Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τρείς έως πέντε ημέρες μετά από τον τοκετό, παράγεται στον μαστικό αδένα μια κιτρινωπή, κρεμώδης ουσία γνωστή ως πρωτόγαλα. Μάλιστα, είναι γνωστό σε όλους πως πρόκειται για ένα... πολύτιμο υγρό που ονομάζεται και «χρυσό», αφού τα οφέλη του στο μωρό μας είναι πολλαπλά.

Τι είναι το πρωτόγαλα;

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγει το σώμα μια γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σχηματίζεται στους μαστικούς αδένες και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας.

Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, είναι το πρώτο γάλα που θα πάρει το μωρό σας από το στήθος σας. Εάν δεν θέλετε να θηλάσετε ή εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να θηλάσει, μπορείτε να συγκεντρώσετε το πρωτόγαλα σε μπιμπερό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα) που βοηθούν στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας. Συχνά αποκαλείται «υγρός χρυσός» λόγω του πλούσιου, χρυσαφί χρώματος και των πολύτιμων πλεονεκτημάτων του.

Από τι είναι φτιαγμένο το πρωτόγαλα;

Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και «φωτοχό» σε λιπαρά και ζάχαρη. Επιπλέον, είναι γεμάτο με λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα. Επίσης, είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ακόμη και σε μικροσκοπικές δόσεις, επομένως το μωρό σας δεν χρειάζεται να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα για να αποκομίσει τα οφέλη της.

Τι είδους θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο πρωτόγαλα;
 

Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν και θρέφουν το μωρό σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αποτελείται από:

  • Ανοσοσφαιρίνη Α (ένα αντίσωμα).
  • Λακτοφερίνη (μια πρωτεΐνη που βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης).
  • Λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια).
  • Επιδερμικό αυξητικό παράγοντα (μια πρωτεΐνη που διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων).
  • Καροτενοειδή (ένα αντιοξειδωτικό).
  • Βιταμίνη Α (η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στην όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας).
  • Μαγνήσιο (υποστηρίζει την καρδιά και τα οστά του μωρού σας).
  • Χαλκό και ψευδάργυρο (υποστηρίζουν επίσης το ανοσοποιητικό).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του πρωτογάλακτος και του μητρικού γάλακτος;

Το πρωτόγαλα είναι το γάλα που παράγεται από το στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλάζει σταδιακά σε μητρικό γάλα λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος παραμένουν στο μητρικό γάλα για αρκετές εβδομάδες.

Πηγή:mama365.gr