Αρχική News 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

1η-Ιουνίου,-Παγκόσμια-Ημέρα-Παιδιού

Πέραν της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού το 1925 από τη Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας.

Σε τέτοιες ημέρες, ηλεκτρονικές και έντυπες σελίδες προβάλλουν ευρέως τη δυστυχία των παιδιών, παρουσιάζοντας τα νούμερα τους…

Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όπως αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, σε μήνυμά της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού στις 1η Ιουνίου.

Η παιδική εργασία αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών και έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξή τους, οδηγώντας τα δυνητικά σε δια βίου σωματική ή ψυχολογική βλάβη.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποκαλύψει την στενή και αμοιβαία σχέση μεταξύ της φτώχειας και της παιδικής εργασίας, αναδεικνύοντας ένα πρωτοφανές πρόβλημα που διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της φτώχειας. Η παρουσία της παιδικής εργασίας συνεπάγεται ότι τα παιδιά των φτωχών οικογενειών αποκλείονται από την πρόσβαση σε εκπαίδευση και ευκαιρίες κοινωνικής ανόδου.

Η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου που συνδέεται με αυτήν την κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας αποκάλυψε ότι η εξάλειψη της παιδικής εργασίας και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να δημιουργήσει οικονομικά οφέλη που είναι σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερα από το συνολικό κόστος, κυρίως μέσω επενδύσεων σε ποιοτική εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες.

UNICEF

Η UNICEF (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) αναδεικνύεται ως μία επιφανής οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αφιερώνεται στην προστασία και την ευημερία των παιδιών. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1965 για το εξαίρετο έργο της. Η UNICEF ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού με σκοπό να παράσχει βοήθεια στα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επωνυμία της οργάνωσης πηγάζει από τα αρχικά των λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

Το 1953, η UNICEF ενσωματώθηκε ως μόνιμο μέλος στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και τον στόχο να ανταποκριθεί στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των φτωχών παιδιών και των μητέρων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το 1954, ο ηθοποιός Ντάνι Κέι καταξιώθηκε ως πρώτος πρεσβευτής της UNICEF, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και συγγραφείς συνδέονται με την UNICEF ως “Πρεσβευτές Καλής Θέλησης” ή “Ειδικοί Εκπρόσωποι”, προσφέροντας την υποστήριξή τους για το έργο της οργάνωσης.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Παγκόσμια Κοινότητα ενέκρινε την «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτή η σύμβαση αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το πλέον αναγεννημένο έγγραφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει επικυρωθεί από 191 κράτη παγκοσμίως, εξαιρουμένων των ΗΠΑ και της Σομαλίας.

Τα 54 άρθρα που περιέχονται σε αυτήν τη σύμβαση καλύπτουν εκτενώς όλα τα δικαιώματα των παιδιών, επικεντρώνοντας στους τομείς της επιβίωσης, της ανάπτυξης, της προστασίας και της συμμετοχής.

Από την επικύρωσή της, η 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προβάλλοντας τη σημασία της προστασίας και της προώθησης των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.

Από το 1947 έως το 1969, η UNICEF ανέπτυξε διάφορα προγράμματα που επηρέασαν θετικά τη χώρα μας. Αυτά τα προγράμματα περιλάμβαναν την παστερίωση του γάλακτος, τον έλεγχο της φυματίωσης και της σύφιλης, με συνολική χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσω της πώλησης προϊόντων, όπως κάρτες, τετράδια, παιχνίδια και είδη γραφείου, καθώς και της συλλογής πόρων μέσω δωρεών, η UNICEF συνεισφέρει στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης και επείγουσας ανάγκης σε περίπου 160 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με σκοπό να τον αλλάξουν, να τον κάνουν καλύτερο.

Η ελπίδα μας πηγάζει από την απόδοση προτεραιότητας στα παιδιά και την αναγνώριση της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους λόγω χημικών επιθέσεων στη Συρία μας προκαλούν να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας και να μην αδιαφορούμε ενώ βολευόμαστε στην άνεση της καθημερινής μας ζωής, σπαταλώντας χρόνο και ενέργεια σε ασήμαντα πράγματα όπως ανούσια τηλεοπτικά προγράμματα και φημολογίες.

Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που ερμηνεύτηκαν από τον Παύλο Σιδηρόπουλο, “Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα”, μας δίνουν μια σημαντική εικόνα. Γιατί η προστασία και η ευημερία των παιδιών είναι η βάση για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι αλήθεια ότι κανένας εορτασμός, κίνημα ή οργάνωση δεν μπορεί μόνο του να λύσει οριστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όπως η παιδική θνησιμότητα, η πείνα, η αρρώστια, η παιδική εργασία, η ανυπαρξία ή η εγκατάλειψη του σχολείου και η χαμένη παιδικότητα. Ωστόσο, οι επετείοι, οι γιορτασμοί και οι οργανώσεις μπορούν να δημιουργήσουν ευαισθητοποίηση, να εμπνεύσουν δράση και να προωθήσουν αλλαγές στην κοινωνία.

Η προστασία των παιδιών απαιτεί διαρκή δέσμευση από την κοινότητα και τους ατομικούς φορείς. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας.

Πρέπει να σταθούμε ως υπέρμαχοι των παιδιών και να διασφαλίσουμε ότι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς συνθήκες ζωής, υγειονομική περίθαλψη, παιδεία και προοπτική.

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…»