Σίγουρα τους ξέρετε, τους έχετε διδάξει όμως στα παιδιά σας αυτούς τους κανόνες ώστε να εξασφαλίσετε την ασφάλειά τους;
Ως γονιός, μπορεί να θέλετε να είστε πάντα παρόντες και κοντά στο παιδί σας. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να ανεξαρτητοποιηθεί και σιγά-σιγά να βγει έξω χωρίς εσάς. Υπάρχουν μέρη όπου το παιδί σας θα συναντήσει άλλους ανθρώπους κατά την απουσία σας, όπως για παράδειγμα, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό ή μπορεί να το αφήνετε στο σπίτι με μια νταντά. Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας και να του διδάξετε μερικούς κανόνες ασφαλείας ώστε να γνωρίζει τι να κάνει σε περίπτωση ανάγκης.
Ορίστε 10 κανόνες για τα παιδιά, που θα τα κρατήσουν ασφαλή στο σχολείο και στο σπίτι:
Κανόνας ασφαλείας Νο1# Μάθε το όνομα, το σταθερό τηλέφωνο και την διεύθυνσή σου
Το παιδί σας μπορεί να είναι μικρό αλλά είναι σημαντικό να του μάθετε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας αλλά και του άλλου γονέα. Το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει το κινητό σας τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει τη διεύθυνση του σπιτιού όπως και πώς να γυρίζει σπίτι με τα πόδια. Κάντε μαζί αρκετές φορές τη διαδρομή ώστε να αποστηθίσει τη διαδρομή. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζει ένα ακόμη τηλέφωνο επικοινωνίας όπως της γιαγιάς, του παππού ή κάποιου άλλου συγγενή.
Κανόνας ασφαλείας Νο2# Μην παίρνεις τίποτε από κάποιον που δεν γνωρίζεις / άγνωστο/ ξένο
Όσο δελεαστικό και αν είναι το κέρασμα, αν προέρχεται από κάποιον άγνωστο/ξένο, το παιδί σας ΔΕΝ πρέπει να το φάει. Μάθετε στο παιδί σας για τους κινδύνους που κρύβει μια μικρή αποδοχή φαγητού από κάποιον που δεν γνωρίζουν. Πείτε τους να αρνηθούν ευγενικά σε περίπτωση που κάποιος τους προσφέρει φαγητό χωρίς να είστε εσείς παρόντες ή δεν έχετε ενημερωθεί.
Κανόνας ασφαλείας Νο3# Μην σκαρφαλώνεις στα κάγκελα ή τον φράχτη
Μάθετε στα παιδιά σας να μην σκαρφαλώνουν για κανέναν λόγο στα κάγκελα του μπαλκονιού ή τον φράχτη που έπεσε η μπάλα τους. Θα πρέπει να τους εξηγήσετε τους λόγους και φυσικά ότι πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ενός μεγάλου.
Κανόνας ασφαλείας Νο4# Απαγορεύεται να βγαίνει από το σπίτι και να κυκλοφορεί στην αυλή ή το δρόμο μόνο
Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν την άδειά σας για να κυκλοφορήσουν μόνα τους στη γειτονιά. Αν το παιδί σας θέλει να πάει οπουδήποτε, εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας θα πρέπει να το συνοδέψει.
Κανόνας ασφαλείας Νο5# Απαγορεύεται το παιχνίδι ή ο πειραματισμός με τη φωτιά
Είτε βρίσκεστε στο σπίτι, είτε όχι, τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται το παιχνίδι με τη φωτιά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει πρόσβαση σε σπίρτα, αναπτήρες, γκαζάκια, εστίες κουζίνας ή κεριά.
Κανόνας ασφαλείας Νο6# Να μην πηγαίνουν πουθενά με αγνώστους/ξένους
Το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι ανεξάρτητα από το σκεπτικό, δεν είναι ασφαλές να πάει οπουδήποτε με έναν ξένο. Πείτε στο παιδί σας ότι εάν κάποιος άγνωστος του πει κάτι όπως «Η μαμά σου σου ζήτησε να έρθεις μαζί μου αμέσως», θα πρέπει να μείνει εκεί που είναι και να φωνάξει για βοήθεια. Βεβαιώστε το πώς αν χρειαστεί να το παραλάβει κάποιος άλλος από το σχολείο ή το φροντιστήριο ή τη δραστηριότητα, θα το έχετε ενημερώσει και φυσικά θα στείλετε κάποιο οικείο πρόσωπο ή ένα μέλος της οικογένειας, όπως ο παππούς ή η θεία και όχι κάποιον ξένο/άγνωστο.
Κανόνας ασφαλείας Νο7# Κανένας δεν επιτρέπεται να αγγίξει το σώμα του παιδιού σας
Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός κανόνας ασφαλείας για το παιδί και θα πρέπει να τον διδάξετε το συντομότερο καθώς το παιδί σας μπορεί να καταλάβει τα βασικά. Διδάξτε για το καλό και το κακό άγγιγμα. Πείτε στο παιδί σας ότι κανείς δεν επιτρέπεται να το αγγίζει εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά. Τα παιδιά θα πρέπει να φωνάξουν αμέσως για βοήθεια και να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους γύρω αν κάποιος το αγγίξει χωρίς την άδειά του.
Κανόνας ασφαλείας Νο8# Αν χαθείς, μείνε εκεί που είσαι
Σε περίπτωση που το παιδί σας χαθεί, πείτε του ότι είναι σημαντικό να μείνει ακριβώς εκεί είναι. Αν δουν κάποια άλλη μαμά με παιδί κοντά, μπορούν να της ζητήσουν βοήθεια. Το παιδί σας πρέπει να μένει μέσα στο χώρο και να μην βγει έξω, ακόμα και με την άλλη μαμά.
Τα πιο συνηθισμένα μέρη όπου χάνεται το παιδί είναι τα σουπερμάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, οι συναυλίες. Πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να κατευθυνθεί στο ταμείο του καταστήματος και να ζητήσει βοήθεια από τον υπάλληλο που βρίσκεται εκεί.
Κανόνας ασφαλείας Νο9# Μην μοιράζεσαι τα προσωπικά σου στοιχεία
Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλές να μοιράζεται προσωπικά στοιχεία όπως τον αριθμό τηλεφώνου του, τη διεύθυνση του σπιτιού του ή φωτογραφίες με αγνώστους. Οποιαδήποτε πληροφορία δίνεται θα πρέπει να γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση ή παρουσία σας.
Κανόνας ασφαλείας Νο10# Αν δεν νιώθω άνετα δεν θα το κάνω
Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να ζητηθεί από το παιδί σας, αν αυτό κάνει το παιδί σας να νιώθει άβολα, τότε θα πρέπει το παιδί σας να ΜΗΝ το κάνει.
Είναι σημαντικό να διδάξετε το παιδί σας αυτούς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας αμέσως μόλις αυτά είναι σε θέση να τους κατανοήσουν. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να διδάσκετε το παιδί σας από νωρίς και κάποια άλλα όταν μεγαλώσουν περισσότερο.
Κρατήστε πάντα ανοιχτή την επικοινωνία. Αυτό θα ενθαρρύνει το παιδί σας να σας πει ο,τιδήποτε το ενοχλεί.
Πηγή:mothersblog.gr