Η ανάπτυξη του μυαλού του μωρού είναι κρίσιμη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι που μπορείτε να ενισχύσετε την ανάπτυξη και να ακονίσετε το μυαλό του μωρού σας σε καθημερινή βάση, έχοντας πάντα στον νου σας πως η αγάπη και η προσοχή σας είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία για να ακονίσετε το μυαλό του μωρού σας.
- Να του μιλάτε χωρίς να «μπαμπαλίζετε»: Να του μιλάτε διαρκώς για όσα βλέπετε ή κάνετε μαζί. Στη βόλτα, για παράδειγμα, δείξτε του τα λουλούδια, τα πουλιά και τα αυτοκίνητα και ονοματίστε τα. Σιγά-σιγά θα μάθει να τα αναγνωρίζει και μόνο του, αλλά και να εξοικειώνεται με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.
- Διαβάστε παραμύθια: Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει πλήρως τις λέξεις, η ανάγνωση βιβλίων ενισχύει τη φαντασία και βοηθά στην ανάπτυξη της ακουστικής κατανόησης.
Χρησιμοποιήστε χρώματα και σχήματα: Δείξτε του αντικείμενα διαφορετικών χρωμάτων και σχημάτων και ονομάστε τα. Αυτό βοηθά στην αναγνώριση και ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης. - Δώστε του παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του: Τα παιχνίδια που ενισχύουν τις κινητικές και νοητικές δεξιότητες, όπως τα τουβλάκια, βοηθούν στην ανάπτυξη του συντονισμού και της συγκέντρωσης.
- Αποφύγετε την τηλεόραση και το κινητό, για να το απασχολείτε: Το μωρό που περνά ώρα μπροστά σε μία οθόνη γίνεται παθητικός λήπτης μηνυμάτων και πιθανώς έτσι να καθυστερεί η ανάπτυξή του –π.χ. η ομιλία του. Έρευνες υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι η τηλεόραση ενισχύει παθήσεις, όπως η διάσπαση προσοχής, η υπερκινητικότητα, ο αυτισμός και οι διαταραχές επικοινωνίας.
- Παίξτε με μουσική: Η μουσική ενισχύει τη μνήμη, τον ρυθμό και τις ακουστικές δεξιότητες. Ακούστε μαζί τραγουδάκια
και χτυπήστε παλαμάκια στον ρυθμό.
- Έχετε το μωρό μαζί σας όσο περισσότερο μπορείτε: Το μωρό σας, ακόμα κι αν δεν το δείχνει, «ρουφά» κάθε εμπειρία, κάθε εικόνα, ήχο και μυρωδιά, μαθαίνει να κοινωνικοποιείται και βλέποντας τι κάνετε εσείς (π.χ. βουρτσίζετε δόντια ή ντύνεστε), θα μάθει πολύ πιο σύντομα να κάνει τα ίδια κι εκείνο στο μέλλον.
- Παίξτε κρυφτό: Αυτό το κλασικό μωρουδιακό παιχνίδι είναι πιο ωφέλιμο από όσο φαντάζεστε, καθώς μαθαίνει στο παιδί τη μονιμότητα του αντικειμένου, δηλαδή ότι ένα αντικείμενο υπάρχει ακόμη κι αν δεν το βλέπει. Μια καλή ηλικία για να ξεκινήσετε το… «κούκου τσα» είναι όταν το παιδί είναι 9 μηνών, αν και μπορεί να το απολαύσει και σε μικρότερη ηλικία.
- Χρησιμοποιήστε διαφορετικές υφές: Αφήστε το μωρό να εξερευνήσει διάφορες υφές (μαλακά, σκληρά, τραχιά). Αυτό ενισχύει την αίσθηση της αφής και την περιέργεια.
- Ενισχύστε την κίνηση: Αφήστε το μωρό να κουνηθεί ελεύθερα, να μπουσουλήσει ή να περπατήσει. Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
- Αφήνετε και άλλους να κρατούν το μωρό: Η συναναστροφή του μωρού σας με άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, γιατί θα το βοηθήσει να γίνει πιο ανεξάρτητο, ενώ είναι και μια καλή ευκαιρία να μάθει να μάθει να αναγνωρίζει και άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, πέρα από τα δικά σας.
- Κρατήστε το σε περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα: Διαφορετικά περιβάλλοντα και εμπειρίες, όπως βόλτες στο πάρκο ή επαφή με άλλα παιδιά, προσφέρουν νέες προκλήσεις και μαθαίνουν το μωρό να προσαρμόζεται.
- Να το αγκαλιάζετε συχνά: Η αγκαλιά και η φυσική επαφή παρέχουν αίσθηση ασφάλειας και ενισχύουν τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του μωρού.
- Κάντε του μασάζ: Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους του βρέφους σας, να ενισχύσει τα συναισθήματα ευεξίας και συναισθηματικής ασφάλειας που νιώθει, και να νι΄ψσει τρυφερότητα, η οποία φαίνεται να προάγει ακόμη και την ανάπτυξη στα βρέφη.
- Να είστε χαρούμενοι: Ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι ή επιστρέφετε από τη δουλειά με κακή διάθεση, προσπαθείτε όσο μπορείτε μπροστά στο μωρό να είστε πάντα χαμογελαστοί, γιατί έτσι του μεταφέρετε τη χαρά σας (αντίστροφα, αν είστε μουτρωμένοι και με γκρίνια, το ίδιο θα είναι και εκείνο). Οι ειδικοί λένε, ότι τα χαρούμενα μωρά είναι και πιο έξυπνα.
Πηγή:mama365.gr