισορροπία και την χωροταξική επίγνωση.  Χρειάζεται να έχετε κατά νου ότι όταν ένα παιδί γεννιέται οι αισθήσεις του δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένες. Ωριμάζουν και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και με το παιχνίδι. Κάθε νέα αισθητηριακή εμπειρία που έχουν  δημιουργεί τις νευρικές συνδέσεις που χρειάζεται ο εγκέφαλός τους για να αναπτυχθεί. Γι’ αυτό και αυτό το είδος παιχνιδιού ενδείκνυται για παιδιά δεύτερης βρεφικής έως και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Εξερευνώντας τον κόσμο

Σφίξιμο, ζούληγμα, χτύπημα, πτώση, επάλειψη, εκτίναξη, ψεκασμός… Τα παιδιά απολαμβάνουν να εξερευνούν και να μαθαίνουν τον κόσμο μέσω των αισθήσεών τους. Το εν λόγω παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους,  χτίζει τις γνωστικές τους δεξιότητες και τα μαθαίνει πράγματα για τον κόσμο. Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και βγείτε έξω. Το παιχνίδι επίσης στην ύπαιθρο θα τα ωφελήσει ποικιλοτρόπως.

Δεύτερη βρεφική ηλικία

Τα μωρά της δεύτερης βρεφικής ηλικίας (παιδιά, δηλαδή, μεταξύ έξι με δώδεκα μηνών) απολαμβάνουν πολύ τα πρώτα απλά αισθητηριακά παιχνίδια. Όπως, για παράδειγμα,  το να αγγίζουν διαφορετικά αντικείμενα και επιφάνειες, να πιάνουν διαφορετικά υλικά (όπως φύλλα ή νερό) και αντικείμενα που παράγουν διαφορετικούς ήχους. Με αυτόν τον τρόπο εκτός από τις συνδέσεις εγκεφάλου αναπτύσσουν, τα γλωσσικά τους μέσα και μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στα διάφορα ερεθίσματα.

Μεταβρεφική ηλικία  

Με το πέρασμα στην μεταβρεφική ηλικία τα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν την ικανότητα της σκέψης και αρχίζουν να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους. Μαθαίνουν έννοιες όπως ο χρόνος, τα αντίθετα, το να διακρίνουν το φως και το σκοτάδι, αλλά και την ταξινόμηση των χρωμάτων. Ένα τεράστιο, δηλαδή, πεδίο για να δουλέψετε το αισθητηριακό παιχνίδι.

Προνηπιακή  και πρώτη σχολική ηλικία  

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο και την φύση μόνα τους, ανεξάρτητα, και αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο τα γλωσσικά μέσα επικοινωνίας. Παιχνίδια όπως τα μουσικά όργανα, η κατασκευή σχημάτων με διάφορα αντικείμενα και με τουβλάκια αλλά και το ελεύθερο παιχνίδι στην φύση ενθαρρύνουν περαιτέρω την εξέλιξή τους.

Πηγή:imommy.gr