Αρχική Family Fun Ρουτίνα – Πως βοηθάει τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες να οργανώνονται...

Ρουτίνα – Πως βοηθάει τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες να οργανώνονται καλύτερα

Ρουτίνα-–-Πως-βοηθάει-τα-παιδιά-αλλά-και-τις-οικογένειες-να-οργανώνονται-καλύτερα

Πολλοί γονείς συχνά προβληματίζονται για την “δύσκολη” συμπεριφορά των παιδιών τους στο σπίτι. Παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται, τα παιδιά προκαλούν “χάος” και οι οικογένειες καλούνται να βρουν την λύση που θα φέρει ένα καλύτερο προγραμματισμό. 

Για παράδειγμα: το παιδί κοιμάται αργά το βράδυ, συχνά θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών, δεν ντύνεται μόνο του, δεν μαζεύει τα παιχνίδια του… κ.α.

Η απάντηση σε όλο αυτό, συνήθως, στις πο πολλές περιπτώσεις είναι απλή!

Το παιδί χρειάζεται ένα πρόγραμμα δηλαδή μια ”ρουτίνα”!

Ένα παιδί το οποίο δεν έχει ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα του, δηλαδή μια ”ρουτίνα”, είναι αναμενόμενο ότι θα παρουσιάζει νευρικότητα και αταξία. Η ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού, δίνει το αίσθημα της ασφάλειας το οποίο χρειάζεται κάθε παιδί προκειμένου να είναι ψυχικά ήρεμο, συνεργάσιμο και κατ’ επέκταση ένα ευτυχισμένο παιδί.

Άλλωστε έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που ξέρουν τι να περιμένουν καθημερινά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μια αίσθηση οικογενειακής σταθερότητας από εκείνα που βιώνουν τυχαία ή άτακτα τις δραστηριότητες και τις ρουτίνες.

Με την λέξη ”ρουτίνα” εννοούμε την ώρα που θα ξυπνήσει, ποια διαδικασία θα ακολουθήσει προτού φύγει για το σχολείο, την ώρα που θα διαβάσει, θα παίξει, θα κοιμηθεί… Επίσης, εννοούμε τον χώρο που θα κοιμηθεί και θα φάει καθώς, και τα άτομα που θα είναι μαζί του. Φυσικά δεν εννοούμε ένα αυστηρό πρόγραμμα αντιθέτως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθάει το παιδί και τους γονείς να είναι πιο οργανωμένοι και να γνωρίζουν τι πρέπει να ακολουθήσουν στην ημέρα τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο κάποτε κοιμάται στις 20:00 και κάποτε στις 23:00, ή κάποτε ντύνεται μόνο του και κάποτε το ντύνει η μητέρα του, την μια ημέρα κοιμάται στον καναπέ, την άλλη στο κρεβάτι των γονιών του και σπάνια κοιμάται στο δικό του κρεβάτι…χρειάζεται μια οργάνωση και μια ρουτίνα τα οποία θα επιφέρουν τελικά ηρεμία στο παιδί αλλά και σε ολόκληρο το σπίτι.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε ένα πίνακα που μπορούν οι γονείς να σχεδιάσουν και να αναρτήσουν σε ένα μέρος στο σπίτι (αφού αποφασίσουν οι γονείς μαζί με το παιδί) ώστε να είναι εύκολα ορατό για όλους. Αυτός ο πίνακας θα βοηθήσει τους γονείς και το παιδί να θυμούνται και να ακολουθούν αυτά που συζήτησαν προηγουμένως. Επίσης, ο πίνακας επιτρέπει στους γονείς να ανατρέχουν σε αυτόν και να υπενθυμίζουν στο παιδί την καθημερινή του ρουτίνα.

Σημείωση: ο πίνακας μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με το πρόγραμμα και τους στόχους της οικογένειας.

Σημαντικό!  Η σταθερότητα και η συνέπεια του προγράμματος.

28536662_10215862175767378_730529713_n-385x500.png