Στη συνομιλία με το παιδί σας δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του λόγου σας.
Είναι γνωστό ότι η χρήση smartphone χρειάζεται όρια. Στην τρυφερή ηλικία της ανάπτυξής του, απαιτείται κάθε παιδί να συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες, να θέτει το μυαλό του σε εγρήγορση και να κοινωνικοποιείται.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η χρήση smartphone μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία της μητέρας με τα παιδιά. Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η χρήση του τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει μείωση έως και 16% στις λέξεις που κάνουν χρήση οι μητέρες ανά λεπτό. Συγκεκριμένα, ακόμα και η ελάχιστη χρήση τηλεφώνου, από 1 έως 2 λεπτά, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των λέξεων κατά 26%.
Σίγουρα, τα smartphone αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να μειώσουμε την επαφή και την επικοινωνία μας με το παιδί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν σωστά τη γλώσσα από μικρή ηλικία και αυτό επιτυγχάνεται με την άμεση συνομιλία και επαφή με τους γονείς τους, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα.
Ποσότητα και ποιότητα του λόγου
Η ποιότητα του λόγου είναι πολύ σημαντική για τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών και μάλιστα πιο σημαντική από τον αριθμό των λέξεων που ακούνε. Η ποιότητα αναφέρεται στην ποιότητα της αλληλεπίδρασης και στον βαθμό στον οποίο τόσο ο γονέας όσο και το παιδί συμμετέχουν στη συζήτηση. Με τη συζήτηση τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και συνηθίζουν να συντάσσουν φράσεις. Επομένως, όσο πιο πολύ μιλάει ένα παιδί, τόσο περισσότερες λέξεις και φράσεις θα μαθαίνει.
Φροντίστε, λοιπόν, να ενισχύσετε την ποσότητα και την ποιότητα των συνομιλιών με τα παιδιά σας με απλούς τρόπους:
#1 Αφηγηθείτε την καθημερινότητα στο παιδί σας
Περιγράψτε στα παιδιά σας σαν ιστορία το πώς περάσατε τη μέρα σας. Από τη δουλειά, την επιστροφή, τα ψώνια, κάτι που σας έκανε εντύπωση, έναν φίλο που είδατε κ.ο.κ. Στα παιδιά αρέσουν οι ιστορίες και συνδέονται πιο εύκολα με αυτές.
#2 Εμπλουτίστε το λόγο
Αν συνομιλείτε με τα παιδιά σας, μπορείτε στο λόγο σας να προσθέσετε μια ακόμα λέξη για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο. Για παράδειγμα, αν παρατηρείτε και μιλάτε για τα πουλιά που κελαηδούν και ακούσετε το παιδί σας να λέει, «Ένα πουλάκι κελαηδάει», προσθέστε, «Το βλέπω. Είναι ένα καναρίνι που κελαηδάει πάνω στο κλαδί».
#3 Δώστε τη σωστή απάντηση στο παιδί
Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα, είναι φυσιολογικό να κάνουν λάθη. Δεν χρειάζεται να τονίζετε αυτό. Μπορείτε με έναν πιο δημιουργικό τρόπο να δώσετε τη σωστή απάντηση για να το καταλάβουν και να σας μιμηθούν την επόμενη φορά. Αν για παράδειγμα κάνουν λάθος και πουν, «Τρώω καλά», αντί για «Έφαγα καλά», απαντήστε τους με το σωστό: «Τι ωραία που έφαγες καλά».
#4 Κάντε ερωτήσεις
Όταν κάνετε ερωτήσεις στα παιδιά, τα ενθαρρύνετε να σκεφτούν. Να στύψουν το μυαλό τους για να βρουν τις σωστές απαντήσεις. Αν δείτε ένα σκυλάκι στο δρόμο και το παιδί σας σχολιάσει, «Τι όμορφο σκυλάκι, μαμά»… μπορείτε να απαντήσετε, «Είναι πολύ γλυκό. Που νομίζεις ότι πηγαίνει;».
Αν όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται καθημερινά και με συνέπεια, τα παιδιά που εύκολα, ομαλά και πιο σύντομα απ’ ότι περιμένετε, θα αρχίσουν να συνομιλούν σαν ενήλικες.
Πηγή:imommy.gr