Αρχική News 32,9% των Κυπρίων γονιών φροντίζουν οι ίδιοι τα παιδιά κάτω των 3

32,9% των Κυπρίων γονιών φροντίζουν οι ίδιοι τα παιδιά κάτω των 3

32,9%-των-Κυπρίων-γονιών-φροντίζουν-οι-ίδιοι-τα-παιδιά-κάτω-των-3
Τι αναφέρει έρευνα
 

Το 2018, σχεδόν τα μισά από τα παιδιά (49%) ηλικίας κάτω των τριών ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τα φρόντιζαν αποκλειστικά οι γονείς τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.  Αυτό το μερίδιο διέφερε σημαντικά μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, το οποίο ξεκινά 15% στην Ελλάδα έως 82% στη Σλοβακία. Το ποσοστό αυτό στην Κύπρο είναι 32,9%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, όταν τα παιδιά δεν φροντίζονται αποκλειστικά από τους γονείς τους, ενδέχεται να λάβουν επίσημη ή φροντίδα που παρέχεται από έναν επαγγελματία, ή από παππούδες, άλλα μέλη του νοικοκυριού (εκτός των γονέων), άλλους συγγενείς , φίλους ή γείτονες. Το 2018, το ένα πέμπτο (20%) των παιδιών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έλαβε 30 ώρες ή περισσότερο τέτοια  φροντίδα  ανά εβδομάδα στην ΕΕ. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι 21,1%.

Μεταξύ των Κ-Μ της ΕΕ, στη Δανία περισσότερα από το μισό (55%) των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών έλαβαν τουλάχιστον 30 ώρες επίσημης φροντίδας παιδιών την εβδομάδα και ακολουθεί  η Πορτογαλία (49%), η Σλοβενία ​​(44%) και το Λουξεμβούργο (43%).

 

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Σλοβακία είχε το χαμηλότερο ποσοστό (1%), ακολουθούμενη από την Τσεχία (4%), τη Ρουμανία και τις Κάτω Χώρες (και οι δύο 6% ) και την Αυστρία (7%).

ΚΥΠΕ