Αρχική Γονιμότητα Η διατροφή επηρεάζει με άμεσο τρόπο την ποιότητα του σπέρματος

Η διατροφή επηρεάζει με άμεσο τρόπο την ποιότητα του σπέρματος

Η-διατροφή-επηρεάζει-με-άμεσο-τρόπο-την-ποιότητα-του-σπέρματος

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να μας επηρεάσει μακροπρόθεσμα σε διάφορα συστήματα και να καθορίσει τελικά το επίπεδο της υγείας μας. Αλλά ερευνητές ισχυρίζονται τώρα ότι η διατροφή στους άνδρες έχει άμεση και όχι μακροπρόθεσμη χρονικά επιρροή στην υγεία του σπέρματος.

Ερευνητές από το Linköping University υπέβαλαν νέους άνδρες σε μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη. Εξετάζοντας στη συνέχεια το σπέρμα τους, διαπίστωσαν ότι αρκούν δύο εβδομάδες καλής ή κακής διατροφής για να επηρεαστεί σε μεγάλο και μετρήσιμο βαθμό η ποιότητα του σπέρματος.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology, η Δρ Anita Öst, επικεφαλής του τμήματος Clinical and Experimental Medicine του εν λόγω πανεπιστημίου, επικεντρώθηκε στις επιγενετικές εκφράσεις των γονιδίων, δηλαδή όχι στο υλικό που έχουν κληρονομήσει μέσω του DNA, αλλά στις αλλαγές που επέρχονται σε αυτά μέσω του τρόπου ζωής στη παρούσα γενεά. 

Για τον λόγο αυτό πήρε 15 νέους, υγιείς και μη καπνιστές άνδρες στους οποίους ζήτησε να τρώνε κάθε μέρα επί δυο εβδομάδες μόνο τα φαγητά που θα τους έδιναν στο εργαστήριο. Κι ενώ η δίαιτά τους ήταν ισορροπημένη και υγιεινή, τη δεύτερη εβδομάδα τους πρόσθεσαν ροφήματα με αρκετή ζάχαρη σε καθημερινή βάση. Μετρώντας διάφορους βιολογικούς δείκτες τους (από το αίμα, τα ούρα και το σπέρμα), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ στην αρχή της μελέτης το 1/3 των ανδρών αυτών είχε χαμηλή σχετικά κινητικότητα στα σπερματοζωάρια, στο τέλος της μελέτης η κινητικότητα ήταν φυσιολογική ως πολύ καλή σε όλους. 

Συνέχεια στο .ygeiawatch.com.cy