Αρχική News 5 παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας στα παιδιά

5 παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας στα παιδιά

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να πει τις πρώτες του λέξεις με αυτά τα διασκεδαστικά παιχνίδια.

Τα μωρά λατρεύουν να παίζουν και η ώρα του παιχνιδιού είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δεθείτε με το μικρό σας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παιχνίδια με τα οποία μπορείτε να το ενθαρρύνετε να πει τις πρώτες λέξεις του.

1. Φούσκες
Τα μωρά λατρεύουν τις φούσκες! Όχι μόνο διασκεδάζουν βλέποντας τις φούσκες να αιωρούνται, αλλά μαθαίνουν επίσης νέες λέξεις. Καθώς δημιουργείτε φούσκες, επαναλάβετε λέξεις όπως «φούσκα», «μεγάλη », «μικρή», «έσπασε». Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει να πει αυτές τις λέξεις ή να επαναλάβει τους ήχους.

2. Παλαμάκια
Το παιχνίδι με τα παλαμάκια είναι απλό και διασκεδαστικό. Το τραγούδι «Πάμε να παίξουμε» ή «Κλαπ, κλαπ τα χεράκια» βοηθά το παιδί να συνδέσει τις λέξεις με τις κινήσεις. Ταυτόχρονα, οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι και οι ρυθμοί βοηθούν στην ανάπτυξη της φωνητικής και γλωσσικής του αντίληψης .

3. Κρυφτούλι
Το κρυφτούλι είναι ιδανικό για να ενισχύσετε τη χρήση της γλώσσας. Καθώς κρύβεστε ή κρύβετε αντικείμενα, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «Που είναι; Εδώ!» ή «Το βρήκαμε!» και ενθαρρύνετε το παιδί σας να απαντήσει ή να προσπαθήσει να πει τις ίδιες λέξεις.

4. Παραμύθι για τον ύπνο
Διαβάστε στο παιδί σας παραμύθια πριν τον ύπνο . Αυτή η στιγμή είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη της γλώσσας. Επαναλαμβάνοντας λέξεις, δείχνοντας εικόνες και κάνοντας ερωτήσεις όπως «Τι είναι αυτό;», «Ποιος είναι αυτός;». Ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει ενεργά και να αναπτύσσει το λεξιλόγιό του.

5. Τραγούδια
Τραγουδήστε απλά τραγούδια με το παιδί σας. Τα τραγούδια με επαναλαμβανόμενους στίχους και ρυθμούς βοηθούν το παιδί να κατανοήσει καλύτερα τη γλώσσα και την προφορά. Τραγούδια όπως το «Α-μπε-μπα-μπλομ» ή «Η μικρή Ελένη» είναι εξαιρετικές ιδέες.

Με αυτά τα παιχνίδια, όχι μόνο διασκεδάζετε με το παιδί σας, αλλά και ενισχύετε την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του.