Αρχική News 3 μαθήματα ανατροφής που έδωσε στα παιδιά του ο δισεκατομμυριούχος Τσάρλι Μάνγκερ

3 μαθήματα ανατροφής που έδωσε στα παιδιά του ο δισεκατομμυριούχος Τσάρλι Μάνγκερ

Τα μαθήματα ζωής συνήθως οι γονείς τα δίνουν με το παράδειγμά τους.

Ο Charlie Munger πέθανε στις 28 Νοεμβρίου σε ηλικία 99 ετών. Αυτές οι σκέψεις για τη ζωή και την καριέρα του, τις οποίες έγραψε για το CNBC Make It, είναι από τα τελευταία του γραπτά:

Τα παιδιά και τα εγγόνια μου μπορεί να μην σκέφτονται ακριβώς όπως εγώ, αλλά ελπίζω να μπορούν να δουν τη ζωή μου ως παράδειγμα για το πώς να είναι επιτυχημένοι στις καριέρες και τις σχέσεις τους – όπως εξέτασα εγώ τις γενιές πριν από εμένα.

Όταν ήμουν πολύ μικρός, ο πατέρας μου άσκησε τη δικηγορία. Ένας από τους καλύτερους φίλους του, ο Grant McFayden, αντιπρόσωπος της Pioneer Ford της Omaha, ήταν πελάτης. Ήταν ένας λαμπρός και αυτοδημιούργητος άνθρωπος, με τεράστια γοητεία και ακεραιότητα.

Αντίθετα, ο πατέρας μου είχε έναν άλλο πελάτη πομπώδη, άδικο και δύσκολο. Μια μέρα, ρώτησα τον μπαμπά μου, «Γιατί κάνεις τόση δουλειά για τον κύριο Χ, αυτό το υπερβολικό πλήγμα, αντί να δουλεύεις περισσότερο για υπέροχους άντρες όπως ο Grant ;»

«Ο Grant αντιμετωπίζει σωστά τους υπαλλήλους του, τους πελάτες του σωστά και τα προβλήματά του σωστά», είπε ο πατέρας μου. «Δεν έχει αρκετή νομική δραστηριότητα για να με κρατήσει. Αλλά ο κύριος Χ είναι ένα περιπατητικό ναρκοπέδιο με θαυμάσιες νομικές δουλειές».

Αυτή η συνομιλία με δίδαξε ότι μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να πουλήσεις τις υπηρεσίες σου σε έναν παράλογο, ειδικά αν αυτό πρέπει να κάνεις για να ταΐσεις την οικογένειά σου. Αλλά θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου με παραδείγματα μίμησης όπως ο Grant McFayden.

Αυτό ήταν ένα σπουδαίο μάθημα που μοιράστηκε ο πατέρας μου με πολύ έξυπνο τρόπο. Αντί απλώς να το σφυροκοπήσει, μου το είπε με τρόπο που απαιτούσε μια ελαφριά διανοητική εμβέλεια. Από τότε που έπρεπε να το επεξεργαστώ, δεν το ξέχασα ποτέ. Και έχω χρησιμοποιήσει τη μέθοδο διδασκαλίας του με τα παιδιά και τα εγγόνια μου.

Εδώ, δύο από τα παιδιά μου ο Charles και η Wendy μοιράζονται βασικά μαθήματα που έχουν μάθει από εμένα όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω ότι θα τα κρατήσουν όλα αυτά μέχρι τα 100α γενέθλιά τους.

Να επιστρέφετε πάντα ένα δανεικό αυτοκίνητο με γεμάτο ντεπόζιτο βενζίνης.

«Την τελευταία μέρα οικογενειακών διακοπών για σκι στο Sun Valley, όταν ήμουν περίπου 15 ετών, ο μπαμπάς μου και εγώ οδηγούσαμε πίσω στο χιόνι όταν έκανε μια παράκαμψη 10 λεπτών για να βάλει γκάζι στο κόκκινο Jeep που οδηγούσαμε.

Τον πίεζε ο χρόνος για να πάει την οικογένειά μας με το αεροπλάνο στο σπίτι, οπότε με έκπληξη παρατήρησα καθώς έμπαινε στο σταθμό ότι η δεξαμενή ήταν ακόμα μισογεμάτη. Ρώτησα τον μπαμπά μου γιατί σταματήσαμε όταν είχαμε άφθονο βενζίνη και με νουθέτησε: «Τσάρλι, όταν δανείζεσαι το αυτοκίνητο ενός άντρα, το επιστρέφεις πάντα με γεμάτο ντεπόζιτο βενζίνη».

Ως πρωτοετής στο Στάνφορντ, ένας γνωστός μου δάνεισε το αυτοκίνητό του. Το ρεζερβουάρ ήταν μισογεμάτο και το Audi Fox ήταν κόκκινο, κάτι που μου θύμιζε εκείνο το τζιπ.

Γέμισα λοιπόν το ρεζερβουάρ πριν φέρω το αυτοκίνητο πίσω. Το πρόσεξε. Περάσαμε πολλές καλές στιγμές από τότε και έγινε κουμπάρος στον γάμο μου.

Ο πατέρας μου δεν παρέλειψε ποτέ ένα σημείο δικαιοσύνης και εκτίμησης. Το παράδειγμά του με δίδαξε πώς να αποκτήσω έναν καλό φίλο και πώς να τον κρατήσω.

Charles

Μην προσπαθείς ποτέ να κρύψεις τα λάθη σου.

Ο μπαμπάς μου χρησιμοποιούσε συχνά το οικογενειακό τραπέζι ως φόρουμ για να προσπαθήσει να εκπαιδεύσει τα παιδιά του. Ένα από τα αγαπημένα του εκπαιδευτικά εργαλεία ήταν το «Morality Tale», στο οποίο κάποιος αντιμετώπιζε ένα ηθικό πρόβλημα και έπρεπε να επιλέξει τη σωστή διαδρομή.

Θυμάμαι μια ιστορία που μας είπε για έναν οικονομικό υπάλληλο σε μια από τις εταιρείες του που έκανε ένα λάθος που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την επιχείρηση. Μόλις κατάλαβε το λάθος του, πήγε κατευθείαν στον πρόεδρο της εταιρείας και του το είπε.

Ο πρόεδρος είπε, «Αυτό ήταν ένα τρομερό λάθος και δεν θέλουμε ποτέ να κάνετε άλλο ένα τέτοιο. Αλλά οι άνθρωποι κάνουν λάθη και μπορούμε να το συγχωρήσουμε. Έκανες το σωστό, που παραδέχτηκες το λάθος σου. Αν είχες προσπαθήσει να το κρύψεις ή να το καλύψεις έστω και για λίγο, θα ήσασταν εκτός αυτής της παρέας. Όπως είναι, θα θέλαμε να μείνεις».

Πάντα θυμάμαι αυτή την ιστορία κάθε φορά που ακούω για έναν ακόμη κυβερνητικό αξιωματούχο που επέλεξε να καλύψει το λάθος του, αντί να είναι ειλικρινής και να ηγηθεί με ακεραιότητα.

Wendy

Ο Charlie Munger ήταν Αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και ο πιο στενός επιχειρηματικός συνεργάτης και δεξί χέρι του Warren Buffett. Ως θρυλικός και ρεαλιστής επενδυτής και ενεργός φιλάνθρωπος, ο Munger ήταν απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ και ήταν γνωστός για την ευρεία σοφία του σε πολλούς κλάδους – συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογίας, της οικονομίας, της βιολογίας, της ιστορίας και της φυσικής. Ο Munger υπηρέτησε ως διευθυντής της Costco Wholesale Corporation και ως πρόεδρος της Daily Journal Corporation. Μια συνοπτική έκδοση του βιβλίου του, “Poor Charlie’s Almanack”, κυκλοφορεί τώρα.

Πηγή:childit.gr