Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) υπενθυμίζει ότι τα διαδικτυακά μαθήματα για μαθητές και μαθήτριες συνεχίζονται υπό τον συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και αυτό το Σάββατο, 22 Μαΐου 2021, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ., με θέμα: «Περιβάλλον-Κλιματική Αλλαγή-Αειφορία». Η συγκεκριμένη θεματική απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών (Ε’ και Στ’ τάξης) και Γυμνασίων και θα είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: http://bit.ly/moec-06

Η παρουσίαση θα προσφερθεί από την Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, με εισηγητές τους: κ.κ. Βασίλη Παπασταύρου, Γιώργο Σαββίδη, Μαρίνα Στέλιου και Χριστιάνα Νικολάου. Η θεματική αυτή, επικεντρώνεται στην παρουσίαση σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων και ζητημάτων της Αειφόρου Ανάπτυξης, οι επιπτώσεις των οποίων συνδέονται με την ποιότητα ζωής μας. Συγκεκριμένα, αναλύεται το περιβαλλοντικό σύστημα, όπως και την υποβάθμισή του, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας και των επιλογών μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κλιματική αλλαγή (κρίση), ως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Μέσα από ενδιαφέροντα γραφικά, εικόνες, ιστορίες και φιλμάκια, οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την εξαφάνιση των ειδών και τις απειλές στη βιοποικιλότητα, ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Καταληκτικά και δεδομένου ότι ζητούμενο όλων μας είναι η ανάδειξη του ρόλου των νέων στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η παρουσίαση επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση και στην ενεργοποίησή τους, για την ανάληψη δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, μέσα από παραδείγματα περιβαλλοντικών εθελοντικών και ακτιβιστικών δράσεων, αλλά και σε προτάσεις που μπορούν να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα αειφορίας.

Όλο το οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) από προηγούμενα διαδικτυακά μαθήματα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στον σύνδεσμο: http://bit.ly/psifiako-scholeio