Είναι σημαντικό παιδιά και γονείς να παίζουν και να αθλούνται εκτός σπιτιού, αλλά τηρώντας κάποιους κανόνες ασφαλείας. Είναι πλέον σαφώς τεκμηριωμένη η γνώση της δυσμενούς επίδρασης της έκθεσης στον ήλιο χωρίς μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, στην εμφάνιση ρυτίδων, φακίδων, σκληρύνσεων και καρκίνου του δέρματος στην ενήλικο ζωή.
Το δέρμα των παιδιών χρειάζεται προστασία από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία (UV) όποτε βρίσκονται εκτός σπιτιού. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μέρος της ηλιακής και μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, δερματικές αλλοιώσεις, καρκίνο του δέρματος ή βλάβες στα μάτια.
Κανόνες προστασίας από ηλιακό έγκαυμα
- Σε βρέφη κάτω των 6 μηνών πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο. Πρέπει να είναι σε σκιερό μέρος (ομπρέλα, δέντρα).
- Προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο με ελαφρύ βαμβακερό ρουχισμό που καλύπτει όλο το σώμα (πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο).
- Επιλέγουμε ρούχα με πυκνή ύφανση -όσο λιγότερο φως τα διαπερνά τόσο πιο προστατευτικά είναι- ενώ συχνά τα ρούχα διαθέτουν σήμανση παράγοντα προστασίας υπεριώδους ακτινοβολίας (UltravioletProtectionFactor – UPF).
- Τους φοράμε καπέλο με διάμετρο τέτοια, ώστε να καλύπτει το πρόσωπο, το λαιμό και την πλάτη.
- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10:00 π.μ.- 4:00 μ.μ., όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή.
- Φροντίζουμε να φοράνε αντηλιακά γυαλιά, με τουλάχιστον 99% UV προστασία.
- Χρησιμοποιούμε αντηλιακό.
- Διδάξτε τα παιδιά σας πως να προστατεύουν τα μάτια και το δέρμα τους από τον ήλιο. Να θυμάστε ότι εσείς αποτελείτε το πρότυπό τους.
Αντηλιακά
Οι αντηλιακές κρέμες προστατεύουν το δέρμα από ηλιακό έγκαυμα και ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά μόνο εάν χρησιμοποιηθούν σωστά και όχι ως δικαιολογία να παρατείνουμε τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.
Επιλογή αντηλιακής κρέμας
- Χρησιμοποιείστε αντηλιακά με την ένδειξη προστασία από UVAκαι UVB ακτίνες.
- Χρησιμοποιείστε αντηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15 έως 50.
- Αποφύγετε τα αντηλιακά με συστατικό oxybenzone, καθώς υπάρχει υποψία για ήπια ορμονική δράση.
- Στις ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως μύτη, μάγουλα, αυτιά, ώμους, επιλέξτε αντηλιακό με συστατικά οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου (zincoxide, titaniumdioxide). Αυτά τα προϊόντα μένουν ορατά στο δέρμα μετά την εφαρμογή τους, ενώ συχνά έχουν διασκεδαστικά χρώματα για τα παιδιά.
- Σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, χρησιμοποιείστε αντηλιακό σε μικρές επιφάνειες του σώματος, όπως στο πρόσωπο.
- Σε βρέφη μεγαλύτερα των 6 μηνών, εφαρμόστε το αντηλιακό σε όλη την επιφάνεια του σώματος. Προσοχή στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Εάν εμφανίσουν ερεθισμό του δέρματος κατά την εφαρμογή του αντηλιακού, δοκιμάστε κάποιο άλλο προϊόν με συστατικά οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, ενώ εάν εμφανίσουν εξάνθημα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.
Εφαρμογή αντηλιακής κρέμας
- Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα αντηλιακής κρέμας για να καλύψετε όλες τις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές (κυρίως πρόσωπο, μύτη, αυτιά, πόδια, χέρια).
- Εφαρμόστε το αντηλιακό 15-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, καθώς χρειάζεται χρόνος για να απορροφηθεί από το δέρμα.
- Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε το αντηλιακό κάθε φόρα που περνάτε χρόνο έξω, καθώς υπάρχει πιθανότητα εγκαύματος ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, αφού το 80% των UV ηλιακών ακτινών διαπερνά τα σύννεφα. Οι UV ακτίνες αντανακλώνται στο νερό, στην άμμο, στο χιόνι.
- Εφαρμόστε αντηλιακή κρέμα κάθε 2 ώρες και μετά από κολύμπι, εφίδρωση ή σκούπισμα με πετσέτα.
Αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος
- Εάν το παιδί είναι μικρότερο των 12 μηνών, συμβουλευθείτε αμέσως τον παιδίατρό σας.
- Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο των 12 μηνών, συμβουλευθείτε αμέσως τον παιδίατρο, σε περίπτωση που παρουσιάζει έντονο πόνο ή πυρετό.
- Μέτρα ανακούφισης του ηλιακού εγκαύματος:
1. Αναπληρώστε την απώλεια υγρών με χορήγηση άφθονου νερού ή φυσικού χυμού φρούτων.
2. Χρησιμοποιείστε δροσερό νερό για να ανακουφίσει το δέρμα του παιδιού σας.
3. Δώστε παυσίπονα για τον πόνο.
4. Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα μόνο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του παιδίατρου.
5. Κρατήστε το παιδί σας μακριά από τον ήλιο μέχρι να θεραπευθεί το έγκαυμα.
Συχνό, επίσης, πρόβλημα του καλοκαιριού αποτελούν οι νυγμοί εντόμων όπως κουνούπια, μέλισσες, σκόροι, μυρμήγκια που μπορεί να προκαλέσουν:
- Ήπιο ερεθισμό, οίδημα, κνησμό στην περιοχή του νυγμού, διάρκειας από λίγες ώρες έως δύο μέρες και συχνά ανταποκρίνονται σε τοπική αγωγή.
- Σε ορισμένα άτομα απειλητική για τη ζωή τους οξεία αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη.
- Ορισμένα έντομα μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες.
Η πρόληψη των νυγμών των εντόμων περιλαμβάνει την εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ακάλυπτα σημεία του σώματος και κάλυψη των περισσότερων σημείων του σώματος με ρούχα. Αποφύγετε τη χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Στην ηλικία 6 μηνών-2 ετών μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μια φορά την ημέρα, ενώ από 2-12 ετών έως τρεις φορές την ημέρα.
Γράφει: Αντωνία Δασταμάνη
Παιδίατρος, Αν. Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων